Cum să-ți elimini datoriile într-un an și să-ți consolidezi stabilitatea financiară (P)

vineri, 05 aprilie 2024, 10:19
5 MIN
 Cum să-ți elimini datoriile într-un an și să-ți consolidezi stabilitatea financiară (P)

Eliberarea de datorii este un pas recomandat în călătoria ta financiară care îți poate economisi bani și îți poate oferi liniștea pe care o dorim cu toții. Gestionarea datoriilor te pregătește pentru succes și îți îmbunătățește scorul de credit.

Creditorii precum horacredit.ro îți vor verifica scorul de credit pentru a înțelege istoricul tău de împrumut și caracterul tău și îți vor evalua capacitatea de a rambursa suma pe care o împrumuți. Cu toate acestea, dacă nu ați reușit încă să vă achitați ratele de rambursare a împrumuturilor, ceea ce a dus la un rating de credit prost, șansele de a accesa un credit atunci când aveți nevoie de el sunt reduse semnificativ. Dacă aveți un sold mare de datorii sau mai multe împrumuturi, nu sunteți singur. Dacă îți dorești să compensezi împrumuturile în decurs de un an și să duci o viață fără datorii, iată cum poți dezvolta și implementa un plan de rambursare a datoriilor.

Ce este un plan de rambursare a datoriilor?

Planul de gestionare (sau de rambursare) a datoriilor este o strategie structurată care vă ajută să vă organizați și să simplificați procesul de lichidare a datoriilor și să scurtați timpul necesar pentru a vă achita datoriile negarantate, cum ar fi cardurile de credit, împrumuturile personale sau facturile acumulate. Planurile de gestionare a datoriilor analizează adesea mai multe plăți ale datoriilor, ratele dobânzilor acestora, penalitățile acumulate (dacă există) și ciclurile de rambursare. Deși unele persoane preferă să se ocupe de un plan de gestionare a datoriilor prin intermediul unei firme de consultanță în domeniul creditării care oferă educație financiară personală, vă puteți ocupa de acest proces pe cont propriu. Trebuie să vă înțelegeți situația creditului și să vă evaluați veniturile și bugetul.

Planurile de gestionare a datoriilor sunt deosebit de utile pentru persoanele care se confruntă cu plata datoriilor și doresc să își raționalizeze plățile lunare în funcție de buget. Acestea fiind spuse, ieșirea din datorii este ceva ce puteți realiza pe cont propriu. Iată câteva măsuri simple și practice pe care le puteți lua pentru a atinge acest obiectiv.

1. Profitați la maximum de fiecare cent prin construirea unui buget

Elaborarea unui buget este o cheie esențială pentru un plan financiar de succes, mai ales atunci când plătești datoriile. Ar trebui să alocați aproximativ 50% din venitul dvs. pentru cheltuielile necesare și recurente, cum ar fi chiria, mâncarea, apa și facturile de electricitate, 30% pentru dorințele dvs., cum ar fi facturile de divertisment, și 20% pentru economii și rambursarea datoriilor. Deoarece vă concentrați pe rambursarea datoriilor, este recomandabil să reduceți din dorințe și să alocați în schimb 30% pentru datorii. Acest lucru vă va ajuta să vă achitați mai repede de datorii și să economisiți din dobânzile pe care le-ați fi plătit pentru împrumut. Cel mai bun mod de a gestiona procesul de achitare a datoriilor este prin automatizarea plăților, astfel încât să nu cădeți în ispită cu venitul dvs.

2. Urmăriți-vă cheltuielile

Următorul pas în gestionarea datoriilor este să vă urmăriți constant veniturile și cheltuielile pentru a vă da seama unde se duc banii dumneavoastră. Acest lucru te ajută să faci reducerile și ajustările necesare în bugetul tău pentru a face loc pentru mai mulți bani pe care să-i aloci pentru economii și datorii. În plus, urmăriți evoluția rambursării datoriilor pentru a cunoaște soldurile și pentru a face schimbările necesare, dacă este cazul. Există multe modalități de a vă urmări banii, cum ar fi păstrarea chitanțelor și înregistrarea fiecărei achiziții în carnețelul dvs. sau în fișa de urmărire a bugetului. Alternativ, puteți utiliza o aplicație gratuită de gestionare a banilor pe mobil. Indiferent de metoda pe care o alegeți, asigurați-vă că este una pe care vă veți aminti să o folosiți zilnic.

3. Puneți în aplicare un plan de rambursare a datoriilor

După ce ați creat un buget și ați urmărit cheltuielile, este timpul să veniți cu o strategie de rambursare a datoriilor dumneavoastră. Dacă intenționați să vă ștergeți rapid datoriile, va trebui să înțelegeți exact cum să achitați suma respectivă cu un plan care să maximizeze programul de rambursare. Există două moduri în care poți face acest lucru: planul bulgărelui de zăpadă al datoriilor sau metoda avalanșei de datorii. Cea mai rapidă și mai flexibilă tehnică este strategia bulgărelui de zăpadă. Acest proces implică achitarea mai întâi a celei mai mici datorii și apoi trecerea la cele mai mari datorii. Când o datorie este achitată, treceți la următoarea datorie.

De exemplu, să presupunem că aveți în total cinci datorii cuprinse între 100 și 2.000 de euro; prima datorie pe care o veți achita integral va fi cea de 100 de euro, urmată de datorii cu o sumă ulterioară, pe măsură ce vă îndreptați spre datoria de 2.000 de euro. Aceasta înseamnă că, după ce ați achitat datoria de 100 €, puteți aloca bugetul pentru datorii la datoria de 200 € până când aceasta va fi achitată, și așa mai departe, până când toate datoriile vor fi achitate integral. Această metodă vă accelerează rambursările și reduce timpul petrecut pentru a le achita. Nu uitați să păstrați bugetul pentru datorii consistent sau să măriți alocarea dacă aveți o creștere a veniturilor. Odată ce ați terminat cu datoriile, dedicați bugetul către economii.

4. Renegociați-vă datoriile

Știți că puteți renegocia termenii de rambursare a datoriilor? Tot ce trebuie să faceți este să le cereți creditorilor dvs. termeni diferiți. Cei mai mulți consumatori nu știu că pot renegocia plățile cardurilor de credit cu creditorii lor pentru a plăti o sumă forfetară în loc de rambursările lunare costisitoare. Dacă acest lucru nu funcționează, puteți căuta un creditor care să vă acorde un credit în condiții mai echitabile și să cumpărați acel împrumut scump. De exemplu, dacă creditorul dumneavoastră v-a acordat un credit de 1 000 de euro la o rată anuală a dobânzii de 20% pe doi ani, puteți găsi un creditor care să vă acorde unul la o rată a dobânzii de 16% și să achitați creditul scump. În acest fel, rata lunară este mai mică și mai ușor de rambursat. Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați un scor de credit bun și să vă reduceți povara datoriei.

Concluzie

Ieșirea din datorii este un proces realizabil care necesită disciplină și dedicare. Dacă sunteți hotărât să trăiți o viață fără datorii, evaluați-vă situația financiară și aplicați principiile împărtășite în acest articol. De asemenea, este important să vă educați cu privire la cele mai eficiente modalități de a vă dezvolta mușchii financiari și de a vă împrumuta în mod responsabil. Dacă datoriile devin prea stresante pentru dumneavoastră, luați în considerare posibilitatea de a obține ajutor de la un profesionist în ceea ce privește gestionarea finanțelor dumneavoastră.

Etichete: bani, buget, cheltuieli, datorii

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii