anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Cum se scumpeşte electricitatea prin mecanismul formării preţurilor

GALERIE
electricitate_preturi
 • electricitate_preturi
- +

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării preţurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea preţurilor angro la cel mai mare cerut pe piaţă. Motivul acestei alinieri este ca investiţiile în regenerabile să se amortizeze. Până mai ieri a fost preţul cărbunelui, iar acum sunt preţurile gazelor naturale.

Dacă reperul pentru formarea preţurilor cerute pe piaţă ar fi preţul de producţie cel mai mic, al regenerabilelor (hidro, vânt, soare), „cel mai probabil astfel de investiţii ar fi inhibate, nefiind rentabile”, spune o analiză a Băncii Naţionale a României (BNR). Capacităţile de producţie a electricităţii regenerabile au un cost ridicat al investiţiilor, care au nevoie de preţuri mari pentru a fi recuperate.

Împotriva sistemului pay as clear s-au revoltat ţările care au deja o componentă substanţială a regenerabilelor, dar nu au avut succes. În România, luna iulie s-a închis cu un preţ de 9 ori mai mare faţă de media anului 2020, la 367 euro / MWh pe piaţa spot, potrivit bursei OPCOM.

Preţurile la energia electrică au crescut de cel puţin 4 ori în ţările UE, de la începutul anului 2020 până în iunie 2022: de peste 6 ori în Germania şi Franţa, până la 218 – 249 euro / MWh şi de peste 4 ori în Ungaria şi Grecia, până la 237 – 241 euro / MWh, potrivit Statista. Problema este că piaţa europeană este încă fragmentată şi „tot nu a ajuns să fie guvernată de un cadru concurenţial veritabil”, spune raportul citat. O caracterizare mai corectă ar fi cea de oligopol, în numeroase cazuri fiind prezenţi doar câţiva jucători mari, cu poziţie dominantă, deseori deţinuţi de stat”, conchide BNR.

Pe piaţa gazelor, dependenţa prea mare de Rusia (40% din consum iniţial, circa 30% acum) a dus la creşteri de preţ de 300%, cu un vârf de 600% în martie, la bursa olandeză TTF, de referinţă pentru Europa (occidentală, mai ales).

„Saltul amplu al preţurilor de pe piaţa gazelor naturale a avut un efect de domino asupra preţului electricităţii”, căci gazele au o contribuţie de circa 20% în mixul de producţie.

Cititi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.