Peste 30 de soiuri din cele mai cunoscute fructe ale sezonului, cireșele, au fost expuse ieri pentru degustare la Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV).
Astfel, pe când unii vizitatori au apreciat cireșele mai acrișoare și mai mici, alții au fost cuceriți de sortimentele noi, mai mari (până la 33 de milimetri) și mai dulci. Au fost nelipsite și cireșele albe.
Cireșe de toate felurile la USV Iași
Cele 31 de sortimente de cireșe care au încântat papilele publicului au provenit de la producători locali (,,Filip M. Anca-Ferma Todirești, ,,Vinifruct”- Ferma Răducăneni, ,,Cerasus”-Cotnari), USV Iași (Ferma ,,Vasile Adamachi”), dar și de la absolvenți USV Iași care în prezent au propriile livezi în zona Moldovei.
Unele dintre cele mai apreciate cireșe care a adunat participanții în jurul farfuriilor au fost așa-numitele ,,Marysa” de la ,,Ferma Todirești”.
,,Sunt cele mai mari pe care le avem la noi. E un soi din Italia. Cred că au undeva la 32-33 de mm. Toată lumea le apreciază. Toată lumea vorbește despre <<Marysa>>. Mai avem <<Black Star>> și altele.
În general, ca preț, am fost la sfârșit de săptămână la festivalul cireșelor și prețul a variat între 10-20 lei/kg. Chiar dacă am avut soiuri de calitate am încercat să stăm pe prețul pieței sau un pic mai jos ca să ne vindem și marfa”, a declarat Costel Filip.
Pomicultorul se ocupă de afacerea cu cireși de mai bine de 10 ani, lăudându-se cu 20 de soiuri în livadă.
,,Am fost plecat în străinătate și banii de acolo i-am investit în cireși.
La degustare am venit cu șase soiuri pe care am reușit să le recoltăm în perioada asta. În total cred că avem 18-20 de soiuri, majoritatea sunt aduse de prin afară. Am adus ce am crezut noi că se pretează pe vânzare, și bineînțeles, să fie fructele de calitate.
Sunt soiuri noi, certificate. Ce predomină la noi sunt <<Stella>> și <<Van>>, care încep să dispară din păcate.
Soiurile noi, practic, diferă prin gust, calibru, rezistența la crăpare, la ger. Pentru un pomicultor contează toate aceste caracteristici, și bineînțeles, să nu fie așa sensibile la crăpat. Necesită un pic mai multă atenție oricum. Trebuie să ai irigare, și multă implicare”, a adăugat acesta.
Alte variante de cireșe prezentate la manifestare:,,Carmen”, ,,Uriaș de Bistrița”, ,,Tamara”, ,,Grace Star”, ,,Germersdorf” și altele.
Mai departe, după ce degustătorii au încercat câte puțin din fiecare tip de cireșe, prin intermediul unei fișe senzoriale, au acordat calificative (de la 1 la 5), ținând cont de următoarele caracteristici: formă, mărime, rezistența pulpei, pubescență, aderența pieliței la pulpă, suculență, culoare, gust, aromă, mărimea sâmburelui, etc.
Peste 500 de soiuri de cireș în județ
La evenimentul cu caracter științific, mai ales, prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector în cadrul USV Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole” a vorbit despre ce ne oferă județul în materie de cireșe.
,,Recolta este destul de bogată. Pentru prima ediție a degustării de cireșe, eu spune că este foarte bine. Avem posibilitatea să vedem ce ne oferă județul în ceea ce privește cireșele. Așa cum știm noi, de foarte multe ori ne raportăm la zona importului, că trebuie să importăm. Nu, putem să și exportăm. Se caută în general cireșe cu fructul mare, care să reziste cât mai mult. Unele au și 40 de mm. Cea mai importantă este calitatea”, a declarat specialistul.
Și prof.univ.dr. a oferit declarații privind acest subiect, punând accent pe cultura cireșului.
,,Până nu de mult, studiul acestor soiuri se făcea în stațiunile de cercetare și dura destul de mult timp pentru a fi promovate. Din ceea ce am văzut avem fructe care provin din zona noastră. Iașul este renumit pentru cultura cireșului. Stațiunea Pomicolă de la Iași are colecția națională de cireși, 574 de soiuri și de-a lungul timpului a organizat vreo 8 ediții de concursuri naționale de cireșe și vișini.
Ceea ce este benefic pentru noi”, a menționat specialistul.
Publicitate și alte recomandări video