anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Cum se poate obţine concediu medical de către cineva care vrea să îngrijească un bolnav de cancer

GALERIE
concediu, ingrijire, cancer
 • concediu, ingrijire, cancer
- +

În ultima perioadă, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi au venit mai multe persoane care au solicitat informaţii despre concediul medical pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani. Astfel, reprezentanţii CJAS au făcut o serie de precizări în legătură cu acest subiect. 

Conform prevederilor legale, certificatul de concediu medical pentru îngrijirea unui pacient cu boli oncologice se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic.

O singură persoană poate fi însoţitor

Reprezentanţii CJAS au explicat că medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani cu durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Intervalul de referinţă pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical. „Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Pentru persoanele asigurate care îndelinesc condiţiile prevăzute de lege şi însoţesc pacienţii cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani la tratament/ intervenţie chirurgicală în ţară, se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă  persoana cu afecţiuni oncologice, o adeverinţă pentru însoţitor care serveşte la eliberarea concediului medical de către medicul specialist, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul”, au precizat reprezentanţii CJAS.

Cum se acordă concediul medical dacă tratamentul este în străinătate

Această adeverinţă pentru însoţitor se solicită prin formularul CERERE pentru eliberarea adeverinţei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice cod 17 la Secţiunea: Asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii de sănătate/Categorii de concedii medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. „În vederea gestionării numărului de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul concediului are obligaţia de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidenţă pacientul cu afecţiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere pe adresele de email indicate pe site-ul instituţiei”, au explicat reprezentanţii CJAS Iaşi.

În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat care este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la durata maximă prevăzute de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice.

Unde pot fi găsite mai multe detalii

Documentele se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. „Totodată, precizăm faptul că toate informaţiile referitoare la concediul medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani sunt postate pe site la Secţiunea: Asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii de sănătate/Categorii de concedii medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, respectiv: http://cas.cnas.ro/hih/page/categorii-de-concedii-medicale-si-indemnizatiile-de-asigurari-sociale-de-sanatate.html”, au mai completat reprezentanţii CJAS Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.