Cum și-a sabotat statul român singur programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare

miercuri, 20 noiembrie 2024, 10:30
2 MIN
 Cum și-a sabotat statul român singur programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare

România a investit în ultimii cinci ani aproximativ un miliard de euro pentru a instala capacități de producție fotovoltaice pe scară largă. Statul român nu a investit în parcuri solare, ci a finanțat achiziția a milioane de panouri solari instalate pe aproximativ 140.000 de gospodării.

Efectul a fost semnificativ: energia pompată în Sistemul Energetic Național (SEN) de către cetățenii deveniți prosumatori a atins un vârf de 1,6 GW în 2024. O cantitate enormă, chiar mai mare decât ar produce reactoarele 3 și 4 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, împreună, după definitivarea investiției (1,4 GW).

La prima vedere, o investiție pragmatică a statului român în panouri solare. Dar diavolul a fost, ca de obicei, în detalii.

„Casa Verde” 2019, pe bani europeni

În august 2019, demara programul „Casa Verde” pentru panouri fotovoltaice. Un comunicat al Ministerului Mediului anunța „semnarea contractului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, în prezența ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit sursei citate, “Valoarea contractului de finanțare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operațional Regional (POR). Valoarea totală a finanțării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administrația Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea București – Ilfov.

140.000 de prosumatori

În 2021, Administrația Fondului de Mediu (AFM) anunța că programul este finanțat cu încă 263 de milioane de lei.

Suma pusă la dispoziție de stat pentru fiecare locuință dotată cu panouri solare rămânea aceeași ca la debutul programului: 20.000 de lei.

În 2023, o nouă ediție a “Casa Verde” pentru panouri solare a primit o finanțare-record de 1,75 miliarde de lei.

Potrivit anunțului AFM de la acea dată, numărul beneficiarilor de panouri solare era de 87.500.

La momentul respectiv, existau deja 55.000 de locuințe pe care se montaseră sisteme fotovoltaice în sesiunile anterioare “Casa Verde”.

Astfel, în 2024, în România existau deja aproape 140.000 de locuințe pe acoperișurile cărora fuseseră instalate panouri solare.

Sistemul de distribuție a cedat

Până aici, soare plin pentru toată lumea: statul român finanțase producția de energie curată iar cetățenii beneficiari plăteau sume mult mai mici pe facturile de electricitate.

Dar petele solare existau și deveneau din ce în ce mai problematice.

Încă din 2022, în județul Ilfov, unul din județele de la vârful clasamentului „Casa Verde”, penele de curent s-au înmulțit semnificativ.

Județul era cunoscut ca unul în care dezvoltarea imobiliară accelerată depășise de mult capacitatea distribuitorilor de a extinde rețeaua de energie electrică suprasaturată, de unde și desele întreruperi.

Dar frecvența acestor „pene” a devenit îngrijorătoare încă din 2022 (și nu doar în Ilfov) și nimic nu s-a schimbat până în prezent. Decât în rău.

Mai mult pe defapt.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii