Cum se trăia la Iaşi în secolul XVI! Expoziţie foarte interesantă la Palatul Culturii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum se trăia la Iaşi în secolul XVI! Expoziţie foarte interesantă la Palatul Culturii

GALERIE
underground
  • underground
- +

Ieşenii vor putea vizita în mod gratuit, de pe 12 ianuarie, o expoziţie inedită la Palatul Culturii din Iaşi, „Underground Iaşi - Istorii redescoperite“, eveniment expoziţional care are ca punct central descoperirile arheologice din zonele limitrofe ale centrului istoric al Iaşului. Spre deosebire de alte expoziţii similare prezentate la Iaşi, care urmăreau moştenirea religioasă sau aveau ca punct central lumea boierilor, expoziţia vernisată săptămâna viitoare va urmări universul meşteşugarilor şi comercianţilor secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, adică perioada ce a urmat mutării capitalei Ţării Moldovei de la Suceava la Iaşi.

Astfel, cei care vor vizita Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, muzeu aflat în incinta Palatului Culturii, vor putea vedea în perioada 12 ianuarie - 30 iunie obiecte de patrimoniu local, printre cele mai interesante exponate fiind şi un ceas solar de buzunar, realizat în 1591, ce poartă semnătura renumitului creator Hans Trӧschel din Nürnberg, obiect descoperit la Iaşi în 1996. Acesta este expus în vitrina centrală a expoziţiei, existând şi o replică mărită, care înlesneşte înţelegerea modului de funcţionare a respectivului instrument de măsurare a timpului. În conexiune cu această vitrină a fost proiectat un braţ robotic, care simulează lumina solară şi care, practic, reconstituie maniera în care ceasul solar indica ora.

Vernisajul expoziției „Underground Iaşi - Istorii redescoperite“ se va desfăşura în data de 12 ianuarie 2021 la orele 14, cu respectarea normelor de distanţare impuse de pandemia de Covid-19. Evenimentul va fi transmis live atât pe pagina de facebook a instituţiei organizatoare, cât şi pe cea a proiectului, iar accesul în expoziţie va fi gratuit pe întreaga durată de desfăşurare a acesteia.

„Realizată în cadrul proiectului cu acelaşi titlu, expoziţia «Underground Iaşi - Istorii redescoperite» îşi propune să valorifice patrimoniul local descoperit în urma cercetărilor arheologice efectuate în zonele limitrofe ale centrului istoric al Iaşului cu ocazia realizării în ultimele decenii şi chiar în ultimii ani a unor proiecte edilitare. Excursul expoziţional propriu-zis este completat cu informaţii documentare referitoare la acest spaţiu, organizate interactiv, elementele inovatoare regăsindu-se, cu precădere, la nivel de concept“, au subliniat reprezentanţii Palatului Culturii din Iaşi.

Un alt aspect inedit al expoziţiei îl reprezintă integrarea mai multor tehnici şi tehnologii de ultimă generaţie, care completează discursul istoric şi care ajută la înţelegerea modului în care oamenii trăiau la Iaşi în urmă cu câteva sute de ani. Totodată, o serie de vitrine din cadrul expoziţiei „prind viaţă“ în momentul în care cineva se apropie de ele, exponatul prezentat fiind completat de o serie de informaţii care apar pe un ecran.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.