
Cum se fac afacerile cu clanul Corduneanu. Bani ceruți împrumut cu amenințări: „să vezi ce răngi în cap îți dau eu cât de curând”

Un membru al clanului Corduneanu a cerut un împrumut de la un cunoscut din copilărie atât de „convingător”, încât s-a ales cu o condamnare pentru șantaj. Promisiunea amicului că va încerca să-i găsească bani într-o lună, două a fost interpretată de Bogdan Corduneanu ca o datorie pe care s-a străduit să și-o „recupereze” prin amenințări. Corduneanu va ajunge în spatele gratiilor, pentru că noua condamnare vine la doar un an de la o alta, cu suspendare.
„O să te caut eu să îți dau niște cuțite”
Conform plângerii lui Liviu I., în cursul lunii iulie 2019 s-a întâlnit cu Bogdan Corduneanu într-o benzinărie. Au discutat câteva minute, iar în final Corduneanu i-a cerut cu împrumut 20.000 de lei, bani pe care amicul său nu-i avea. Liviu I. i-a spus totuși că e posibil să facă rost de bani într-o lună sau două. Dacă reușea, urma să-i împrumute banii.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Promisiunea vagă a fost luată de Corduneanu drept un angajament ferm, iar termenul de o lună, două, drept o zi, două. După doar câteva zile de la întâlnire, Corduneanu a început să-l sune pe Liviu I. de pe diverse numere de telefon, cerându-i cei 20.000 de lei promiși. Când Liviu I. nu i-a mai răspuns la telefon, Corduneanu a început să-i trimită mesaje tot mai amenințătoare, de parcă amicul i-ar fi fost dator cu cei 20.000 de lei:
– „Să vezi ce răngi în cap îți dau eu cât de curând, văd că o dai numai în vrăjeală”,
– „O să te caut eu să îți dau niște cuțite cât de curând”,
– „Joi dimineață dacă nu ești la minte mă duc direct la nevastăta (sic!) și fac o panaramă uriașă văd că cam faci mișto”.
Corduneanu a început și să-i sune parteneri de afaceri, spunându-le că dacă au să-i dea bani lui Liviu I., să-i dea lui, pentru că Liviu I. îi este dator.
Martorii s-au contrazis în declarații
În octombrie, Corduneanu a devenit și mai insistent. În cele din urmă, Liviu I. a acceptat să se întâlnească pe terasa unei pizzerii din centru. Corduneanu a venit însoțit de Ștefan Iacob, iar circul a reînceput. Corduneanu a ajuns să-i ceară lui Liviu I. autoturismul, în valoare de 4-5.000 de euro și câteva mii de lei în contul presupusei datorii. Liviu I. s-a ridicat de la masă și a plecat, urmat de cei doi, care continuau să-i ceară banii.
La două zile după acest incident, Liviu I. a fost căutat de unul dintre frații lui Bogdan Corduneanu, care și-a cerut scuze în numele acestuia și i-a garantat că acesta se va cuminți. La data respectivă însă, pe numele lui Corduneanu fusese deja făcută o plângere penală. La jumătatea lui noiembrie 2019, Corduneanu și Iacob au fost reținuți pentru 24 de ore, iar apoi plasați în arest la domiciliu. După încă trei săptămâni, au fost trimiși în judecată pentru șantaj, respectiv complicitate la această faptă.
Faptele reclamate de Liviu I. au fost confirmate de probele strânse de anchetatori, dar și de declarațiile martorilor. Unul dintre aceștia a clarificat și motivul insistenței lui Corduneanu. Bazându-se pe banii pe care îi aștepta de la amicul său, se împrumutase din altă parte, iar acum nu avea din ce returna împrumutul. Alte declarații ale unor martori, care sugerau că Liviu I. avea datorii către Corduneanu, au fost respinse de magistrații Judecătoriei. Ele se contraziceau cu declarații date de aceiași martori în timpul urmării penale.
Nu era un împrumut, ci un comision și nu-l amenințase, ci îl rugase!
În cursul urmăririi penale, Corduneanu și-a negat faptele. El a afirmat că Liviu I. îi promisese un comision dintr-o afacere, dacă aceasta va reuși. Nu-i ceruse niciodată bani, nu-l amenințase și nici nu deținuse cartela de pe care fuseseră trimise unele mesaje de amenințare. Judecătorii au subliniat însă că acea cartelă fusese introdusă în telefonul despre care chiar Corduneanu spunea că doar el îl folosește.
Atât Corduneanu, cât și Iacob aveau antecedente penale, ceea ce le-a agravat situația. „Inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, acesta fiind condamnat anterior pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Se remarcă așadar perseverența infracțională a inculpatului, conturându-se și o specializare a acestuia în comiterea de infracțiuni contra patrimoniului care implică violență”, au spus judecătorii despre Corduneanu. Acesta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar după contopirea pedepsei cu o alta, primită anul trecut, a rezultat o condamnare la 3 ani, 5 luni și 20 de zile de detenție. Cazul lui Iacob a fost similar. A fost condamnat la un an și patru luni de închisoare pentru complicitate la șantaj, dar „păcatele” anterioare au dus la o pedeapsă rezultantă de 3 ani și 4 luni de închisoare. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată în fața Curții de Apel.
Publicitate și alte recomandări video