Cum scapi de o amendă penală la Iași? Caz concret: trebuie doar să nu fii găsit o vreme

joi, 19 decembrie 2024, 03:36
3 MIN
 Cum scapi de o amendă penală la Iași? Caz concret: trebuie doar să nu fii găsit o vreme

Pentru a scăpa de o amendă penală, cel mai bine e să nu faci absolut nimic. Instituțiile statului nu reușesc să execute un datornic nici măcar când acesta stă cu brațele încrucișate. Un marocan a scăpat de consecințele unei amenzi fără măcar să-și dea seama.

În 2020, în perioada stării de urgență, Mohammed Amine en-Nawaoui a fost depistat la volan conducând sub influența alcoolului. Pe atunci student la UMF, marocanul a fost condamnat în iunie 2021 la plata unei amenzi penale de 5.100 lei, echivalentă cu 170 zile-amendă. Nu a contestat sentința Judecătoriei, dar nici nu a plătit amenda. Probabil nici nu a urmărit cursul procesului, întrucât verificări ulterioare au arătat că părăsise țara încă din august 2020.

Termen de plată a amenzii penale: trei luni

Conform legii, amenzile penale trebuie plătite în termen de trei luni la Trezoreria locală. Dacă persoana condamnată nu plătește, în tot sau în parte, cu rea-credință, zilele-amendă sunt înlocuite cu un număr corespunzător de zile de închisoare. Timp de un an, marocanul nu a plătit însă nimic. La solicitarea Compartimentului Executări Penale din cadrul Judecătoriei, Direcția Generală a Finanțelor Publice a răspuns că en-Nawaoui nu apărea că ar fi plătit vreun leu. Citațiile trimise la domiciliu s-au întors la dosar cu mențiunea „necunoscut la adresă”, iar Poliția de Frontieră a răspuns că ultima informație referitoare la tânăr arăta că acesta părăsise România cu destinația Maroc. În cele din urmă, judecătorul delegat din cadrul Compartimentului Executări Penale a cerut instanței înlocuirea amenzii cu închisoarea sau cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.

Cauza a fost amânată câteva luni, încercându-se fără succes citarea lui en-Nawaoui la adresa cunoscută din Maroc. În septembrie 2022, când cazul a fost până la urmă dezbătut, reprezentantul Ministerului Public a cerut respingerea cererii de transformare a amenzii în închisoare. Din punctul de vedere al procurorilor, nu se putea spune că marocanul nu plătise cu rea-credință. Plecase din România înainte de a afla că fusese condamnat și probabil nu știa nici acum. Argumentul a fost acceptat de judecători. Nu existau dovezi că en-Nawaoui nu plătise „cu rea-credință”. Or, reaua-credință nu se prezumă, ci trebuie demonstrată. Deci, amenda nu putea fi transformată în închisoare. Judecătorii au respins însă și propunerea ca amenda să fie înlocuită măcar cu muncă neremunerată în folosul comunității. Pentru aceasta, trebuie acordul explicit al persoanei vizate. Or, marocanul nu putuse fi întrebat dacă este dispus să muncească în contul amenzii. Cererea de înlocuire a amenzii cu altceva a fost respinsă, fără a se propune o altă variantă.

Chiar dacă ar fi intrat atunci pe ușa Judecătoriei, nimeni nu mai avea ce-i face

După încă un an, respectiv anul trecut, Compartimentul Executări Penale a mai făcut o încercare, depunând o nouă cerere de transformare a amenzii în închisoare sau muncă. Din nou s-a încercat citarea lui en-Nawaoui în Maroc. Din nou, Ministerul Public a apreciat că reaua-credință nu poate fi demonstrată și din nou judecătorii au fost de acord. Cererea a fost respinsă și a doua oară.

Numele lui en-Nawaoui a mai făcut obiectul unei acțiuni judecătorești în luna septembrie a acestui an. De data aceasta, Compartimentul Executări Penale nu mai voia decât să scape de dosarul marocanului. Judecătorul delegat a cerut constatarea faptului că termenul de prescripție de trei ani a executării amenzii penale se împlinise în iunie. Prin urmare, chiar dacă marocanul ar fi intrat atunci pe ușa Judecătoriei, nimeni nu mai avea ce-i face. De la primul termen, toți participanții la ședință au căzut de acord asupra situației, așa că magistrații au declarat dezbaterile închise și au reținut cauza spre soluționare. Nu s-au grăbit. Patru termene consecutive au fost amânate pentru că judecătorii au invocat faptul că „au nevoie de timp pentru a delibera”. Marți au terminat de deliberat. Într-adevăr, termenul de executare era prescris, iar dosarul trebuia închis.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii