
Ea are nevoie de un plan de terapie hormonală pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, contracepției și riscurilor de boli grave (cum ar fi hipertensiune arterială, boli coronariene, cancer de sân, osteoporoză și altele). Femeile aflate în această perioadă a vieții lor pot avea un deficit de estrogeni în corp și pot experimenta o varietate de simptome, cum ar fi:
- Dureri de cap, bufeuri, transpirații
- Amețeli, umerii înțepeniți, insomnie
- Iritabilitate, anxietate, oboseală
- Scăderea libidoului, uscăciune vaginală
- Dureri articulare, obezitatea abdominală și altele.
Severitatea acestor simptome poate fi suficient de ridicată la menopauză și poate afecta calitatea vieții de zi cu zi. Și creșterea în greutate, în zona abdominală, poate fi un semn al unui dezechilibru hormonal. Răspunsul ar putea fi un deficit de hormoni depistat prin analize, iar terapia hormonală este rezolvarea. La menopauză, dezechilibrele hormonale fac ravagii asupra metabolismului și greutății corporale.
În cazul femeilor de 40 de ani, terapia de substituție hormonală este prescrisă de medici tocmai din cauza modificărilor hormonale. Uneori estrogenul singur este inadecvat și de aceea se administrează și progestativ pentru a preveni hiperplazia endometrială. Rolul hormonilor sexuali este important în timpul menopauzei. Efectul acestora în corpul femeii la premenopauză și postmenopauză este bun.
La femeile cu vârsta peste 45 de ani, se poate diagnostica menopauza sau perimenopauza foarte ușor, chiar fără analiza de laborator ce arată nivelul de AMH. Este suficient să se facă o examinare medicală pentru evaluarea sănătății și a simptomelor.
Femeile aflate în perimenopauză pot avea nevoie și de contracepție, iar cel mai sigur contraceptiv este cel oral cu estrogen natural și o componentă progestativă. Contracepția trebuie aplicată timp de un an la femeile cu vârsta peste 50 de ani și timp de 2 ani la femeile cu vârsta sub 50 de ani.
Beneficiile terapiei de substituție hormonală pentru sănătatea femeilor
Această terapie înlocuiește hormonii feminini și oferă multe beneficii. Ea ajută în tratamentul simptomelor cauzate de deficiența de hormoni feminini. Medicamentul poate înlocui estrogenul – care are un nivel scăzut în corp din cauza menopauzei.
În prezent, această terapie este cea dintâi recomandare a medicilor specialiști în simptomele menopauzei. La centrele de specialitate se aplică metode standard sau metode de terapie personalizate. Estrogenul sistemic (sub formă de pilule, gel, plasture, cremă, spray) este în doză semnificativă și ajută în simptomele menopauzei. Există însă și doze mai mici de estrogen sub formă de preparate vaginale (ex. tabletă inserabilă, cremă, inel). Acestea ajută în caz de simptome vaginale, probleme urinare ce se manifestă la menopauză.
Atunci când fac această terapie, femeile trebuie să evite consumul de alcoolul, pentru că acesta are un impact hormonal, ce este deseori subestimat. Un studiu realizat de cercetători arată efectele consumului de alcool asupra nivelurilor hormonale feminine. Consumul moderat de alcool a fost asociat cu scăderea nivelului de progesteron la femeile aflate în perioada de premenopauză. Alcoolul poate avea un efect asupra nivelului de estrogen, poate perturba secreția de estrogen în corp. Pe termen scurt asta poate duce la simptome de oboseală în exces și tulburări de memorie, însă prin consumul în exces alcoolul produce scăderea estrogenului și apariția unor probleme de sănătate: creșterea tensiunii arteriale, slăbirea oaselor și articulațiilor.
Mai multe detalii despre această terapie pot fi găsite pe site-ul acestei clinici medical integrate din București: https://spheraclinic.ro/. Prin aplicarea acestei terapii hormonale se poate restabili echilibrul corpului și se pot gestiona majoritatea simptomelor menopauzei. În plus, la clinică, medicii oferă și planuri de tratament personalizat pentru pierderea în greutate, ce sunt stabilite în conformitate cu profilul hormonal individual.
Publicitate și alte recomandări video