anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Cum se obține și cum se întreține bolta din trandafiri urcători?

GALERIE
151225l
 • 151225l
- +

Amenajarea grădinii cu trandafiri implică multă muncă, atenție, pasiune, dar rezultatele finale pot fi spectaculoase. Dacă iubești trandafirii, amenajează în curte o boltă cu trandafiri urcători, iar vara poți sta la umbră sub o cupolă înmiresmată și plină de culoare. Investițiile pentru o asemenea amenajarea nu sunt foarte costisitoare și nu trebuie nici foarte multă pricepere. 

Explicăm pas cu pas cum se obțin bolta sau spalierul cu trandafiri de pe peretele casei. 
 
1. Boltă, spalier, arcadă sau obelisc cu trandafiri. Decide pe care dintre ele le preferi în grădina ta! 
Trandafirii urcători nu pot crește niciodată de unii singuri. Au tulpina foarte fragedă, de aceea au nevoie de susținere. Această caracteristică dă posibilitatea realizării mai multor tipuri de amenajări. Pot fi montați pe diferite tipuri de construcții și arcade, realizate din lemn sau metal. 
 
 
• Trandafirii pot crește pe peretele unei case. Pentru acest lucru este nevoie ca în prealabil să montați un spalier. Montarea spalierului se face înaintea achiziționării și plantării butașilor de trandafiri urcători. Astfel, se evită distrugerea accidentală a butașilor. În plus, spalierul va deveni un reper de plantare în spațiu. Te va ajuta să alegi locul în care să faci groapa și să plantezi butașul de trandafir. 
Pe piață se găsesc spaliere de lemn, metalici sau de plastic. Toți vor fi prinși de peretele casei cu holțșuruburi și cleme de prindere. Spalierele se găsesc sub formă de panouri, care se montează unul lângă altul. Se poate achiziționa un panou mare, cât suprafața peretelui casei.
 
• Există posibilitatea realizării pereților mobili de trandafiri. Pereții sunt folosiți pentru delimitarea spațiilor din curte, sau pentru a masca hotarul cu vecinii. În acest caz, se recomandă achiziția spalierelor de lemn, trainici, care vor fi bine înfipți în pământ. Există și posibilitatea achiziționării spalierelor cu jardinieră la bază. Această ultimă variantă este foarte comodă, permite mutarea peretelui de trandafiri oriunde în curte, și protejarea eficientă pe timp de iarnă
• Bolta sau umbrarul de trandafiri se construiește pe arcade metalice sau de lemn. Cele de lemn au aspect rustic, în timp ce arcadele metalice sunt mult mai ușor de mascat între frunzele trandafirilor. Bolțile se achiziționează ca atare din magazinele de bricolaj. Vor fi bine fixate în pământ pentru a nu fi doborâte de viscol. Cu bolta metalică se poate forma un culoar de trandafiri deasupra unei alei. Poate fi folosită pentru a realiza un umbrar sau un foișor din trandafiri urcători. 
 
• Obeliscul este o construcție cu boltă și 4 picioare, cu sistem de susținere intermediar. Obeliscul va putea fi îmbrăcat pe dinafară cu trandafiri, pe cele 4 picioare. Poate fi îmbrăcat de trandafiri și din interior, când butașul este plantat în centrul obeliscului, și se ramifică pe cele 4 laturi. 
 
2. Ce soi de trandafir alegi, în funcție de proiectul pe care ți-l propui?
Nu toți trandafirii urcători se pot transforma într-o boltă impresionantă, de mare amploare, ori într-un umbrar des, care să-ți ofere un loc de siestă de invidiat. De aceea, este important să știi exact ce îți dorești înainte să achiziționezi și să plantezi un trandafir cățărător.
De obicei soiurile de trandafiri cățărători înfloresc de mai multe ori pe an. Tocmai de aceea sunt atât de spectaculoase, pentru că îți oferă o perdea de flori care va sta înflorită de la finele primăverii până la mijlocul lunilor de toamnă. Soiurile care înfloresc de mai multe ori pe an ajung mai greu la dimensiuni impresionante. Planta își va consuma resursele mai mult pentru a produce flori frumoase decât pentru a-și întinde lăstarii. 
 
Așadar, dacă vrei o cupolă de trandafiri, un culoar, un umbrar sau un foișor încărcate, trebuie să alegi un soi de trandafir cățărător care înflorește doar o dată pe an.  Aceștia își vor extinde lăstarii din primul an, iar flori se vor obține abia în al doilea an, pe perioada iunie-august. Pot ajunge la înălțimi de 2- 6 m. 
Pentru spaliere plin de flori, sau pereți bogați în petale colorate, folosește un soi care înflorește pe toată perioada anului. Florile sunt mai mari, frumos mirositoare, dar tufa va ajunge maxim până la 4 m înălțime. Acest soi de trandafiri vor arăta bine și dacă se întind pe gardul casei. Sunt potriviți, de asemenea, pentru obelisc. 
 
 
3. Cum se plantează trandafirul urcător, pentru a obține un perete sau o boltă frumoase?
????Sfat util. Un lucru foarte important trebuie reținut: locul în care se plantează trandafirul este foarte decisiv. Odată ce se va ramifica, trandafirul va fi greu de mutat fără a-i provoca daune vizibile. Trandafirii urcători rămân în locul inițial de plantare. Dacă sunt îngrijiți cum trebuie, ei vor înflori în același loc și două-trei decade la rând. 
Cum spuneam mai sus, înainte de a efectua plantarea propriu-zisă, montează scheletul de susținere. Toate tipurile de pergole și spaliere au un sistem de ghidare. Sunt formate din bazele de susținere, și bare paralele sau convergente care se intersectează. Butașul va fi plantat la baza de susținere. Distanța dintre punctul de plantare și sistemul de cățărare va fi de aproximativ 50 cm. 
Se va planta câte un butaș de trandafir în dreptul fiecărui picior de susținere. Tulpina nu va fi foarte viguroasă, dar va forma mulți lăstari. Lăstari trandafirilor urcători sunt spinoși. Spinii îi ajută să se fixeze pe spalier sau pergolă, dar vor trebui ghidați și ajutați. Când vor crește, lăstarii vor fi ghidați să se extindă în așa fel încât să acopere din golurile de pe pergolă. 
Dacă se plantează în șir, de-a lungul unul perete, sau a unui spalier lat, se păstrează o distanță de 1,5 m, maxim 2 m. Deci dacă se dorește acoperirea unui perete cu o lățime de 10 m, se vor planta maxim 7 butași de trandafir cățărător. Mai multe despre plantarea trandafirilor urcători aflați aici.  
 
 
4. Tăierea și îngrijirea trandafirilor din boltă
În cazul trandafirilor urcători trebuie protejați lăstarii lungi. După formare aceștia vor fi prinși pe spalier. Prinderea și dirijarea lor trebuie sa se facă mereu atât pe verticală cât și pe orizontală. Dacă lăstarii sunt conduși doar vertical, spre vârful spalierului sau al pergolei, florile se vor forma cu precădere spre vârf. Condus orizontal, sunt stimulați lăstarii laterali, iar trandafirul se îndesește. 
Tăierea trandafirilor urcători cu o singură înflorire pe an
Tăierea lăstarilor se va face după perioada de după înflorire, pentru a permite trandafirului ca până anul viitor să formeze mai mulți lăstari. Este perioada cea mai bună pentru tăiere, dar și cea mai dificilă. Lăstarii lungi ai acestui soi nu fac flori. În al doilea an formează lăstari secundari, iar abia aceștia vor face flori. Așadar, lăstarii lungi trebuie păstrați. La acest soi se taie lăstarii uscați, cât mai aproape de bază. Vor fi tăiați lăstarii subțiri, și scurtați cei laterali, doar dacă sunt foarte deși. Tăierea se face până la 3-4 ochi. Problema este că după înflorire lăstarii individuali vor fi greu de deosebit din cauza frunzișului des. Din acest motiv, în cazul în care nu se cunoaște bine procedura, se recomandă tăierea de primăvară.
Trandafirii urcători cu înflorire multiplă
Tăierea lăstarilor se face primăvara, cu multă grijă. Acest soi va înflori în capătul lăstarilor anuali. Florile se formează și pe lăstarii laterali. Pentru a li se permite creșterea în înălțime, de la an la an se vor favoriza lăstarii din anii precedenți. Se taie lăstarii uscați de la bază sau din apropierea lăstarului lung, cât mai aproape de bază. Vârfurile subțiri se scurtează cu un ochi deja bine dezvoltat. Se vor tăia lăstarii laterali la 2 sau 3 ochi, pentru a permite ca lumina să ajungă la frunze. 
 
 
5. Protejarea trandafirilor urcători pe perioada iernii
Orice trandafir care a fost fertilizat corect, a avut timp să se matureze corect pe timpul toamnei, și este protejat împotriva gerului, va trece cu bine peste iarnă. După plantarea de toamnă, cea mai bună protecție pentru butașul de trandafir este mușuroirea până deasupra de punctul de altoire. Chiar dacă lăstarii vor îngheța, trandafirul se va regenera atâta timp cât partea subterană e protejată. Pentru eficiență maximă acoperiți cu paie sau folie de mulcire. Dacă protejarea este excesivă, lăstarii nu se vor căli. Trandafirul trebuie să experimenteze trecerea prin frig pentru a fi mai rezistent. 
Cu toate aceste informații, puteți începe amenajarea unei bolți cu trandafiri. În 2-3 ani veți avea în curte bolta de poveste la care ați visat. Cu toate că pare complicat, procedurile de plantare și întreținere sunt simple și eficiente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.