Cum se donează sânge în lume, din SUA în China. Condiții diferite major de la țară la țară, cu unele restricții foarte dure pe criterii medicale
Nevoia de sânge este mare pretutindeni în lume, însă condițiile pe baza cărora sunt acceptați la donare oamenii diferă de la stat la stat. Ideea generală în rândul populației este însă una singură: donațiile sunt sigure pentru donatori, iar dacă sângele este depozitat corespunzător și, ulterior, echivalarea grupei se face cu succes, nici persoana care primește transfuzia respectivă nu are de suferit. Riscuri există, ca în cazul oricărei proceduri medicale, de infecție, incompatibilitate sau reacție imună de respingere a produsului transfuzat. Dar cum gestionează principalele țări din lume ideea de donare de sânge și care sunt criteriile acestora?
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14
SUA: pandemia de COVID-19 a dus la stocuri minime
Donatorii din Statele Unite ale Americii au un site dedicat, extrem de user-friendly, în care li se explică necesitatea și importanța donării în general. Conform acestuia, în SUA există la fiecare două secunde un caz internat într-un spital care necesită transfuzie sanguină: operații, tratamente de cancer, nașteri, răni majore, boli de sânge etc. Americanii sunt încurajați să doneze mai ales după pandemia de COVID-19, care a dus la cele mai mici stocuri din istoria țării.
Mesajul principal dat donatorilor este cel al recurenței. Se explică faptul că, prin diferitele produse din sânge, o singură donație poate ajuta la salvarea a până la trei vieți, dar că sângele rezistă doar 42 de zile de la recoltare, prin urmare este nevoie ca donatorii să se întoarcă să doneze cât de des posibil. Cerințele generale sunt foarte permisive: donatorii trebuie să aibă măcar 17 ani, fiind acceptați la donare inclusiv tinerii de 16 ani care au acordul părinților. Aceștia trebuie să aibă măcar 50 kilograme, să aibă o stare generală de sănătate bună, să se simtă bine și să nu ia antibiotice. Se menționează faptul că la examinarea dinaintea donării se va măsura temperatura corpului și presiunea arterială, acestea fiind criterii eliminatorii dacă nu sunt în parametri normali.
SUA: o donare la 8 săptămâni pentru bărbați
Perioada minimă de la ultima donare de sânge în SUA este de opt săptămâni. Există însă și o serie de restricții particulare, care se analizează de la caz la caz, lista fiind publică și ușor de consultat de către oricine. Spre exemplu, persoanele care au călătorit în ultimii 3 ani în afara granițelor țării vor trebui să prezinte medicilor destinațiile lor și dacă există probleme de sănătate publică în țările respective este posibil să facă analize suplimentare sau să nu poată dona o perioadă. După unele vaccinări, recomandarea este de a aștepta câteva săptămâni înainte de a dona. O parte din statele din SUA, nouă la număr, inclusiv New York, solicită o perioadă de 3 luni de zile de așteptare după un tatuaj sau un piercing.
Persoanele care se știu cu anumite boli, precum malarie, cancer sau HIV, trebuie să se consulte cu reprezentanții centrului de donare dacă pot dona la momentul respectiv. Cei care au primit o transfuzie în ultimele trei luni nu pot da mai departe sânge. Totodată, cei care iau anumite medicamente pentru boli cronice sau grave pot avea interdicții punctuale, la fel și persoanele care au avut mai mult de un partener sexual în ultimele trei luni.
Pe site-ul generalizat pentru toate statele din SUA există și o secțiune dedicată celor mai frecvente întrebări ale donatorilor, care răspunde la toate întrebările, oricât de simple sau de evidente ar părea. Există și o secțiune dedicată îndrumării pacienților către cel mai apropiat centru de donare pe baza codului poștal al adresei de reședință, existând și opțiunea programărilor online.
Germania: peste 18 ani și 50 de kilograme
În țările din UE, regulile diferă de la caz la caz. Spre exemplu, în Germania se menține recomandarea din SUA, ca donațiile să fie făcute la minimum 8 săptămâni, cu următoarea condiție: într-un an, bărbații să nu doneze de mai mult de 6 ori, iar femeile de mai mult de 4 ori. Explicația este că în timpul menstruației femeile pierd lunar sânge, iar prin aceasta, fier, iar cuplat cu mai mult de 4 donări anuale se poate ajunge la un deficit de fier în organism.
În ceea ce privește criteriile pentru donare, nemții cer trei repere principale: o stare generală bună de sănătate, oameni care să se simtă bine, să aibă măcar 18 ani și să cântărească peste 50 de kilograme. Există însă și câteva situații tipice în care oamenilor li se poate recomanda să amâne momentul donării, precum: dacă au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală, dacă au semne că ar putea suferi de o infecție, dacă au starea de sănătate vizibil afectată sau dacă declară că au avut un comportament sexual considerat de medici a fi riscant. La fel, dacă nivelul de hemoglobină din sânge este redus, se recomandă amânarea donației de sânge.
Pe lângă acestea, există și câteva restricții ferme. Persoanele care au boli cardiovasculare severe nu pot dona, la fel și cei cu afecțiuni grave ale sistemului nervos central. Cei care suferă de tumori maligne au restricție, la fel și persoanele care au fost diagnosticate cu afecțiuni cronice la nivelul rinichilor, plămânilor sau sistemului digestiv. Nici cei diagnosticați cu HIV, sifilis sau diabet (dacă e insulino-dependent).
În UK, cei care au primit sânge după 1980 nu pot dona la rândul lor
La fel ca în SUA, și în Marea Britanie există un website dedicat pentru întreaga țară, cu un număr de call center care poate fi apelat tot timpul astfel încât potențialii donatori să fie îndrumați și să poată ajunge cât mai ușor la momentul donării. Restricțiile pentru donare par mai mari și mai multe în UK, cu siguranță față de SUA, iar criteriile generale pentru a dona sunt următoarele: o stare bună de sănătate, vârsta cuprinsă între 17 și 65 de ani, greutatea între 50 și 158 de kilograme, vene bune și vizibile pentru a se putea recolta sângele.
Există o secțiunea întreagă din site dedicată afecțiunilor care pot împiedica donarea. Un rezumat arată că în UK nu pot dona cei care au avut o formă de cancer, unele probleme la inimă, chiar dacă nu au fost foarte grave, au primit sânge sau orice alt produs derivat după 1 ianuarie 1980, au un test pozitiv pentru HIV, au suferit un transplant de organe, au fost diagnosticați cu hepatita B sau C sau care și-au injectat medicamente eliberate fără rețetă, inclusiv cele folosite pentru „body-building” sau agenți de bronzare.
Este recomandată amânarea donării cu trei luni pentru persoanele care au făcut sex anal cu un partener nou în ultimele trei luni sau care au avut un partener în aceeași perioadă de timp ce nu îndeplinește criteriile generale de donare enumerate anterior. Cei care se simt rău, femeile însărcinate sau care au născut în ultimele șase luni, cei care s-au tatuat sau au un piercing nou sau care au călătorit în anumite țări din afara UK pot primi, de asemenea, o recomandare să amâne momentul donării.
Și timpii de donare sunt diferiți în UK: bărbații pot da sânge o dată la 12 săptămâni, în timp ce femeile pot dona la fiecare 16 săptămâni. Cei care suferă de hemocromatoză, o acumulare excesivă de fier în sânge, pot primi recomandarea să doneze la fiecare șase săptămâni.
Regim mai relaxat în alte țări, dar mult mai dur în China: o donație la șase luni
Cu cât ne îndepărtăm de Europa, cu atât criteriile de donare de sânge devin mai laxe, cel puțin la nivelul comunicării oficiale, și se bazează mai mult pe evaluarea medicului dinaintea momentului recoltării. În Emiratele Arabe Unite, spre exemplu, pot dona cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu presiunea arterială de maximum 180 / 90, cu un puls mai mic de 100 de bătăi pe minut și temperatura sub 37,5. Se menționează că înaintea momentului donării vor fi puse întrebări despre istoricul medical, medicamentele luate și călătoriile în țări cu focare de malarie.
Restricții mai laxe nu se regăsesc însă peste tot. În China, spre exemplu, sub mențiunea generală că informațiile disponibile în engleză sunt limitate, donatorii trebuie să fie cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, femeile pot dona de la o greutate corporală de 45 de kilograme în sus, bărbații de la 55 de kilograme, însă o donație se poate efectua la minimum șase luni de la ultima. Restricțiile mai includ și luarea de medicamente sub orice formă. Există un formular disponibil în engleză pentru zona Beijing, spre exemplu, similar cu cele completate în România, cu 25 de întrebări, fiecare cu minimum 7-8 precizări, iar dacă răspunsul este DA la oricare dintre ele atunci persoana respectivă nu poate dona.
Spre exemplu, nu pot dona sânge cei care au petrecut mai mult de cinci ani în Europa din 1980 încoace sau care au primit o donația de sânge în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Nici cei care au petrecut mai mult de trei luni în UK, Irlanda sau Franța în perioada 1980 – 1996. Au interdicție la donare și bărbații care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați sau cu mai mulți parteneri în același timp. Unele restricții menționează un orizont de timp de 12 luni, altele sunt generice: dacă răspunsul este da, persoana respectivă nu poate dona vreodată sânge, cel puțin asta se înțelege din formularul respectiv.
Publicitate și alte recomandări video