Cum se fură un milion jumătate de euro? Funcționarul superior dom’ Giorgel, de la AJOFM, a falsificat 69 acte pentru asta
Statul a reușit să pună lupul paznic la oi. Un funcționar AJOFM a participat la o grupare specializată în încasarea nemeritată de subvenții europene. Rolul său era de a fabrica acte care să ateste în fals angajarea ca ucenici a zeci de persoane, informațiile necesare fiind luate din chiar baza de date a AJOFM. Procesul se judecă la Curtea de Apel Iași.
Prejudiciul adus în cadrul unui proiect cu finanțare europeană a fost de peste 8 milioane lei, echivalentul a 1,6 milioane euro, din care aproape 7 milioane lei au reprezentat banii UE. Pentru o evaziune fiscală de o asemenea anvergură, judecătorii pronunță fără să clipească pedepse de până la 10 ani de detenție. Fostul funcționar va scăpa însă cu o pedeapsă cu suspendare, întrucât a încheiat cu procurorii europeni un acord de recunoaștere a vinovăției.
Giorgel Avram a comis 69 de falsuri pe o perioadă de 3 ani
Prin sesizarea transmisă Tribunalului, Biroul Procurorului European Delegat în România l-a acuzat pe Giorgel Avram de 69 de acte de fals intelectual, ca și de complicitate la folosirea de documente false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul UE.
În perioada 2019-2022, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a derulat un proiect în valoare totală de 356 milioane lei, care viza creșterea șanselor de ocupare a șomerilor, prin asigurarea unui sprijin financiar lunar de 2.250 lei pentru fiecare ucenic sau stagiar angajat. Procurorii europeni au stabilit că trei administratori de firme folosiseră la filiale județene ale ANOFM înscrisuri false prin care își fundamentau cererile de rambursare a cheltuielilor reprezentând subvenții plătite pentru derularea unor programe de ucenicie. Patronii obținuseră pe nedrept suma totală de 8,17 milioane lei, din care bugetul UE acoperise 6,95 milioane lei.
Țeparii fuseseră sprijiniți și de Giorgel Avram, consilier superior în cadrul AJOFM Bacău. Acesta întocmea adeverințe care atestau calitatea de șomer neindemnizat, consemna că persoanele în cauză ceruseră să fie înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, consemna realizarea unor activități de mediere fictive, realiza repartizarea ucenicilor, fără ca persoanele respective să aibă măcar habar de toate acestea. În rechizitoriul procurorilor sunt menționate 7 firme care înregistraseră contracte de ucenicie pentru 197 de persoane. Majoritatea firmelor erau de fapt magazine sătești, care nu ar fi avut capacitatea de a absorbi un număr mare de angajați în același timp. Avram întocmise formele necesare pentru decontări în cazul a 69 de angajați fictivi, de pe urma cărora două firme încasaseră fraudulos peste un milion de lei.
Sechestru pe bunurile consilierului superior
Cercetările penale cu privire la Avram au fost disjunse din dosarul principal, iar pentru el procurorii au propus încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției și aplicarea unei pedepse cu suspendare. Propunerea procurorilor a fost acceptată de magistrații Tribunalului, care l-au condamnat pe Avram la un total de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, inculpatului i s-a interzis să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani.
ANOFM a intrat în proces ca parte civilă, în vederea recuperării prejudiciului. Acțiunea civilă a fost lăsată nesoluționată de judecători, pentru a nu întârzia finalizarea procesului penal. A fost menținut însă sechestrul pus pe bunurile lui Avram, respectiv un apartament cu trei camere, de 73 mp și jumătate dintr-o suprafață de 4.226 mp de fâneață în comuna Coțofenești. Sentința Tribunalului a fost contestată atât de inculpat, cât și de ANOFM. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, ieri desfășurându-se primul termen al procesului.
Publicitate și alte recomandări video