anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Cum se organizează alimentele corect în frigider (P)

GALERIE
FA54NFX_frigider
 • FA54NFX_frigider
- +

Majoritatea dintre noi punem mâncarea în frigider fără vreun sistem anume, deschidem ușa, intoducem alimentele unde vedem un loc liber și gata. Acordăm, așadar, atenție doar spațiului disponibil și mult prea puțină atenție instrucțiunilor producătorului (legumele din spațiul lor corespunzător, băuturile pe rafturile adaptate pentru acestea etc.). Cu toate acestea, plasarea diferitelor ingrediente în frigider - într-un mod corect și ordonat - poate fi mai necesară decât credem.

Scopul principal al punerii alimentelor în frigider este de a putea întârzia deteriorarea acestora și, astfel, de a-și prelungi durata de viață utilă cât mai mult posibil înainte de a le consuma. Desigur, trebuie avut în vedere faptul că acest aliat care este frigiderul poate fi și o sursă de contaminare. Este necesar să știm că „microorganismele pot trece de la un aliment la altul prin contact și pot transforma frigiderul într-o sursă de infecție”. Acest lucru are consecințe clare: „provoacă boli de origine alimentară, cum ar fi salmonella, campilobacterioza sau listerioza”. Cu ajutorul experților, vom oferi o serie de îndrumări pentru a evita contaminarea încrucișată între alimente și ca acestea să poată fi păstrate în cele mai bune condiții.

Frigiderul nu are super puteri

Este clar că frigiderul este o zonă de trecere. În tranzit între cumpărarea, prepararea și consumul ulterior. Prin urmare, nu este necesar să ne gândim că frigiderul are o putere nelimitată și este capabil să păstreze alimentele ca în prima zi, pe lângă „distrugerea oricăror microorganisme pe care le conțin alimentele”. Trebuie avut în vedere faptul că frigiderele folosesc frigul ca metodă de conservare și, din acest motiv, „deteriorarea alimentelor este mai lentă”, dar nu inexistentă.

De fapt, așa cum ne explică în mod explicit experții, ceea ce face frigiderul este ca „reacțiile chimice care deteriorează alimentele să fie încetinite și durata de valabilitate a alimentelor să fie prelungite”. Desigur, nu înseamnă că punând un aliment în frigider viața acestuia va fi aproape veșnică, deoarece „frigul nu distruge microorganismele, ci mai degrabă oprește sau încetinește proliferarea lor”.

Ordine înainte de toate

Filosoful și matematicianul grec Pitagora spunea că „cu ordine și cu timp vei găsi secretul de a face totul și de a o face bine”. Este absolut necesar să petrecem timp punând mâncarea în ordine în frigiderul nostru. Mâncarea ar trebui să fie plasată pentru a profita la maximum de spațiul pe care îl are frigiderul nostru - indiferent de dimensiunea acestuia. În acest sens, este necesar să ne adaptăm cumpărăturile la dimensiunile sale. Profitarea de spațiul frigiderului printr-o aranjare adecvată a alimentelor ar fi premisa fundamentală de urmat pe tot parcursul acestui proces.

„Nu toate alimentele se deteriorează cu aceeași viteză”, avertizează specialiștii. Din acest motiv, în clasificarea și ordinea lor trebuie să luăm în considerare două caracteristici esențiale:

- Tipul de aliment

- Temperatura fiecărei părți a frigiderului (deoarece nu fiecare parte a acestuia are aceeași temperatură)

Luând în considerare aceste două premise, ne putem împărți frigiderul în 3 părți distincte și bine marcate:

Partea de sus și centrală: În această zonă trebuie să așezăm alimentele care nu au nevoie de atât de mult frig. Adică produse lactate, mezeluri și alimente deja gătite. În același timp, este de asemenea necesar să plasăm în această zonă din frigiderul nostru acele alimente a căror etichetă conține inscripția „odată deschise, păstrați-le la frigider”.

Experții ne oferă câteva sfaturi simple și ușor de implementat pentru a menține măsurile igienice: izolați cu folie sau caserole închise alimentele care sunt expuse în afara ambalajului original (brânzeturile, de exemplu); plasați de sus în jos produsele de la cea mai lungă la cea mai scurtă perioadă de valabilitate și, de asemenea, de la cea mai mică la cea mai mare utilizare; propuneți-vă să consumați alimentele înainte de data expirării (de exemplu, iaurturile) sau în funcție de ziua de preparare a mâncării.

Partea de jos a frigiderului: Această parte a frigiderului este împărțită în două sertare care sunt în general identificate prin desenul alimentelor pe care trebuie să le conțină (un desen care se află de obicei pe ușa fiecărui sertar în cauză). Fructele și legumele sunt plasate în primul sertar (trebuie să aveți grijă, deoarece se pot deteriora și strica la temperaturi excesiv de scăzute).

Al doilea sertar este cel care este de obicei cel mai aproape de congelator. În el, se depozitează carnea și peștele. Aceasta este cea mai rece parte a frigiderului, de obicei are - sau ar trebui să aibă - aproximativ 2 grade Celsius. Din acest motiv, în această parte a frigiderului trebuie să plasăm alimentele cu o perioadă de valabilitate mai scurtă.

Pe ușă: Ne confruntăm cu partea cea mai puțin rece a frigiderului, deoarece este o zonă de deschidere și este în contact cu temperatura exterioară atunci când deschidem frigiderul. În această zonă, trebuie să punem produsele care nu au nevoie de temperaturi foarte scăzute pentru conservarea lor (adică băuturi, sucuri deschise, borcane de murături, cutii de lapte, sosuri, gemuri, unt și, de asemenea, ouă).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.