Cum se poate depista osteoporoza?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Cum se poate depista osteoporoza?

GALERIE
osteoporoza
  • osteoporoza
- +

Metoda utilizată în prezent pentru screeningul şi depistarea osteoporozei este „osteodensitometria osoasă“. Această investigaţie poate descoperi boala chiar dacă nu au apărut simptome, putându-se astfel iniţia o terapie.

Prof. dr. Dumitru D. Brănişteanu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: „În prezent este posibilă depistarea persoanelor cu osteoporoză încă asimptomatică, dar instalată. Dacă boala este depistată la timp, se poate iniţia o terapie eficientă pentru a preveni „din faşă“ evoluţia ei. De asemenea, tehnologia existentă permite şi evaluarea severităţii osteoporozei prin metode cantitative. Metoda utilizată în prezent pentru screeningul şi depistarea osteoporozei este „osteodensitometria osoasă“. Osteodensitometria evaluează conţinutul mineral pe unitatea de suprafaţa osoasă sau densitatea minerală osoasa - DMO (bone mineral density, BMD). Metoda se bazează pe principiul conform căruia densitatea minerală osoasă este o oglindă a rezistenţei osului la traumatism. Ea foloseşte tehnologii dintre cele mai variate - ultrasunete, raze X etc.

Se pot depista cu precizie înaltă persoanele aflate în categoria de risc de osteoporoză

Dacă undele utilizate sunt ultrasunete, atunci tehnica se numeşte „ultrasonografie cantitativă“ („quantitative ultrasonography“, „QUS“). Aparatele QUS evaluează densitatea minerală osoasă la nivelul călcâiului (osului calcaneu). Pierderea de masa osoasă la nivelul călcâiului reflectă ce se întâmplă în toate oasele organismului, astfel încât tehnica QUS poate depista cu precizie înaltă persoanele aflate în categoria de risc de osteoporoză. De menţionat, totuşi, că nu toate instrumentele utilizate pentru evaluarea DMO prin QUS sunt validate, unele dând ades rezultate eronate.

Tehnica DXA: pacienţii pot fi urmăriţi în timp pentru a se stabili eficacitatea terapiilor!

Dacă undele care trec prin os sunt raze X, atunci tehnica se numeşte absorbţiometrie duală cu raze X (dual X ray absorptiometry, sau DXA). Deşi se utilizează raze X, gradul de iradiere este minuscul, de peste o mie de ori mai mic decât la o radiografie obişnuită. Tehnica are avantajul de a putea evalua DMO direct, în locaţii de risc pentru fractura osteoporotică, precum vertebrele lombare, articulaţia şoldului cu gâtul osului femural şi articulaţia pumnului, cu extremitatea distală a radiusului. Un alt avantaj este că, prin utilizarea tehnicii DXA, pacienţii pot fi urmăriţi în dynamică, la intervale regulate de timp, observându-se în acest fel eficacitatea terapiilor folosite pentru împiedicarea evoluţiei osteoporozei.

Ce arată rezultatele

Interpretarea DMO trebuie efectuată de medici cu competenţă în astfel de tehnici. DMO a pacientului este comparată cu DMO medie a persoanelor de 25 de ani de acelaşi sex şi aceeaşi rasă, precum şi cu DMO medie a persoanelor de aceeaşi vârstă, rasă şi acelaşi sex cu pacientul, obţinându-se astfel scorul T şi scorul Z. Arbitrar se consideră că un pacient aparţinător unei categorii de risc are osteoporoză dacă are un scor T mai mic de -2,5. Chiar dacă DMO reflectă fidel riscul de fractură, ea nu reprezintă singurul parametru prin intermediul căruia se pune diagnosticul de „osteoporoză“. Osul este un ţesut cu arhitectură ce poate suferi calitativ, chiar dacă are o cantitate de ţesut mineral nu foarte redusă. Astfel, un pacient care are o fractură pathologică în antecedente poate fi categorisit a fi osteoporotic, chiar dacă scorul T e mai mare de - 2,5. Invers, un scor T mai mic de - 2,5 la persoane tinere nu reprezintă întotdeauna un risc de fracturi patologice şi nu necesită întotdeauna un tratament, chiar dacă necesită probabil urmărire periodică.

Alte investigaţii

Chiar dacă avem acum la dispoziţie instrumente specializate de a pune diagnosticul de osteoporoză, nu trebuiesc neglijate alte investigaţii, precum radiografia de coloană vertebrală, sau evaluarea unor parametri umorali ce reflectă metabolismul osos, precum şi dozarea unor hormoni şi a calciului seric la pacienţii la care suspectăm o cauză metabolică mai rară de osteoporoză, precum hiperparatiroidismul primar sau sindromul Cushing.

De ce trebuie repetată osteodensitometria

Osteoporoza este o afecţiune care evoluează lent în timp, cu momente de acalmie totală sau parţială şi reacutizări cauzate de apariţia de noi fracturi. Terapia osteoporozei trebuie aşadar să fie urmată pe perioade lungi de timp. De exemplu, bisfosfonaţii au beneficii nete după un tratament de 5-10 ani, dar efectele lor nu sunt maxime dacă aportul zilnic de calciu şi vitamina D nu e adecvat. În plus, dacă o persoană cu risc pentru osteoporoză e diagnosticată precoce, dar nu face nimic să preîntâmpine osteoporoza, în loc să utilizeze la timp o simplă suplimentare cu calciu şi vitamina D, va trebui ulterior să recurgă la medicaţie antiosteoporotică mai eficace, dar şi mai costisitoare.Este posibil ca unii pacienţi să fie refractari la un anume tip de medicaţie, acesta trebuind să fie înlocuit, din lipsă de eficacitate, cu alt produs. Perioadele lungi de tratament reprezintă o cutie neagră în ce priveşte eficacitatea, iar scăderea riscului de fractură e un fenomen statistic dovedit, fără a încânta prea mult pacientul individual. De aceea este necesar un feedback periodic al eficacităţii tratamentului, atât pentru strategia terapeutică a medicului, cât şi pentru motivarea pacientului de a fi compliant la tratament. Acest feedback este dat cu eleganţă de repetarea osteodensitometriei DXA în diverse localizări unde se observase anterior o demineralizare osoasă importantă.

Cum ştim dacă tratamentul este eficient

Dacă DMO e nemodificată sau creşte, scorul T e nemodificat sau creşte, iar scorul Z creşte, înseamnă că piederea de masa osoasă a stagnat sau a fost înlocuită de un câştig de masă osoasă, iar terapia a fost eficientă. Investigaţia poate fi repetată prima oară la un an, iar ulterior din 2 în 2 ani. Este recomandabil ca toate femeile aflate în perioada postmenopauzală şi toţi bărbaţii trecuţi de 65 ani să fie supuşi unei investigaţii osteodensitometrice, iar dacă pierderea de masă osoasă e importantă, să fie supuşi unei terapii antiosteoporotice, cu urmărire periodic. Dacă masa osoasă nu e scăzută şi pacientul nu are deja fracturi patologice, să fie supus doar abordării profilactice. Tehnica e rezervată totodată tuturor persoanelor de risc (fracturi patologice indiferent de vârstă, boli care predispun la osteoporoza etc.).

Reguli privind utilizarea şi repetarea osteodensitometriei

Urmărirea în dinamică a DMO (densităţii minerale osoase) nu poate fi realizată decât cu instrumente pe bază de raze X (DXA), iar nu cu instrumente pe bază de ultrasunete (QUS).

Urmărirea DMO în timp trebuie realizată cu acelaşi aparat DXA, întrucât exista diferenţe semnificative intre aparate, care ţin de calibrare, tehnician, tip de aparat, firma producătoare, curb a DMO populaţionale utilizată ca etalon de comparaţie, etc.

Intervalul dintre două investigaţii nu trebuie să fie mai scurt de un an la prima repetare.

Executarea investigaţiei trebuie făcută de un tehnician brevetat în utilizarea aparatului, întrucât tehnica necesită informare şi antrenament, care duce la o bună reproductibilitate. Altminteri, investigaţia poate fi supusă unor artefacte ce modifică grav informaţia.

Rezultatul trebuie interpretat de un medic cu experienţă în utilizarea unei astfel de tehnici pentru urmărirea osteoporozei, iar interpretarea trebuie efectuată utilizând întreaga fişă de investigaţie, iar nu date disparate copiate de pe fişă“, încheie dr. Dumitru Brănişteanu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.