Cum se împrăştie iţele afacerii Panama Papers la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Cum se împrăştie iţele afacerii Panama Papers la Iaşi

GALERIE
panama papers
  • panama papers
- +

Ramificaţiile din jurul Cesaro Trading Ltd, companie off-shore deţinută prin intermediul avocaţilor panamezi de la Mossack Fonseca, duc la mai mulţi membri ai familiei Prisecaru şi la firmele acestora. Ioan Prisecaru spune că aceste afaceri, de altfel legale, sunt de domeniul trecutului şi că în prezent banii grupului de firme sunt în ţară

 

Afacerea Panama Papers, „devoalată“ recent şi la Iaşi, are întinderi mult mai mari decât se conturase iniţial, acestea gravitând în jurul soţilor Ioan şi Tereza Prisecaru, una din cele mai cunoscute familii din Iaşi. Informaţiile iniţiale arătau că singurul ieşean care a deţinut o companie off-shore prin intermediul avocaţilor panamezi de la Mossack Fonseca era un cumnat al Terezei Prisecaru, dar ulterior au apărut informaţii noi. Potrivit datelor scurse din arhiva casei de avocatură panameze, ieşeanul Marcel Re­diu, în prezent funcţionar public, fiind angajat la Centrul Regional pentru Finan­ţarea Investiţiilor Rurale Nord-Est, a deţinut prin firma sa Cesiu SRL, acţiunile societăţii Cesaro Trading Ltd. 

Rediu a lucrat la Tess Industrie şi la alte firme din grupul Conex şi, după ce s-a că­sătorit cu sora Terezei Prisecaru, Marce­la, a devenit un angajat important pentru afacerile soţilor, dovadă fiind şi faptul că acum locuieşte vis-a-vis de proprietatea familiei Prisecaru din Miroslava. Rediu deţinea din 2007 acţiunile off-shore-ului Cesaro Tra­ding Ltd prin Cesiu SRL, însă din documentele făcute publice nu reiese foarte clar pentru ce era folosită această companie. 

Totuşi, din activitatea financiară a firmei româneşti, rezultă faptul că Rediu a obţinut în nume personal, până în 2011, venituri din dividende în cuantum de circa 1,3 mi­lioane lei, pentru care societatea Cesiu a plătit impozitul aferent de aproximativ 200.000 lei. 

Mergând pe urma acţionarilor firmei Cesiu se vede că, deşi Rediu a renunţat la societatea ieşeană, aceasta a rămas „în familie“ şi, după ce i-a fost suspendată activitatea, a fost reactivată de angajaţi ai Conex doar pentru a fi dizolvată rapid. „Ziarul de Iaşi“ a încercat să ia legătura cu Marcel Rediu, însă acesta nu a dorit să discute. „Eu nu îl pot obliga să vorbească. Când ajung la sediu, îi voi transmite şi îi voi da numărul de telefon, o să vă sune el dacă doreşte“, ne-a spus Anghel Ficu, şeful lui Rediu de la CRFIR. 

Într-o scurtă discuţie pe această temă, Ioan Prisecaru, unul dintre patronii grupului, a catalogat afacerile, de altfel perfect legale, ca fiind de domeniul trecutului şi a ţinut să precizeze că firmele sale au în acest moment banii în sistemele financiare şi bancare din ţară.

Afacere din cauza căreia s-a ales cu un proces

Potrivit datelor publice existente, firma Cesiu SRL a fost înfiinţată în 1995 în in­cinta Institutului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică (ICIT) Fibresin, deţinut de soţii Prisecaru, iar anul trecut a fost radiată. În 2003, compania îi avea ca acţionari pe Ismană Constantin şi Rediu Marcel, care avea să obţină în 2008, după preluarea off-shore-ului, pachetul majoritar de acţiuni de 95%, restul de 5% revenindu-i lui Eugen Martoncă, fratele Terezei Prisecaru şi director în grupul de firme al familiei.

Trei ani mai târziu, Rediu şi cumnatul său Eugen Martoncă au vândut societatea către firma Amea Nucleus SRL din Cernavodă. Această companie a fost fondată în 2005 tot de apropiaţi ai soţilor Prisecaru, respectiv Aurora Tiba, sora mai mică a Terezei Prisecaru, şi soţul ei Eusebiu, şi nepoata lui Ioan Prisecaru, Carmen Schipor, alături de soţul ei Sebastian, ambii jurişti în grupul de firme. Alături de aceştia, fondator şi admi­nis­trator al Amea Nucleus a fost Răducu Nem­ţanu, fost angajat Nuclearelectrica, prin care s-au creat legăturile comerciale dintre Tess Conex, Tereza Prisecaru şi Nu­clearelectrica.

De la aceste afaceri, „Doamna de fier“ a afacerilor ieşene s-a ales cu un dosar penal şi a fost trimisă în judecată alături de angajaţi Conex şi directori Nuclearelectrica, dosarul fiind acum în faza de judecată. După preluarea de către Amea Nucleus, activitatea firmei Cesiu SRL a fost suspendată din 2012 până în primăvara anului trecut, când a redevenit funcţională. Acţiunile firmei au ajuns la o altă societate din grup, Întreprinderea de Piese Auto Iaşi, care în cinci luni a dizolvat-o. Întreprinderea de Piese Auto Iaşi SRL îi are ca acţionari pe Viorel Delianu şi Ovidiu Luca, de asemenea directori în cadrul grupului de firme Conex şi oameni de bază ai soţilor Prisecaru. Viorel Delianu este angajat al soţilor Prisecaru de dinainte de anul 2000, când a lucrat la Fortus, fostul Combinat de Utilaj Greu. După anul 2000 a fost adus în firmă şi Ovidiu Luca, subaltern al lui Delianu iniţial, dar care a urcat foarte rapid în funcţii, ajungând chiar consilier al lui Ioan Prisecaru. Ovidiu Luca avea funcţia de director de tranzacţii şi intermedia chiar şi relaţia comercială cu Petrom.

Jurista, deputatul şi lista de consilieri locali

Legat de activitatea companiei off-shore Cesaro Trading Ltd, se poate observa că persoanele împuternicite să reprezinte interesele în diferite afaceri sunt tot persoane de încredere ale soţilor Prisecaru. Documentele ieşite din arhiva avocaţilor panamezi de la Mossack Fonseca arată că, în 2011, Cesaro Trading Ltd emitea o împu­ternicire de reprezentare pe numele Anei Maria Raţă (41), care era juristă a firmei Conex Distri­bu­tion.

La câţiva ani, Ana Maria Raţă a pără­sit grupul de firme şi i s-a alăturat deputatului Petru Movilă, fost angajat al grupului de firme, iar în prezent se află pe lista de consilieri locali a Par­tidului Mişcarea Populară, din partea căruia deputatul Movilă candi­dează la Pri­măria Iaşi. „La acea vreme ea (n.r. - Ana Maria Raţă) trebuia să repre­zinte Cesaro Trading Ltd în firma Werko Engineering din Bulgaria. Ana Maria Raţă trebuia să cumpere, în numele companiei bulgare, maşini pe care să le exporte mai departe, după ce le înmatriculează în Bulgaria. Firma Werko avea sediul în Ruse şi avea ca activitate importul şi exportul de diverse produse. Cesaro Trading Ltd din BVI deţinea 90% din acţiuni, iar Cătălin Păduraru 10%“, au extras jurnaliştii de la Rise Project din documentele Mossack Fonseca.

Cătălin Păduraru este asociat şi director în cadrul grupului Conex la firma Eurotransprot SRL. Monitoarele Oficiale arată că directorul Cătălin Păduraru era un om de bază în grupul Conex, el fiind preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Adimet până în vara anului trecut şi a mai administrat alte firme unde asociaţi erau Ioan şi Tereza Prisecaru şi Eugen Mar­toncă, spre exemplu B.M.I. Iaşi. Potrivit jurna­liştilor de la Rise Project, în ianuarie 2015, Cesaro Trading a mai emis o nouă împuternicire pentru Radu-Cezar Gheor­gheza (fost Sasu Lucian) şi Cătălin Pădu­raru. Împuternicirea precizează că Cesaro Trading Ltd şi Păduraru vor vinde acţiunile un terţe părţi, însă ulterior nu au apărut alte informaţii despre activitatea firmei off-shore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.