Cum se face testarea, pas cu pas, în laboratorul UMF Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Standarde de siguranţă maximă

Cum se face testarea, pas cu pas, în laboratorul UMF Iaşi

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Laboratorul de testare COVID-19 de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este unitatea care are cea mai mare capacitate de testare pe zi - până la 400 de probe - din tot Iaşul.

 

 

 

Însă, până în momentul de faţă, deşi cercetătorii sunt pregătiţi de luni să înceapă activitatea, „Ziarul de Iaşi“ a făcut alături de reprezentanţii UMF şi ai Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală un tur întreg al facilităţii, care are un grad de protecţie apropiat de BioSafety 3, peste cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Practic, întreg centrul a fost amenajat astfel încât cercetătorii care lucrează să aibă circuite complet separate, iar riscul contaminării să fie minimal. Cercetătorii care lucrează cu testele au echipament complet de protecţie, după toate standardele.

Condiţii de siguranţă maximă

În momentul în care se recoltează probele de pe teren, ele sunt aduse într-o cutie şi însoţite de toată documentaţia necesară, realizată de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul unde au avut loc prelevările respective.

Din intrarea în unitate, se consideră că există riscul ca acestea să fie infectate, şi se amplasează din start pe o masă la intrare, care are în dotare o hotă cu flux laminat, care împiedică riscul răspândirii virusului (hota are un circuit separat şi elimină direct în exterior tot aerul aspirat).

Acolo, primul din echipa de trei cercetători preia probele de la cine le aduce de pe teren, sterilizează fiecare eprubetă în parte cu dezinfectant lichid şi le pune într-o cutie separată, dezinfectată la rândul ei.

Toate documentele aduse sunt puse într-o imprimantă care le scanează separat şi le trimite către al doilea membru al echipei, care se ocupă de digitalizare. Acesta sortează şi completează documentele şi le transmite pentru tipărire în prima cameră, zona numită pre-PCR, unde are loc prima prelucrare a probelor.

După dezinfectare, cutia cu mostre este dusă înspre zona pre-PCR, transferul se face printr-un geam cu dublă închidere, unde mai stă câteva minute sub lumină UV, care omoară toate urmele rămase pe cutii.

Aceeaşi persoană trece apoi printr-o procedură de dezinfecţie şi intră în camera pre-PCR unde aşeză mostrele pe kiturile de testare: pe o placă cu 96 de eprubete se fac 48 de determinări, de rezultate, dar înainte se păstrează mostre într-un frigider, la -80 de grade, în caz că primul este neconcludent sau trebuie repetat.

Circa 50 de probe prelucrate şi testate în 2 ore şi jumătate

După ce probele sunt prelucrate inclusiv la extractorul ARN cumpărat recent de UMF şi livrat în timp record, pentru a putea începe activitatea, placa cu cele 96 de probe este pasată printr-un mediu steril către cealaltă cameră, la cel de-al treilea cercetător, pentru analiza PCR şi determinarea sau nu a prezenţei virusului.

Ele vor fi întâi prelucrate din nou, apoi centrifugate şi introduse în aparatul PCR care le va analiza pentru aproximativ 2 ore şi jumătate. Practic, în cinci ore, cei trei angajaţi au posibilitatea de a lucra în ritm normal, fără a se aglomera, aproximativ 100 de teste şi a determina circa 100 de rezultate.

Există două aparate PCR, ambele existente în dotarea universităţii, iar într-o zi normală de lucru, ei pot face 200 de teste fără a fi supraaglomeraţi. Dacă ritmul o cere, mai există încă o echipă care se pregăteşte în spate şi UMF a obţinut o serie de voluntari, astfel încât sunt circa nouă oameni pregătiţi să lucreze, deci trei echipe, care ar putea, lucrând la viteză maximă, să facă cel mult 400 de teste în 24 de ore.

În momentul de faţă, laboratorul este realizat în partea principală de intrare a CEMEX, dar fără a întrerupe activitatea din restul centrului de cercetare, are circuite separate de evacuare a aerului, filtre HEPA, şi posibilitate de a regla presiunea în camerele respective.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.