Cum se explică noul „miracol românesc” al pandemiei cu numere mici. E de scurtă durată, spun medicii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum se explică noul „miracol românesc” al pandemiei cu numere mici. E de scurtă durată, spun medicii

GALERIE
pandemie, covid, miracol
  • pandemie, covid, miracol
- +

În februarie 2021, numărul persoanelor infectate cu coronavirus care ajungeau în spitale era în scădere în România. De asemenea, numărul bolnavilor în stare gravă se diminuase iar presiunea pe sistemul de sănătate românesc era în scădere. Acum, pericolul pare departe. Dar e așa?

S-a vorbit atunci de un așa numit „miracol românesc” al pandemiei, în condițiile în care coronavirusul suferise mai multe mutații, dintre care cele mai contagioase erau tulpinile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. 

În special prima variantă speriase țările din Europa, care luau măsuri tot mai dure de carantinare, căci campania de vaccinare era încă la început. Ulterior, în martie, România a fost lovită de valul al treilea al pandemiei de coronavirus, care a dus la cel mai mare număr de persoane internate la Terapie Intensivă, aproape 1.400, și la un număr important de decese.

Acum, suntem din nou într-o situație bună în ceea ce privește contagiunea cu Sars-COV 2. Astfel, în ultimele 24 de ore a fost înregistrat o rată de infectare de 0,23% în ultimele 24 de ore, mult sub nivelul periculos de 1%. 

Dar specialiștii avertizează că această acalmie poate să nu fie de durată, în condițiile în care majoritatea măsurilor de restricție au fost ridicate, iar campania de vaccinare se desfășoară lent.

Cum se explică perioada de acalmie

Cifrele bune anunțate zilnic în ceea ce privește numărul de infectări cu Sars-COV 2, numărul de persoane în stare gravă și al deceselor (41 de cazuri noi de infectare, 4 decese și doar 151 de oameni la terapie intensivă) au trei explicații, a precizat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgențe Floreasca din București. 

„Prima explicație e legată de imunizarea obținută prin vaccin, 4 milioane de persoane, și prin trecerea prin boală, un milion de persoane oficial plus încă un milion, estimativ, neoficial.

A doua explicație e legată de căldură și umiditate, care și anul trecut a dus la scăderea numărului de infectări. 

Dar, într-o oarecare măsură, are legătură și cu faptul că se fac din nou mai puține teste PCR, așa încât probabil că numărul zilnic de infectări e de câteva sute, în realitate”, a precizat dr. Radu Țincu pentru Newsweek România. 

O opinie similară o are și epidemiologul Emilian Popovici. Acesta a menționat că rata mică de infectare are legătură cu echilibru obținut în prezent de România. 

„Este un echilibru între procentul de vaccinați și procentul persoanelor care au dobândit imunitate prin boală (undeva la 50% din populația adultă) și transmisibilitatea redusă variantelor care circulă în România la ora actuală. 

Variantele prezente în țară au o transmisibilitate mai redusă decât varianta Delta, care face ravagii pe unde bântuie. 

Altceva nu are ce să fie. Cât timp este acest echilbru, ne menținem la această cotă redusă de infectare zilnică”, a precizat Emilian Popovici pentru Newsweek România. 

Mai mult, pe newsweek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.