Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum se vor încheia cursurile la facultăți şi cum se va da admiterea la universităţile ieșene

GALERIE
admitere
  • admitere
- +

Majoritatea examenelor, de licenţă sau de admitere, se vor susţine online. Licenţa la USAMV s-ar putea susţine în amfiteatru. La UMF, examenul de admitere va fi pe 22 iulie. „Urmează să avem o discuţie online toţi cei şase rectori şi să vedem ce modalitate găsim“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF

Universităţile de stat din Iaşi au luat act de anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis în cursul zilei de luni şi au stabilit proceduri pentru ca majoritatea examenelor, licenţelor şi restul activităţii să se desfăşoare exclusiv online până în toamnă. Sunt doar mici excepţii, precum Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care doreşte să găsească o formulă pentru ca studenţii să susţină examenul de licenţă la sediul universităţii, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi se gândeşte ca examenul de admitere din vară să fie susţinut tot prin prezenţă fizică, deşi nu e luată la niciuna dintre cele două universităţi o decizie concretă.

La Automatică şi Calculatoare se va intra pe bază de dosar
 
Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, prof.dr. Dan Caşcaval, a precizat că, la TUIASI, cadrele didactice vor încheia toate cerinţele didactice cu studenţii în mediul online până la finalul aceste luni, pe 29 mai, următoarele două săptămâni fiind dedicate recuperării materiei care nu a putut fi parcursă. „După declaraţiile pe care le-a făcut preşedintele Klaus Iohannis în cursul zilei de ieri (n.r. - 27 aprilie), astăzi dimineaţă, împreună cu echipa de prorectori, ne-am întâlnit de urgenţă şi am discutat aspectele legate de modul în care vom desfăşura activitatea în perioada următoare“, a explicat prof.dr. Dan Caşcaval, care a menţionat că, după finalizarea cursurilor, va avea loc perioada de sesiune şi de restanţe, testările urmând să fie susţinute de asemenea online, utilizându-se sistemul informatic pus deja la punct de către echipa universităţii. O schimbare majoră pentru studenţii care finalizează în acest an studiile, atât cele de licenţă, cât şi cele de masterat, este aceea că nu vor mai susţine examenul oral sau proba interviului, ci se va trece direct la susţinerea lucrării. Astfel, lucrarea elaborată de către studenţi va fi susţinută în mediul online. „Am luat hotărârea să prelungim această perioadă cu o săptămână pentru ca studenţii să poată susţine în cele mai bune condiţii lucrarea lor de diplomă, urmând ca întreg anul universitar să se încheie, sperăm noi, până la 31 iulie, după această perioadă urmând să aibă loc admiterea“, a punctat rectorul Politehnicii.
 
O altă schimbare majoră cauzată de restricţiile care au survenit din cauza răspândirii COVID-19 este legată de modul în care se va desfăşura admiterea. Astfel, aceasta va putea avea pe bază de dosar, plătind o singură taxă studenţii având posibilitatea să se înscrie pentru concurs la toate cele 10 facultăţi la care nu se susţine examen de admitere, singura facultate unde va avea loc o probă de departajare urmând să fie Facultatea de Arhitectură. „Având în vedere specificul facultăţii, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de o verificare a competenţelor, însă şi acest lucru va fi realizat online, pentru a nu pune în pericol nici cadrele didactice, dar nici candidaţii“, a subliniat rectorul.
 
USAMV ia în calcul licenţa cu studenţi prezenţi
 
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-au elaborat proceduri ce vor fi validate de Senatul instituţiei în cadrul unei şedinţe programate pentru ziua de joi. Aceste proceduri prevăd ca toată activitatea să fie desfăşurată până la finalul anului universitar online, inclusiv susţinerea examenelor de licenţă şi de master. La USAMV s-a luat o decizie similară - toate examenele de finalizare a semestrului se vor da online, inclusiv la anii terminali. Această decizie face parte dintr-o plan de măsuri propus astăzi de către rector, prof.dr. Gerard Jităreanu, care va fi dezbătut şi definitivat în această săptămână. „Va trebui să luăm o decizie cu privire la examenul de licenţă, unde noi avem o probă scrisă şi apoi prezentarea proiectului. Am vrea ca el să fie faţă în faţă, o întâlnire cu studenţii, să fie 10-20 într-un amfiteatru mare, de 100 de persoane, să extragă un bilet cu variante pentru proba scrisă şi apoi să susţină în faţa comisiei examenul dacă trec proba scrisă. Cu studenţii străini va trebui să găsim o variantă că ei sunt din diverse ţări şi majoritatea au plecat acasă“, a punctat prof.dr. Gerard Jităreanu.
 
UMF - concursul de admitere rămâne pe 22 iulie
 
La UMF, sesiunea va începe pe 30 mai şi încă se studiază diferite variante de lucru, însă se ştie sigur faptul că toate cursurile vor fi finalizate online, integral, iar sesiunea de examene va fi tot online. „Iniţial am vrut să găsim o formulă să ne ve dem faţă în faţă cu câţiva studenţi, în amfiteatre mari, cu maximum 20 de studenţi, dar nu putem pentru că o parte dintre străini sunt plecaţi acasă, nu au cum să ajungă înapoi că zborurile sunt anulate, astfel că vom găsi o variantă de examinare online. Pentru admitere, văd că bacalaureatul se va desfăşura normal, deci e posibil ca admiterea să o avem la aceeaşi dată toate UMF-urile, 22 iulie, dar urmează să avem o discuţie online toţi cei şase rectori şi să vedem ce modalitate găsim“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
 
Marius MĂRGINEANU, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri