Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Unele zone ale creierului adult conțin celule stem neuronale în repaus, sau latente, care pot fi reactivate pentru a forma noi neuroni. Cu toate acestea, tranziția de la repaus la proliferare este puțin cunoscută în prezent. O echipă condusă de oameni de știință de la universitățile din Geneva (UNIGE) și Lausanne (UNIL) a descoperit cum să trezească celulele stem neuronale și să le reactiveze, la șoarecii adulți.
Echipa a descoperit importanța metabolismului celular în acest proces și a identificat modalitatea de a trezi aceste celule stem neuronale și de a le reactiva.
Biologii au reușit să crească astfel numărul de neuroni noi în creierul șoarecilor adulți și chiar bătrâni. Aceste rezultate, promițătoare pentru tratamentul bolilor neurodegenerative, au fost publicate luna aceasta, în revista Science Advances.
Celulele stem au capacitatea unică de a se replica continuu și de a da naștere unor celule diferențiate cu funcții mai specializate. Celulele stem neuronale (NSC/CSN) sunt responsabile de construirea creierului în timpul dezvoltării embrionare, generând toate celulele sistemului nervos central, inclusiv neuronii.
Capacitatea de neurogeneză scade odată cu vârsta
În mod surprinzător, CSN persistă în anumite regiuni ale creierului chiar și după ce creierul este complet format și pot produce noi neuroni pe tot parcursul vieții. Acest fenomen biologic, numit neurogeneză adultă, este important pentru funcții specifice, cum ar fi procesele de învățare și de memorie.
Cu toate acestea, în creierul adult, aceste celule stem devin mai silențioase sau „latente” și își reduc capacitatea de reînnoire și diferențiere. Ca urmare, neurogeneza scade semnificativ odată cu vârsta.
Acum, autorul principal al studiului, Jean-Claude Martinou, profesor emerit în cadrul Departamentului de Biologie Moleculară și Celulară la Facultatea de Științe a UNIGE, și Marlen Knobloch, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe biomedicale la Facultatea de Biologie și Medicină a UNIL, au descoperit un mecanism metabolic prin care CSN adulte pot ieși din starea lor latentă și pot deveni active.
„Am descoperit că mitocondriile, organitele producătoare de energie din cadrul celulelor, sunt implicate în reglarea nivelului de activare a CSN adulte”, explică Francesco Petrelli, cercetător la UNIL și prim autor al studiului.
Transportatorul mitocondrial de piruvat (MPC), un complex proteic descoperit în urmă cu unsprezece ani în grupul profesorului Martinou, joacă un rol deosebit în această reglare.
Activitatea sa influențează opțiunile metabolice pe care o celulă le poate utiliza. Cunoscând căile metabolice care disting celulele active de cele inactive, oamenii de știință pot trezi celulele inactive prin modificarea metabolismului lor mitocondrial.
Noi perspective
Biologii au blocat activitatea MPC prin utilizarea de inhibitori chimici sau prin generarea de șoareci mutanți pentru gena Mpc1.
Folosind aceste abordări farmacologice și genetice, oamenii de știință au reușit să activeze CSN latente și să genereze astfel neuroni noi în creierul șoarecilor adulți și chiar bătrâni.
„Prin această cercetare, demonstrăm că redirecționarea căilor metabolice poate influența direct starea de activitate a CSN adulte și, în consecință, numărul de neuroni noi generați”, rezumă profesorul Knobloch.
Aceste rezultate aruncă o nouă lumină asupra rolului metabolismului celular în reglarea neurogenezei. Pe termen lung, constatările ar putea duce la potențiale tratamente pentru afecțiuni precum depresia sau bolile neurodegenerative, concluzionează autorii.
Cuvinte cheie: + generare, noi neuroni, creier
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cele cinci tipuri de soacră. Interesantă analiză a unui cunoscut psiholog ieşean
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.