Cum se pierde plusvaloarea companiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Cum se pierde plusvaloarea companiilor

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Cred că una dintre principalele dileme ale antreprenorului român este cea legată de modul în care pleacă banii din organizaţia pe care o deţine. Mulţi dintre ei constată că după ani sau chiar zeci de ani de activitate, companiile pe care le deţin, pe lângă faptul că nu au acumulat foarte multe active care să poată fi valorificate uşor au şi o mulţime de datorii către diferiţi terţi (bănci, furnizori, stat, etc.) care le expun oricând la riscul intrării în insolvenţă.

Prima tendinţă ar fi să credem că activele companiilor s-au transformat în active personale pentru proprietarii acestora şi uneori am putea avea dreptate dacă ne uităm la casele construite sau la maşinile conduse de proprietarii de afaceri din România. De cele mai multe ori însă, deşi putem constata existenţa acestor active, ele nu mai sunt de mult în proprietatea exclusivă a deţinătorului, mare parte dintre ele fiind gajate în favoarea unor terţi pentru garantarea împrumuturilor companiei. Astfel unii proprietari ajung la paradoxul în care să nu mai aibă controlul total nici asupra activelor proprii şi nici a celor ale organizaţiei odată cu intrarea în procedura de insolvenţă. Şi acest lucru se întâmplă după ani sau zeci de ani în care acea companie şi prorietarul respectiv se presupune că au creat plusvaloare.

 
În realitate, plusvaloarea creată de către organizaţie s-a risipit de-a lungul timpului, slăbind continuu organizaţia şi expunând-o la riscuri inutile. Analizând acest fenomen am constatat că plusvaloarea se poate risipi în trei directii: consumul şi investitiile proprii ale antreprenorului, investiţii neperformante ale organizaţiei şi management operaţional defectuos.
 
Prima şi cea mai des întâlnită manifestare este pierderea plusvalorii prin consumul propriu al antreprenorului. De multe ori antreprenorul nu a făcut diferenţa între buzunarul propriu şi cel al organizaţiei pe care a creat-o şi a ajuns să finanţeze din banii organizaţiei un nivel de viaţă care genera un consum pe care nu şi-l putea permite la momentul respectiv. Punând pe primul plan consumul propriu,  antreprenorul şi-a slăbit în mod constant singura sursa de bani şi a ajuns să fie captiv propriei organizaţii şi băncilor prin care şi-a finanţat activitatea companiei pentru a înlocui plusvaloarea transferată în consumul propriu.
 
Tot o formă de decapitalizare a unei afaceri şi de utilizare a banilor în investiţii proprii ale antreprenorilor sunt investiţiile făcute din plusvaloarea organizaţiei în alte firme din grup sau în alte pieţe care nu aveau nimic de a face cu obiectul de activitate al companiei (cel mai frecvent în afaceri imobiliare). Astfel afacerea de bază în loc să se dezvolte şi plusvaloarea creată în trecut să fie reinvestită în acceaşi piaţă, aceasta s-a dus către alte investiţii din portofoliu antreprenorului slăbind poziţia de piaţă a companiei.
 
Investiţiile neperformante ale companiei sunt o altă sursă de risipire a plusvalorii create. Multe companii au facut investiţii mult prea mari faţă de cât îşi puteau permite, multe dintre ele pe baza mirajului oferit de fondurile europene. Acestea au ajuns să aibă probleme de funcţionare curentă a organizaţiei pentru că au diminuat capitalul de lucru curent al organizaţiei în detrimentul acoperirii costurilor legate de noile investiţii. Nu numai investiţiile mult prea mari au generat pierderi de plusvaloare ci şi multe alte investiţii mărunte care nu au fost gestionate corect şi care nu au ajuns să fie utilizate niciodată în ciclul de producţie real la valoarea amortizată contabil.
 
O ultimă sursă de risipire a plusvaloarii este managementul operaţional defectuos din cauza lipsei unor cunoştinţe consistente de management. Gestiunea relaţiei cu furnizorii, modul de încasare a banilor de la clienţi, gestiunea stocurilor  sau a relaţiei cu statul sau cu băncile, sunt tot atâtea posibile surse de pierdere a plusvalorii anterior create.
 

Prin urmare, aveţi grijă la toate aceste aspect în activitatea de zi cu zi şi nu uitaţi că una din principalele atribuţii ale managementului este dezvoltarea armonioasă a organizaţiilor, care nu poate fi făcută dacă plusvalorea anterior creată se risipeşte.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.