Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum se poate obţine concediu medical de către cineva care vrea să îngrijească un bolnav de cancer

GALERIE
concediu, ingrijire, cancer
  • concediu, ingrijire, cancer
- +

În ultima perioadă, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi au venit mai multe persoane care au solicitat informaţii despre concediul medical pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani. Astfel, reprezentanţii CJAS au făcut o serie de precizări în legătură cu acest subiect. 

Conform prevederilor legale, certificatul de concediu medical pentru îngrijirea unui pacient cu boli oncologice se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic.

O singură persoană poate fi însoţitor

Reprezentanţii CJAS au explicat că medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani cu durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Intervalul de referinţă pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical. „Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Pentru persoanele asigurate care îndelinesc condiţiile prevăzute de lege şi însoţesc pacienţii cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani la tratament/ intervenţie chirurgicală în ţară, se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă  persoana cu afecţiuni oncologice, o adeverinţă pentru însoţitor care serveşte la eliberarea concediului medical de către medicul specialist, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul”, au precizat reprezentanţii CJAS.

Cum se acordă concediul medical dacă tratamentul este în străinătate

Această adeverinţă pentru însoţitor se solicită prin formularul CERERE pentru eliberarea adeverinţei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice cod 17 la Secţiunea: Asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii de sănătate/Categorii de concedii medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. „În vederea gestionării numărului de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul concediului are obligaţia de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidenţă pacientul cu afecţiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere pe adresele de email indicate pe site-ul instituţiei”, au explicat reprezentanţii CJAS Iaşi.

În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat care este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la durata maximă prevăzute de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice.

Unde pot fi găsite mai multe detalii

Documentele se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. „Totodată, precizăm faptul că toate informaţiile referitoare la concediul medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani sunt postate pe site la Secţiunea: Asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii de sănătate/Categorii de concedii medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, respectiv: http://cas.cnas.ro/hih/page/categorii-de-concedii-medicale-si-indemnizatiile-de-asigurari-sociale-de-sanatate.html”, au mai completat reprezentanţii CJAS Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri