Cum se organizează alimentele corect în frigider (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Cum se organizează alimentele corect în frigider (P)

GALERIE
FA54NFX_frigider
  • FA54NFX_frigider
- +

Majoritatea dintre noi punem mâncarea în frigider fără vreun sistem anume, deschidem ușa, intoducem alimentele unde vedem un loc liber și gata. Acordăm, așadar, atenție doar spațiului disponibil și mult prea puțină atenție instrucțiunilor producătorului (legumele din spațiul lor corespunzător, băuturile pe rafturile adaptate pentru acestea etc.). Cu toate acestea, plasarea diferitelor ingrediente în frigider - într-un mod corect și ordonat - poate fi mai necesară decât credem.

Scopul principal al punerii alimentelor în frigider este de a putea întârzia deteriorarea acestora și, astfel, de a-și prelungi durata de viață utilă cât mai mult posibil înainte de a le consuma. Desigur, trebuie avut în vedere faptul că acest aliat care este frigiderul poate fi și o sursă de contaminare. Este necesar să știm că „microorganismele pot trece de la un aliment la altul prin contact și pot transforma frigiderul într-o sursă de infecție”. Acest lucru are consecințe clare: „provoacă boli de origine alimentară, cum ar fi salmonella, campilobacterioza sau listerioza”. Cu ajutorul experților, vom oferi o serie de îndrumări pentru a evita contaminarea încrucișată între alimente și ca acestea să poată fi păstrate în cele mai bune condiții.

Frigiderul nu are super puteri

Este clar că frigiderul este o zonă de trecere. În tranzit între cumpărarea, prepararea și consumul ulterior. Prin urmare, nu este necesar să ne gândim că frigiderul are o putere nelimitată și este capabil să păstreze alimentele ca în prima zi, pe lângă „distrugerea oricăror microorganisme pe care le conțin alimentele”. Trebuie avut în vedere faptul că frigiderele folosesc frigul ca metodă de conservare și, din acest motiv, „deteriorarea alimentelor este mai lentă”, dar nu inexistentă.

De fapt, așa cum ne explică în mod explicit experții, ceea ce face frigiderul este ca „reacțiile chimice care deteriorează alimentele să fie încetinite și durata de valabilitate a alimentelor să fie prelungite”. Desigur, nu înseamnă că punând un aliment în frigider viața acestuia va fi aproape veșnică, deoarece „frigul nu distruge microorganismele, ci mai degrabă oprește sau încetinește proliferarea lor”.

Ordine înainte de toate

Filosoful și matematicianul grec Pitagora spunea că „cu ordine și cu timp vei găsi secretul de a face totul și de a o face bine”. Este absolut necesar să petrecem timp punând mâncarea în ordine în frigiderul nostru. Mâncarea ar trebui să fie plasată pentru a profita la maximum de spațiul pe care îl are frigiderul nostru - indiferent de dimensiunea acestuia. În acest sens, este necesar să ne adaptăm cumpărăturile la dimensiunile sale. Profitarea de spațiul frigiderului printr-o aranjare adecvată a alimentelor ar fi premisa fundamentală de urmat pe tot parcursul acestui proces.

„Nu toate alimentele se deteriorează cu aceeași viteză”, avertizează specialiștii. Din acest motiv, în clasificarea și ordinea lor trebuie să luăm în considerare două caracteristici esențiale:

- Tipul de aliment

- Temperatura fiecărei părți a frigiderului (deoarece nu fiecare parte a acestuia are aceeași temperatură)

Luând în considerare aceste două premise, ne putem împărți frigiderul în 3 părți distincte și bine marcate:

Partea de sus și centrală: În această zonă trebuie să așezăm alimentele care nu au nevoie de atât de mult frig. Adică produse lactate, mezeluri și alimente deja gătite. În același timp, este de asemenea necesar să plasăm în această zonă din frigiderul nostru acele alimente a căror etichetă conține inscripția „odată deschise, păstrați-le la frigider”.

Experții ne oferă câteva sfaturi simple și ușor de implementat pentru a menține măsurile igienice: izolați cu folie sau caserole închise alimentele care sunt expuse în afara ambalajului original (brânzeturile, de exemplu); plasați de sus în jos produsele de la cea mai lungă la cea mai scurtă perioadă de valabilitate și, de asemenea, de la cea mai mică la cea mai mare utilizare; propuneți-vă să consumați alimentele înainte de data expirării (de exemplu, iaurturile) sau în funcție de ziua de preparare a mâncării.

Partea de jos a frigiderului: Această parte a frigiderului este împărțită în două sertare care sunt în general identificate prin desenul alimentelor pe care trebuie să le conțină (un desen care se află de obicei pe ușa fiecărui sertar în cauză). Fructele și legumele sunt plasate în primul sertar (trebuie să aveți grijă, deoarece se pot deteriora și strica la temperaturi excesiv de scăzute).

Al doilea sertar este cel care este de obicei cel mai aproape de congelator. În el, se depozitează carnea și peștele. Aceasta este cea mai rece parte a frigiderului, de obicei are - sau ar trebui să aibă - aproximativ 2 grade Celsius. Din acest motiv, în această parte a frigiderului trebuie să plasăm alimentele cu o perioadă de valabilitate mai scurtă.

Pe ușă: Ne confruntăm cu partea cea mai puțin rece a frigiderului, deoarece este o zonă de deschidere și este în contact cu temperatura exterioară atunci când deschidem frigiderul. În această zonă, trebuie să punem produsele care nu au nevoie de temperaturi foarte scăzute pentru conservarea lor (adică băuturi, sucuri deschise, borcane de murături, cutii de lapte, sosuri, gemuri, unt și, de asemenea, ouă).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.