Cum se construiește AUR ca salvatorul „românilor“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Cum se construiește AUR ca salvatorul „românilor“

GALERIE
proteste organizate de aur
  • proteste organizate de aur
- +

Newsweek a stat de vorbă despre ascensiunea și derapajele AUR cu Raluca Alexandrescu, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, din cadrul Universității din București.

Newsweek România: Membrii AUR se „lipesc“ de toate scandalurile politice ale momentului, dar încearcă, cel puțin declarativ, să nu fie asemănați cu PSD. Cu cine apreciați că seamănă AUR pe scena politică românească? În ce măsură este AUR mai mult decât se caracterizează – un partid naționalist și conservator?

Raluca Alexandrescu: Partidele extremiste din ultimele trei decenii sunt rezultatul – ca mai totdeauna – unui amestec, sau mai bine spus al unor depuneri succesive de straturi repoziționate apoi în contextul contemporan.

O primă referință validă ar putea fi cadrul ideologic moștenit de la național-comunismul promovat în timpul regimului lui Ceaușescu.

Mitologia naționalistă, tracomania, protocronismul, pășunismul sunt teme mai degrabă populare astăzi din motive diverse: narațiunea construită a unui trecut glorios în fața prezentului deprimant și degradant, conferirea unei identități de care cetățeanul obișnuit poate fi, în fine, „mândru“, într-un context care altminteri oferă prea puține motive de confort identitar, privat sau public, victimizarea, fabricarea unor dușmani imaginari și, nu în ultimul rând, reutilizarea pe scară largă a mașinii de propagandă ceaușiste care inundă programele unor televiziuni.

În acest ultim caz, nu e vorba de o imitare a propagandei, ci de o repunere în circulație a acelorași materiale (filmele „istorice“, de exemplu) care-și dovedesc, la 40-50 de ani de la confecționarea lor, perenitatea și eficacitatea.

Interviul integral,pe newsweek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.