Cum se pot înscrie în învăţământul profesional elevii cu nevoi speciale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Cum se pot înscrie în învăţământul profesional elevii cu nevoi speciale

GALERIE
inscriere, elevi, nevoi speciale
 • inscriere, elevi, nevoi speciale
- +

Admiterea în învăţământul profesional sau dual pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi pentru elevii rromi, se va face anul acesta pe locuri distincte alocate acestora. Practic, conform dispoziţiilor Ministerului Educaţiei, comisia judeţeană a Inspectoratului Şcolar Judeţean stabileşte locurile distincte pentru aceste categorii de elevi, în limita a unu sau două locuri suplimentare pe clasă. Totodată, conform metodologiei, nu se pot aloca locuri speciale la clasele sau unităţile de învăţământ care organizează preselecţie sau pentru clasele de învăţământ dual la care sunt prevăzute probe eliminatorii sau alte probe de admitere independent de numărul candidaţilor înscrişi.

În ceea ce priveşte înscrierea pentru aceste clase pentru locurile speciale, afişate de fiecare unitate de învăţământ în parte, se va completa, conform calendarului de admitere (15-19 iulie), fişele de înscriere, la care se adaugă însă şi anexele candidaţilor care optează pentru locurile speciale. Completarea acestora, la fel ca în cazul fişelor de înscriere, se face de către candidaţi şi părinţii acesotra, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a la unitatea de învăţământ unde au învăţat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean menţionează că cei care doresc să se înscrie pe locurile speciale pot face acest lucru şi pe baza certificatului emis de către Comisia de Orientare Şcolară şi Profesională din cadrul CJRAE, care poate fi obţinut de absolvenţii învăţământului gimnazial de masă sau gimnazial special, iar pe baza acestuia se pot înscrie în învăţământul profesional fără a mai fi condiţionaţi de Evaluarea Naţională.

Cum se face repartizarea

Chiar dacă elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă au locuri dedicate acestora, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi recomandă elevilor şi părinţilor să completeze un număr suficient de mare de opţiuni, atrăgând atenţia diriginţilor să le reamintească părinţilor să fie atenţi la completarea fişelor, orice greşeală ducând la o repartizare nedorită.

Repartizarea în sine, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, se va realiza pe 20 iulie, în cadrul unei şedinţe publice, pe baza opţiunilor completate şi a mediei de admitere. Şedinţa se va defăşura online, iar candidaţii care nu dispun de mijloacele tehnice necesare vor fi ajutaţi de către unităţile de învăţământ unde au absolvit studiile gimnaziale.

Candidaţii care nu au fost repartizaţi pe locurile distincte pentru rromi sau pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi cei care au fost repartizaţi, dar solicită în scris renunţarea la loc, vor ridica fişele de înscriere la învăţământul profesional sau dual pentru a putea participa la următoarele etape de repartizare. În cazul în care nu vor fi repartizaţi sau vor refuza repartizarea şi în etapele următoare, elevii pot candida şi pentru admiterea în învăţământul de masă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X