anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Cum se pot înscrie în învăţământul profesional elevii cu nevoi speciale

GALERIE
inscriere, elevi, nevoi speciale
 • inscriere, elevi, nevoi speciale
- +

Admiterea în învăţământul profesional sau dual pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi pentru elevii rromi, se va face anul acesta pe locuri distincte alocate acestora. Practic, conform dispoziţiilor Ministerului Educaţiei, comisia judeţeană a Inspectoratului Şcolar Judeţean stabileşte locurile distincte pentru aceste categorii de elevi, în limita a unu sau două locuri suplimentare pe clasă. Totodată, conform metodologiei, nu se pot aloca locuri speciale la clasele sau unităţile de învăţământ care organizează preselecţie sau pentru clasele de învăţământ dual la care sunt prevăzute probe eliminatorii sau alte probe de admitere independent de numărul candidaţilor înscrişi.

În ceea ce priveşte înscrierea pentru aceste clase pentru locurile speciale, afişate de fiecare unitate de învăţământ în parte, se va completa, conform calendarului de admitere (15-19 iulie), fişele de înscriere, la care se adaugă însă şi anexele candidaţilor care optează pentru locurile speciale. Completarea acestora, la fel ca în cazul fişelor de înscriere, se face de către candidaţi şi părinţii acesotra, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a la unitatea de învăţământ unde au învăţat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean menţionează că cei care doresc să se înscrie pe locurile speciale pot face acest lucru şi pe baza certificatului emis de către Comisia de Orientare Şcolară şi Profesională din cadrul CJRAE, care poate fi obţinut de absolvenţii învăţământului gimnazial de masă sau gimnazial special, iar pe baza acestuia se pot înscrie în învăţământul profesional fără a mai fi condiţionaţi de Evaluarea Naţională.

Cum se face repartizarea

Chiar dacă elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă au locuri dedicate acestora, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi recomandă elevilor şi părinţilor să completeze un număr suficient de mare de opţiuni, atrăgând atenţia diriginţilor să le reamintească părinţilor să fie atenţi la completarea fişelor, orice greşeală ducând la o repartizare nedorită.

Repartizarea în sine, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, se va realiza pe 20 iulie, în cadrul unei şedinţe publice, pe baza opţiunilor completate şi a mediei de admitere. Şedinţa se va defăşura online, iar candidaţii care nu dispun de mijloacele tehnice necesare vor fi ajutaţi de către unităţile de învăţământ unde au absolvit studiile gimnaziale.

Candidaţii care nu au fost repartizaţi pe locurile distincte pentru rromi sau pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi cei care au fost repartizaţi, dar solicită în scris renunţarea la loc, vor ridica fişele de înscriere la învăţământul profesional sau dual pentru a putea participa la următoarele etape de repartizare. În cazul în care nu vor fi repartizaţi sau vor refuza repartizarea şi în etapele următoare, elevii pot candida şi pentru admiterea în învăţământul de masă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.