Cum să te fereşti de ţepe la achiziţia locuinţei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Cum să te fereşti de ţepe la achiziţia locuinţei

GALERIE
locuinta, tepe
  • locuinta, tepe
- +

Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă sunt sfătuiţi de specialişti să consulte un inginer constructor sau un expert tehnic autorizat, pentru a nu se trezi într-o casă căreia îi pică tavanul.

Nu de puţine ori, cumpărătorii creduli au descoperit, după ce au virat banii în contul vânzătorilor, că locuinţa tocmai achiziţionată nu îndeplineşte standardele legale privind calitatea lucrărilor.

De la bucăţile de tavan care au căzut peste locatarii din anumite imobile ANL, la pereţi prin care se poate auzi cu uşurinţă ce fac vecinii, toate aceste situaţii neplăcute pot fi evitate dacă înainte de semnarea actelor se face o expertiză tehnică a locuinţei. „Cumpărarea unei locuinţe fără un sfătuitor avizat este foarte riscantă. La orice achiziţie de acest gen este bine să se ceară sfatul unui specialist”, spune Cristian Onofrei, inginer constructor.

Cât costă verificarea

Costurile unei asemenea operaţiuni variază de la expert la expert şi sunt cuprinse între 0,5 şi 5 euro/mp de suprafaţă totală construită. Astfel, pentru un apartament cu o suprafaţă totală de 50 de mp, clientul va scoate din buzunar între 25 şi 250 de euro.

Tarifele practicate depind şi de mărimea sau complexitatea clădirii, ori de anul construirii, după cum ne-a explicat Mihai Crihan, inginer constructor. În judeţele în care sunt autorizaţi doar doi - trei experţi, cum sunt Bistriţa Năsăud şi Alba, preţurile pot fi mai mari.

Unde găsim experţi autorizaţi

Lista experţilor e publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRT), la secţiunea Construcţii – atestări tehnico-profesionale. Totodată, o garanţie asupra seriozităţii expertului poate fi statutul acestuia de membru al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS). Acest aspect poate fi verificat pe pagina de internet a organizaţiei.

De asemenea, pe pagina Inspectoratului de Stat în Construcţii, la secţiunea „Autorizări”, pot fi consultate listele cu diriginţii de şantier, responsabilii tehnici cu execuţia sau controlorii de calitate autorizaţi.

Blocurile comuniste, mai sigure

Când clădirile sunt mai vechi de 1980, este bine să se apeleze la un expert tehnic atestat de MDRT, dat fiind că au trecut prin cutremure.

„Blocurile realizate între 1980 şi 1990, adică în epoca comunistă, au fost proiectate şi construite după experienţa tristă din 1977 şi vor rezista în faţa unui viitor cutremur. Dacă sunt clădiri noi, construite după 1990, când a construit fiecare cum a vrut, sunt necesare serviciile unui inginer constructor, care să verifice actele de calitate întocmite pe durata şantierului. Trebuie să fie un inginer cu o experienţă de ani buni în domeniu”, ne-a precizat Cristian Onofrei.

Verificaţi calitatea materialelor

Totodată, şi cumpărătorii pot face singuri o parte din paşii urmaţi de experţi. Mihai Crihan îi sfătuieşte pe cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă să verifice dacă există Cartea Construcţiei, adică documentul de referinţă care conţine toate informaţiile relevante asupra clădirii respective, şi dacă aceasta a fost realizată în baza unui proiect verificat şi autorizat conform legii.

De asemenea, trebuie să verifice dacă proiectul conţine toate piesele scrise şi desenate conform Legii 50 şi dacă există autorizaţie de construire valabilă. În plus, e bine să fie verificate inclusiv fişele tehnice şi certificatele materialelor folosite în construcţie şi dacă acestea respectă cerinţele din caietele de sarcini realizate de proiectanţi. Altfel spus, să controleze dacă s-au folosit materiale de calitate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.