Cum se jefuiește vistieria țării: salarii astronomice și gradații de merit unor morți
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum se jefuiește vistieria țării: salarii astronomice și gradații de merit unor morți

GALERIE
jefuire, visterie, salarii, ilegal
  • jefuire, visterie, salarii, ilegal
- +

Peste 120 de milioane de euro, gaură record, găsită în vistieria statului. Cu atât au prejudiciat bugetul, în 2019, instituţiile publice, prin acordarea unor salarii, sporuri şi premii în mod nelegal, sau prin cheltuieli nejustificate.

Datele apar în raportul Curţii de Conturi, în urma căruia au fost sesizate şi organele penale.

Inspectorii Curţii de conturi au descoperit că, de pildă, Academia Romană a plătit indemnizaţii de merit în 2019 către 8 persoane decedate. Motivul oficial - nu a fost actualizata baza de date.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Romane: “E o anchetă în curs, persoană în cauză este verificată. Poate să fie şi eroare umană, dar se poate că persoana respectivă să fi profitat de neajunsurile sistemului.”

La Ministerul Energiei, au fost plătite salarii mult mai mari decât prevedea funcţia către 29 de angajaţi, iar pentru alţi 7, detaşaţi în alte instituţii, au fost păstrate lefurile iniţiale, şi acestea mai mari. Tot la Energie, aproape 170 de mii de lei s-au dus pe sporuri pentru condiţii vătămătoare, cu mult peste sumele legale.Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Banii vor fi recuperaţi de la persoanele care au încasat mai mulţi bani decât era necesar. Cei care lucrau la ministerul Energiei pe partea de salarizare, resurse umane la vremea respectivă clar au greşit. Refuz un scenariu în care cineva, cu bună credinţă, a plătit salarii mari mari, încălcând legea.”

Nereguli au fost inclusiv la ANAF. În 2019, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înregistrat greşit în contabilitate 98 de milioane de lei, bani încasaţi din impozitul pe venit al unei companii. Ar fi trebui ca suma respectivă să ajungă într-un fond destinat extinderii reţelelor de distribuţie de gaz, însă ANAF i-a înregistrat într-un alt cont.

Mai mult, pe stirileprotv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.