Cum să ținem post fără probleme digestive? Ce alimente ne recomandă medicul ieșean Diana Cimpoeșu în această perioadă?

luni, 18 noiembrie 2024, 02:42
4 MIN
 Cum să ținem post fără probleme digestive? Ce alimente ne recomandă medicul ieșean Diana Cimpoeșu în această perioadă?

Medicii de la urgențe consideră că perioada postului, care a început vineri, aduce beneficii pentru sănătate și îi încurajează pe oameni să renunțare, măcar temporar, la produsele de origine animală în favoarea legumelor, fructelor și grăsimilor vegetale.

Cu speranța că un stil de viață mai sănătos va aduce mai mult echilibru, aceștia își doresc ca numărul cazurilor de intoxicație alcoolică să scadă în această perioadă. Deși, până acum, tradiția postului nu a redus aceste cazuri.

Cu ce pot fi înlocuite proteinele de origine animală?

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, subliniază că postul oferă ocazia de a consuma o varietate de alimente sănătoase, însă atrage atenția că nu toate produsele de post din comerț sunt benefice, multe dintre ele conținând aditivi și ingrediente procesate care pot afecta sănătatea. Cu cât un aliment este mai procesat și conține mai mulți aditivi, cu atât devine mai puțin sănătos. Aceasta spune că postul în sine este, însă, un obicei benefic, o perioadă în care organismul se poate elibera de elementele nocive din alimentație, în special de grăsimile animale care, în exces sau prăjite, pot fi dăunătoare. Proteinele animale pot fi înlocuite cu succes prin proteine vegetale, din legume și leguminoase, cum ar fi fasolea, năutul și lintea. Medicul recomandă ca alimentele de post să fie preparate cât mai mult în casă, deoarece variantele conservate sau procesate pot crește riscul de alergii și alte probleme de sănătate.

Citește și: Ce puteți face ca să evitați răcelile în perioada următoare? Sfaturile unui medic infecționist

„Mâncarea de post este foarte sănătoasă și, personal, sunt o persoană care ține post constant și recomand acest obicei oricui, cu excepția cazurilor de boli cronice, cum ar fi diabetul decompensat, la care și preotul oferă „dezlegare”. În general, sunt puține afecțiuni care împiedică ținerea postului, iar Biserica înțelege acest lucru. Postul, însă, nu înseamnă doar abstinență de la alimentele de origine animală, ci și renunțarea la excesele de alcool și dulciuri care conțin grăsimi nesănătoase, precum untul sau smântâna. Aceste alimente sunt gustoase, dar nu sunt foarte benefice pentru sănătate.  Postul Crăciunului, cu multe zile în care se consumă pește, este o perioadă ideală pentru a adopta un regim alimentar sănătos, iar peștele este un aliment foarte benefic. Este un produs de calitate, care poate fi inclus în orice regim alimentar. De asemenea, în această perioadă ne așteptăm la o scădere a consumului de alcool, care, din păcate, rămâne la cote ridicate și duce la multe cazuri de ciroză și sindroame de sevraj, dar și la tulburări psihice și comportamentale, mai ales în weekend, când mulți consumă alcool în exces”, a declarat medicul.

Medicul recomandă oamenilor să opteze pentru variante naturale

Diana Cimpoeșu subliniază că în perioada postului oamenii ar putea să consume o mare varietate de fructe, iar cele românești sunt deosebit de benefice, atât proaspete, cât și sub formă de compoturi, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni digestive care trebuie să consume fructe și legume preparate. Acestea trebuie preparate într-un mod cât mai sănătos, cum ar fi prin compoturi sau coacere la cuptor. În ceea ce privește legumele, există o diversitate largă pe piață, iar medicul speră ca oamenii să opteze pentru aceste opțiuni naturale, în loc să se orienteze spre produsele de post din supermarketuri, care conțin aditivi și ingrediente procesate.

„În trecut nu s-au înregistrat cazuri de persoane care să ajungă la urgențe din cauza unei alimentații necorespunzătoare în perioada postului. Singura problemă observată este apariția alergiilor cauzate de anumiți aditivi. De exemplu, anumite produse din soia, care conțin aditivi, pot provoca astfel de reacții, însă nu soia în sine”, a subliniat Cimpoeșu.

Persoanele cu diabet trebuie să aibă mare grijă la alimentație

Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că soia, atunci când este preparată corect, nu ar trebui să cauzeze alergii. Totuși, multe dintre produsele pe bază de soia conțin aditivi care pot provoca reacții alergice. Aceasta subliniază faptul că postul nu înseamnă doar limitarea anumitor alimente, ci în unele zile poate chiar implica abținerea de la mâncare completă, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele sănătoase. Cu toate acestea, persoanele cu afecțiuni precum diabetul sau probleme digestive, cum ar fi ulcerul, trebuie să urmeze recomandările medicului și să mănânce la intervale regulate, în special legume și pește. În aceste cazuri, medicul spune că postul poate fi benefic, dar trebuie gestionat corespunzător din punct de vedere al alimentației.

Citește și: Campania „Alege inteligent, mănâncă sănătos”. Ghidul alegerilor nutriționale pentru prevenirea bolilor cronice

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii