Cum scăpăm de ţurţurii de gheaţă formaţi în jgheaburile şi burlanele casei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Cum scăpăm de ţurţurii de gheaţă formaţi în jgheaburile şi burlanele casei

GALERIE
turturi
  • turturi
- +

Ţurţurii sunt doar vârful răsturnat al aisbergului format în jgheaburile şi burlanele casei. Aceasta gheată acumulată în zona de streaşină nu reprezintă doar un pericol pentru cei care trec pe dedesubt (motiv pentru care proprietarii, chiriaşii şi asociaţiile de locatari au obligaţia de a o îndepărta), ci pot provoca stricăciuni serioase chiar şi construcţiei. 

Vorbim de riscul de deformare a jgheaburilor, de crăpare a burlanelor, de deteriorare a elementelor acoperişului, de infiltraţii, de scurgeri. Chiar şi fundaţia casei poate fi afectată în timp. Aşa cum este cazul mai mereu, prevenţia este cea mai bună metodă de a elimina astfel de riscuri şi vei vedea în continuare în ce constă ea. Iar dacă nu vă ghidaţi neapărat după principiul „vara sanie şi iarna car“, veţi afla mai jos şi ce puteţi face pentru a minimaliza pe cât posibil efectele negative ale acumulării de gheaţă la nivelul sistemului pluvial.

Cauze

Este important să ştim în primul rând cum se produce fenomenul. Totul începe cu o ninsoare abundentă, care îmbracă acoperişul într-un strat gros de zăpadă. Variaţiile de temperatură, expunerea acoperişului la soare, dar şi un pod sau o mansardă neventilate şi neizolate corect transforma zăpadă în apă, care se scurge în jgheaburi şi burlane, unde treptat îngheaţă. Un sistem pluvial incomplet sau neîntreţinut corespunzător va exacerba problemele. Pierderile de căldură spre pod sau mansardă vor încălzi structura acoperişului, dar nu şi jgheaburile, în contact cu care zăpadă topită va îngheţa. Aşadar, un prim pas în direcţia prevenirii este instalarea unui sistem de ventilaţie eficient pentru spaţiul de sub acoperiş şi împiedicarea pătrunderii aerului cald aici, astfel încât partea interioară a acoperişului să aibă o temperatură similară cu cea a suprafeţei exterioare. În ceea ce priveşte sistemul pluvial, format din jgheaburi şi burlane, un rol important îl au accesoriile cu care acesta ar trebui să fie prevăzut, cum sunt sorturile, capacele, colierele, cârligele şi nu în ultimul rând sistemul de scurgere către reţeaua de canalizare, de care ar trebui să se ţină cont în momentul montării. De folos pentru protejarea jgheaburilor pot fi şi elemente ca opritoarele de zăpadă sau parazăpezile, care vor stopa căderile masive de omăt peste acestea.

Sistem de degivrare

O mare parte din aceste neplăceri ale iernii pot fi evitate cu ajutorul unui sistem de degivrare, pe bază de cabluri electrice încălzite. Acesta funcţionează similar cu degivrarea trotuarelor sau a aleilor şi se montează în zona streşinii, în jgheaburi şi în burlane pentru a preveni depunerile de zăpadă şi dopurile de gheaţă. Este important să curăţaţi jgheaburile de frunze şi să verificaţi şi să remediaţi eventualele defecte ale sistemului pluvial înainte de sosirea iernii, pentru că apa să aibă pe unde să se scurgă (cu sau fără degivrare). Specialiştii ne sfătuiesc să acordăm o atenţie specială capacelor şi îmbinărilor de jgheab, peste care ar trebui aplicat un nou strat de silicon de fiecare dată când dau semne că ar putea compromite etanşeitatea sistemului.

Nu încercaţi să dislocaţi mecanic gheaţa, cu ciocane, dălţi sau lopeţi

Arsenalul pe care îl aveţi la îndemână în lupta cu dopurile de gheaţă în toiul iernii sunt destul de limitate. În cazul unei ninsori puternice, vă puteţi scuti de neplăceri curăţând cât mai repede zăpada de pe acoperiş cu o lopată specială, cu coada telescopică, pe care o găsiţi în comerţ. Dacă va confruntaţi deja cu fenomenul de formare a gheţii, site-uri de profil recomandă apelarea la clorura de calciu sau la o substanţă similară pe care să o aplicaţi pe suprafaţa acesteia, care va grăbi topirea gheţii.

Este total neindicat să încercaţi să dislocaţi mecanic gheaţa, cu ciocane, dălţi sau lopeţi, existând un risc ridicat să deterioraţi acoperişul sau sistemul pluvial şi chiar să vă accidentaţi.  În final, dacă simţiţi ca situaţia vă depăşeşte, rămâne varianta de a apela la o firmă specializată în curăţarea şi întreţinerea sistemelor pluviale, care vă va scăpa de depunerile de gheaţă şi de ţurţurii nedoriţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.