Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum se folosește corect masca și în ce locuri riscăm să ne contaminăm

GALERIE
medicul socolov
  • medicul socolov
- +

Medicul Răzvan Socolov a oferit pe pagina sa de Facebook informații despre folosirea corectă a măștii.

"Recent s-a pus în discuție de autorități când folosim masca. Așadar, care sunt situațiile în care riscăm să ne contaminăm?

Mergi pe strada, sau ești în mașină (cu geam deschis, apropo) - puțin probabil. Curenții de aer, mișcarea fac improbabilă aspirarea unui număr suficient de viruși ca să ajungă în nazo-faringe

Stai în stație de autobuz în aer liber. Dacă ești singur, la fel ca în primul caz, risc minim de contaminare. Dacă ai pe cineva la peste 2m de tine, care nu tușește, poți fi relaxat.

Când ai urcat în autobuz, mai ales dacă stai la mai puțin de 2 metri de un alt călător, folosește masca. Și el la fel. Roagă să fie aerisit autobuzul.

Stai în aer liber peste 2-3 minute lângă cineva fără mască care vorbește mult sau tușește. Fii atent, să nu stai prea aproape. Dacă vrei puneți masca, dar atenție, masca simplă nu protejează 100% să inspiri virusul, pentru că nu e suficient de filtrantă, și în plus aerul intră pe sub bărbie și prin lateral. Mai bine distanțare fizică.

Intri într-un magazin. Ești (sau nu) controlat de temperatură, și vezi multă lume înăuntru. De principiu, deși te miști, există curenții de aer care pot mobiliza pe distanțe suficiente picături cu viruși, și îi poți inspira. Ideal, toată lumea ar trebui să poarte masca. Și tu. Îi protejezi pe ceilalți, și ai și tu un grad de protecție

Stai peste 3 minute in spațiu închis, lumea intra și iese. Pune masca, din nou, parțial pentru protecția ta, parțial pentru ceilalți. Poți fi asimptomatic, chiar și vorbitul poate trimite picături în aer care rezistă vreo 4 minute.

Acasă, între cunoscuți, poți lăsa masca deoparte, dacă ai încredere în starea lor de sănătate, și expunere. Atenție totuși dacă sunt persoane cu probleme mari de sănătate, le protejezi prin distanță și mască.

Daca ții masca doar pe gură, oprești picăturile când vorbești, dar nu când tușești sau strănuți. Iar de inspirat inspiri pe nas, deci nu ești protejat.

Mănușile? Mai puțin eficiente decât săpunul sau dezinfectantele. Te fac mai atent la atingerea feței dar nu te protejează să răspândești virusul", explică medicul.

Cum se folosește corect masca

"Masca nu te protejează pe tine de cineva infectat decât dacă are caractere speciale (măștile de tip ffp2 sau 3- de care până acum un an nici medicii nu știau). Ea previne că persoane care vorbesc, tușesc sau strănută să împrăștie microorganismele din căile respiratorii.

Dar dincolo de utilitatea sa, evidentă pentru spații închise dacă este purtată de toți, pentru protecția celorlalți, este importantă utilizarea corectă.

Asta înseamnă:

  • acoperirea gurii și nasului
  • când urmează să puneți o mască, spălați-vă pe mâini înainte. Uitați-vă la masca să nu fie ruptă, sau găurită. Vedeți care este fața externa, respectiv cea spre lume, și care este partea superioară ( de obicei cu banda mică pentru nas).
  • ea se pune (pentru cele cu prindere după ureche) ținând de baretele care se trec după ureche, și apoi fixare pe față.
  • modelele cu prindere la spate se pun pe nas și apoi se leagă la spate
  • fixați masca pe nas, dacă are banda metalică, pentru a evita să alunece și să aburească ochelarii
  • întindeți corect masca pe nas gură și bărbie
  • Când scoateți masca? În funcție de caracteristici este eficienta câteva ore (3-4) pentru modele clasice, sau până la 12 ore cele superioare (ffp2 de exemplu). Atenție, e vorba de ore de utilizare, dar eficiența depinde și de alți factori, dacă se umezește (tuse, strănut, transpirație) scade.

Cum o scoateți?

  • când o înlăturați, încercați să nu atingeți partea pusă peste gura-nas, ci o tineți doar de barete.
  • după ce o înlăturați, vă spălați pe mâini.
  • aruncați imediat masca folosită la gunoi.

Masca va trebui purtată oridecâte ori sunteți în spații închise, cu persoane bolnave sau necunoscute la distanța sub 2 metri chiar și afară, și bineînțeles dacă sunteți simptomatic.

Pe perioada epidemiei covid-19, însă, ca și în alte situații, numărul mare de persoane fără simptome evidente face că autoritățile să recomande tuturor purtarea măștii. Avem grijă astfel de cei din jurul nostru, și primim din partea lor aceleași atitudini responsabile", mai spune medicul.

Urmăriți pagina de Facebook a medicului Răzvan Socolov.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri