Cum şi-au petrecut sărbătorile de iarnă studenţii Erasmus veniţi la Universitatea Tehnică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 23.01.2022

Advertorial

Cum şi-au petrecut sărbătorile de iarnă studenţii Erasmus veniţi la Universitatea Tehnică

GALERIE
foto 1_grupfoto 2 - Septorm Koengfoto 3 - Reisa Permatasarifoto 4 - Reisa Permatasarifoto 5 - Santosh Chaudharyfoto 6 - Aminurfoto 7 - Artificii
 • foto 1_grup
 • foto 2 - Septorm Koeng
 • foto 3 - Reisa Permatasari
 • foto 4 - Reisa Permatasari
 • foto 5 - Santosh Chaudhary
 • foto 6 - Aminur
 • foto 7 - Artificii
- +

Cum e Crăciunul românesc pentru cineva care vine de la 10.000 de kilometri depărtare şi nu a văzut niciodată zăpadă?

Studenţii din Nepal, Indonezia, Pakistan, India sau Cambodgia care au venit prin programul Erasmus Mundus la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi au ales să-şi petreacă aici şi sărbătorile de iarnă, alături de colegi şi de prietenii pe care şi i-au făcut în timpul primului semestru. În câteva cuvinte, acestea ar fi poveştile vacanţei de Crăciun românesc, pe care le prezentăm în continuare.

Unii s-au plimbat prin ţară, prin Sibiu, Braşov şi Hunedoara, alţii au stat în Iaşi, cu un ochi pe proiecte şi unul pe artificii, ieşind în faţa Palatului Culturii să întâmpine Noul An alături de noii prieteni. Pentru unii Moş Crăciun au fost chiar românii, care le-au pregătit şi le-au trimis bucate tradiţionale de care să se bucure în prima zi de Crăciun, în timp ce alţii au fost în vizită la familii româneşti, pentru a sărbători alături de ele.
 „Pe 25 Decembrie, împreună cu ceilalţi studenţi, am vizitat oraşul, ne-am plimbat şi ne-am bucurat de Crăciun”, povesteşte Arnab Mitra, din India.

Şi Septorm Koeng, student Erasmus Mundus din Cambodgia, a ales să-şi petreacă sărbătorile în Iaşi. „Mi se pare foarte frig aici în perioada asta. Am profitat de timpul liber pentru a termina nişte proiecte şi a mai trece prin materie, dar am şi ieşit cu colegii, ne-am plimbat prin oraş, am fost împreună la cafea”, povesteşte studentul. De Anul Nou a fost la Palatul Culturii împreună cu colegii, unde au ascultat muzică, au aşteptat numărătoarea inversă ce anunţă finele anului şi au privit artificiile. „Chiar dacă am fost puţin singur, nefiind acasă, a fost o vacanţă foarte plăcută”, spune Septorm.

Reisa Permatasari şi Anastasya Martina au venit din Indonezia la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi prin progamul gLink şi s-au bucurat de timpul liber vizitând Iaşul dar şi alte oraşe ale ţării. 30 decembrie le-a prins la Salina Ocnele Mari din judeţul Vâlcea. „Am auzit de acest loc de la prietena noastră din Indonezia, Ayi, care studiază în Bucureşti şi ne-a povestit despre frumuseţea salinei. Când ne-am întâlnit în capitală, deşi nu era planificat, am decis pe loc să mergem să vizităm Ocnele Mari. Ne-am plimbat prin împrejurimi, prin sate şi drumurile înzăpezite. A fost prima oară când am văzut atât de multă zăpadă”, spune Reisa.

A doua zi, studentele au plecat să schieze în Păltiniş, Sibiu. „Am ales Sibiul pentru că deja vizitasem Braşovul în toamnă, într-una din excursiile Erasmus Student Network (ESN) în Transilvania.” Au luat câteva lecţii rapide de la un instructor, au schiat şi au urcat cu telecabina. „Ne-a plăcut mult să urcăm şi să vedem munţii din cel mai înalt punct”, povesteşte Reisa.
În centrul Sibiului s-au întâlnit cu altă prietenă Erasmus din Tailanda, Amiyah, pe care au cunoscut-o în timpul excursiei ESN. „Partea bună când eşti Erasmus e că ai prieteni peste tot!”, spune Reisa. Amiyah le-a arătat Piaţa Mare şi alte locuri ale oraşului, iar noaptea s-au întors în Bucureşti, pentru a petrece noaptea de Anul Nou la Ambasada Indoneziei.

Şi Santosh Chaudhary din Nepal s-a bucurat de sărbătorile de iarnă călătorind prin România. „Cred că este una dintre cele mai frumoase ţări din lume şi nu am cuvinte să descriu arhitectura, frumuseţea naturii şi amabilitatea românilor”, spune Santosh, care nu a ratat Sibiul sau Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Aminur Rahman Khan a fost vizitat de Crăciun de unul dintre profesorii săi din Bangladesh, şi împreună cu încă un student din cămin au vizitat Iaşul. „Ne-a impresionat felul în care a fost decorat de sărbători iar profesorului meu i-au plăcut atât oraşul cât şi viaţa noastră din cămin. Îmi place mult Iaşul, un oraş pe care n-o să-l uit niciodată”, povesteşte tânărul Aminur.
Pentru Sehrish Abdul Karim din Pakistan iarna asta, una plină de distracţie alături de colegii din Asia, a fost prima petrecută în afara oraşului natal. „Am mâncat tradiţionalele sarmale româneşti în foi de varză, pâine de casă şi altele. Moş Crăciun ne-a fost o familie din România care a preparat aceste bucate”, povesteşte Sehrish. Spune că a fost impresionat de decoraţiile Iaşului, dar şi de detalii mai mărunte pe care le-a întâlnit, precum floarea Steaua Crăciunului. Anul Nou şi l-a petrecut în centru, cu colegii, bucurându-se de petrecere şi artificii. „Mi-am făcut amintiri de neuitat aici, pe care le voi păstra mereu în inimă”, spune studentul din Pakistan.

Studenţii care vin la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din iaşi, indiferent că sunt de-aproape, din Târgu Frumos, Suceava, sau de la mii de kilometri, tocmai din Cambodgia sau Indonezia, se împrietenesc repede, devin adevărate familii în căminele în care stau, îşi petrec sărbătorile şi zilele de naştere împreună şi găsesc mereu activităţi distractive cu care să-şi ocupe timpul liber.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X