anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum se pierde plusvaloarea companiilor

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
 • Schipor Dan-consultant management
- +

Cred că una dintre principalele dileme ale antreprenorului român este cea legată de modul în care pleacă banii din organizaţia pe care o deţine. Mulţi dintre ei constată că după ani sau chiar zeci de ani de activitate, companiile pe care le deţin, pe lângă faptul că nu au acumulat foarte multe active care să poată fi valorificate uşor au şi o mulţime de datorii către diferiţi terţi (bănci, furnizori, stat, etc.) care le expun oricând la riscul intrării în insolvenţă.

Prima tendinţă ar fi să credem că activele companiilor s-au transformat în active personale pentru proprietarii acestora şi uneori am putea avea dreptate dacă ne uităm la casele construite sau la maşinile conduse de proprietarii de afaceri din România. De cele mai multe ori însă, deşi putem constata existenţa acestor active, ele nu mai sunt de mult în proprietatea exclusivă a deţinătorului, mare parte dintre ele fiind gajate în favoarea unor terţi pentru garantarea împrumuturilor companiei. Astfel unii proprietari ajung la paradoxul în care să nu mai aibă controlul total nici asupra activelor proprii şi nici a celor ale organizaţiei odată cu intrarea în procedura de insolvenţă. Şi acest lucru se întâmplă după ani sau zeci de ani în care acea companie şi prorietarul respectiv se presupune că au creat plusvaloare.

 
În realitate, plusvaloarea creată de către organizaţie s-a risipit de-a lungul timpului, slăbind continuu organizaţia şi expunând-o la riscuri inutile. Analizând acest fenomen am constatat că plusvaloarea se poate risipi în trei directii: consumul şi investitiile proprii ale antreprenorului, investiţii neperformante ale organizaţiei şi management operaţional defectuos.
 
Prima şi cea mai des întâlnită manifestare este pierderea plusvalorii prin consumul propriu al antreprenorului. De multe ori antreprenorul nu a făcut diferenţa între buzunarul propriu şi cel al organizaţiei pe care a creat-o şi a ajuns să finanţeze din banii organizaţiei un nivel de viaţă care genera un consum pe care nu şi-l putea permite la momentul respectiv. Punând pe primul plan consumul propriu,  antreprenorul şi-a slăbit în mod constant singura sursa de bani şi a ajuns să fie captiv propriei organizaţii şi băncilor prin care şi-a finanţat activitatea companiei pentru a înlocui plusvaloarea transferată în consumul propriu.
 
Tot o formă de decapitalizare a unei afaceri şi de utilizare a banilor în investiţii proprii ale antreprenorilor sunt investiţiile făcute din plusvaloarea organizaţiei în alte firme din grup sau în alte pieţe care nu aveau nimic de a face cu obiectul de activitate al companiei (cel mai frecvent în afaceri imobiliare). Astfel afacerea de bază în loc să se dezvolte şi plusvaloarea creată în trecut să fie reinvestită în acceaşi piaţă, aceasta s-a dus către alte investiţii din portofoliu antreprenorului slăbind poziţia de piaţă a companiei.
 
Investiţiile neperformante ale companiei sunt o altă sursă de risipire a plusvalorii create. Multe companii au facut investiţii mult prea mari faţă de cât îşi puteau permite, multe dintre ele pe baza mirajului oferit de fondurile europene. Acestea au ajuns să aibă probleme de funcţionare curentă a organizaţiei pentru că au diminuat capitalul de lucru curent al organizaţiei în detrimentul acoperirii costurilor legate de noile investiţii. Nu numai investiţiile mult prea mari au generat pierderi de plusvaloare ci şi multe alte investiţii mărunte care nu au fost gestionate corect şi care nu au ajuns să fie utilizate niciodată în ciclul de producţie real la valoarea amortizată contabil.
 
O ultimă sursă de risipire a plusvaloarii este managementul operaţional defectuos din cauza lipsei unor cunoştinţe consistente de management. Gestiunea relaţiei cu furnizorii, modul de încasare a banilor de la clienţi, gestiunea stocurilor  sau a relaţiei cu statul sau cu băncile, sunt tot atâtea posibile surse de pierdere a plusvalorii anterior create.
 

Prin urmare, aveţi grijă la toate aceste aspect în activitatea de zi cu zi şi nu uitaţi că una din principalele atribuţii ale managementului este dezvoltarea armonioasă a organizaţiilor, care nu poate fi făcută dacă plusvalorea anterior creată se risipeşte.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.