Cum se vede de la ATI Iași scandalul controversat de la Spitalul Pantelimon? Când efectele adverse ale substanțelor depășesc beneficiile?
Situația de la Spitalul Pantelimon a generat reacții negative, pe care unii medici le consideră premature, având în vedere că încă sunt multe detalii de clarificat. Reprezentanții Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă afirmă că cei doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare, întrucât au acționat corect în cazul pacientului care a decedat în spital. Cum văd lucrurile medicii urgentiști ieșeni?
Medicii din Iași consultații de ZdI sppun că e bine să lăsăm comisia de specialitate să emită un verdict, dar subliniază că există o posibilitate ca medicii să fi efectuat corect intervențiile.
Logic este de a reduce utilizarea sau de a întrerupe complet administrarea acelor substanțe
„Substanțele utilizate în terapia intensivă au atât efecte benefice, cât și efecte adverse. Pe lângă rezultatele pozitive pe care le urmărim, aceste substanțe pot avea și efecte nedorite. Atunci când observăm că efectele adverse depășesc beneficiile pe care le aduc, decizia logică este de a reduce utilizarea sau de a întrerupe complet administrarea acelor substanțe”, ne-a declarat dr. Constantin Plugaru, medic specialist ATI.
Dr. Constantin Plugaru explică faptul că există situații în care pacienții ajung din păcate în stadii terminale ale unei boli cronice sau în urma unor accidente grave, unde, din păcate, lupta este pierdută și nu mai este posibil să se facă nimic pentru ei. În aceste cazuri, medicii discută cu familia și le explică în prealabil, adesea după ce au discutat între ei pe secție. Le comunică faptul că prognosticul este rezervat și că pacientul nu mai are nicio șansă de recuperare. Din partea familiei, adesea apare întrebarea „Cât timp îl mai țineți?”. Medicul spune că răspunsul este întotdeauna că se asigură ca pacientul să primească suportul necesar atât timp cât este nevoie. Din păcate, nu există un protocol sau o legislație specifică în România, cum au multte state occidentale, pentru retragerea suportului medical, așa că acest lucru nu se întâmplă.
Orice medicament, de la vitamina C, algocalmin și până la medicamentele specifice terapiei intensive are indicații, contraindicații și efecte adverse
Dr. Liviu-Vlad Hârtie, medic primar ATI, spune la rândul său că trebuie să fim conștienți că orice medicament, de la vitamina C, algocalmin, până la medicamentele specifice terapiei intensive, care nu pot fi achiziționate de la o farmacie obișnuită, are indicații, contraindicații și efecte adverse. În acest context, este dificil deoarece trăim într-o perioadă în care orice cetățean poate accesa informații medicale pe internet, însă acestea sunt de cele mai multe ori informații generale, nu personalizate pentru fiecare persoană în parte.
„Experiența acumulată în medicină de-a lungul anilor nu este degeaba. Nu putem compara o informație găsită pe internet de un cetățean cu expertiza unui medic. Orice tratament trebuie să fie personalizat pentru fiecare pacient. De exemplu, unii pacienți cu hipertensiune arterială necesită anumite medicamente, în timp ce alții au nevoie de alte clase de medicamente. Este esențial să se țină cont de comorbiditățile pacientului, iar pentru aceasta, experiența medicului este crucială. În cazurile critice de terapie intensivă, experiența joacă un rol foarte important. Chiar și medicilor cu experiență le este uneori dificil să ia decizii terapeutice, cum ar fi când să înceapă sau să oprească un tratament și cum să ajusteze parametrii acestuia. Este important să facem o distincție clară între informațiile găsite pe internet și experiența unui medic specialist sau a unui medic primar de terapie intensivă”, a declarat Dr. Liviu-Vlad Hârtie.
Pe lângă 6 ani de facultate, 5 ani de rezidențiat și încă 5 ani de specialitate, cei doi medici vizați au și acreditare europeană
Acesta a explicat că un medic primar în anestezie și terapie intensivă are, pe lângă studiile primare, gimnaziale și liceale, 6 ani de facultate, 5 ani de rezidențiat și încă 5 ani de specialitate. Astfel, evidențiază că acești medici, care au susținut examenul de primariat, ajung să aibă în jur de 35 de ani și un background medical solid. Medicul subliniază că trebuie să luăm în considerare faptul că cei doi medici vizați au și acreditare europeană, iar examenele pentru aceasta sunt destul de dificile.
„Medicamentul trebuie administrat cu atenție și în doze foarte precise în terapie intensivă. La doze foarte mari, nu este recomandat să fie administrat în volume de 20 sau 15 ml/h. De obicei, în terapie intensivă, administrăm până la 10 ml, după care ajustăm tratamentul și regândim întreaga medicație. În cazul specific menționat, doza de medicament a fost extrem de mare, ceea ce a dus la o tensiune arterială de aproximativ 50 sistolică și 30 diastolică, adică o tensiune arterială medie extrem de scăzută. În aceste condiții, organele vitale nu au primit suficient oxigen”, a declarat Dr. Liviu-Vlad Hârtie.
Dr. Liviu-Vlad Hârtie afirmă că, deși nu poate să se pronunțe definitiv asupra acestui caz, deoarece investigația este încă în desfășurare și nu toate detaliile sunt cunoscute, dorește totuși să tragă un semnal de alarmă cu privire la mediatizarea excesivă a subiectului. El subliniază că multe persoane tind să creadă tot ce se scrie, ceea ce duce la pierderea încrederii în sistemul medical din România. Dr. Hârtie insistă că oamenii nu ar trebui să își piardă încrederea în cadrele medicale.
Nu ar trebui să tragem concluzii pripite
„Foarte multe persoane au pierdut încrederea în terapia intensivă și în Spitalul Pantelimon, și unii pacienți chiar refuză să se interneze acolo. Aceasta nu ar trebui să se întâmple. Cred că majoritatea medicilor din România își doresc sincer să ajute pacienții. Deși există și excepții și alte interese, în general, medicii sunt dedicați să sprijine bolnavii. Ieri, am auzit că acest subiect a fost mediatizat și discutat în străinătate. Noi, ca țară care aspiră să devină parte a Spațiului Schengen și să fie considerată o națiune civilizată în Europa de Vest, cum ne simțim când știrile internaționale vorbesc despre „crimă” în ATI? Nu ar trebui să tragem concluzii pripite”, a declarat Dr. Liviu-Vlad Hârtie.
Citiți și:
- Trei persoane, doi medici și o asistentă, reţinute în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon
- Doctorițele de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de omor calificat au fost arestate preventiv
Publicitate și alte recomandări video