anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Cum şi-au petrecut sărbătorile de iarnă studenţii Erasmus veniţi la Universitatea Tehnică

GALERIE
foto 1_grupfoto 2 - Septorm Koengfoto 3 - Reisa Permatasarifoto 4 - Reisa Permatasarifoto 5 - Santosh Chaudharyfoto 6 - Aminurfoto 7 - Artificii
 • foto 1_grup
 • foto 2 - Septorm Koeng
 • foto 3 - Reisa Permatasari
 • foto 4 - Reisa Permatasari
 • foto 5 - Santosh Chaudhary
 • foto 6 - Aminur
 • foto 7 - Artificii
- +

Cum e Crăciunul românesc pentru cineva care vine de la 10.000 de kilometri depărtare şi nu a văzut niciodată zăpadă?

Studenţii din Nepal, Indonezia, Pakistan, India sau Cambodgia care au venit prin programul Erasmus Mundus la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi au ales să-şi petreacă aici şi sărbătorile de iarnă, alături de colegi şi de prietenii pe care şi i-au făcut în timpul primului semestru. În câteva cuvinte, acestea ar fi poveştile vacanţei de Crăciun românesc, pe care le prezentăm în continuare.

Unii s-au plimbat prin ţară, prin Sibiu, Braşov şi Hunedoara, alţii au stat în Iaşi, cu un ochi pe proiecte şi unul pe artificii, ieşind în faţa Palatului Culturii să întâmpine Noul An alături de noii prieteni. Pentru unii Moş Crăciun au fost chiar românii, care le-au pregătit şi le-au trimis bucate tradiţionale de care să se bucure în prima zi de Crăciun, în timp ce alţii au fost în vizită la familii româneşti, pentru a sărbători alături de ele.
 „Pe 25 Decembrie, împreună cu ceilalţi studenţi, am vizitat oraşul, ne-am plimbat şi ne-am bucurat de Crăciun”, povesteşte Arnab Mitra, din India.

Şi Septorm Koeng, student Erasmus Mundus din Cambodgia, a ales să-şi petreacă sărbătorile în Iaşi. „Mi se pare foarte frig aici în perioada asta. Am profitat de timpul liber pentru a termina nişte proiecte şi a mai trece prin materie, dar am şi ieşit cu colegii, ne-am plimbat prin oraş, am fost împreună la cafea”, povesteşte studentul. De Anul Nou a fost la Palatul Culturii împreună cu colegii, unde au ascultat muzică, au aşteptat numărătoarea inversă ce anunţă finele anului şi au privit artificiile. „Chiar dacă am fost puţin singur, nefiind acasă, a fost o vacanţă foarte plăcută”, spune Septorm.

Reisa Permatasari şi Anastasya Martina au venit din Indonezia la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi prin progamul gLink şi s-au bucurat de timpul liber vizitând Iaşul dar şi alte oraşe ale ţării. 30 decembrie le-a prins la Salina Ocnele Mari din judeţul Vâlcea. „Am auzit de acest loc de la prietena noastră din Indonezia, Ayi, care studiază în Bucureşti şi ne-a povestit despre frumuseţea salinei. Când ne-am întâlnit în capitală, deşi nu era planificat, am decis pe loc să mergem să vizităm Ocnele Mari. Ne-am plimbat prin împrejurimi, prin sate şi drumurile înzăpezite. A fost prima oară când am văzut atât de multă zăpadă”, spune Reisa.

A doua zi, studentele au plecat să schieze în Păltiniş, Sibiu. „Am ales Sibiul pentru că deja vizitasem Braşovul în toamnă, într-una din excursiile Erasmus Student Network (ESN) în Transilvania.” Au luat câteva lecţii rapide de la un instructor, au schiat şi au urcat cu telecabina. „Ne-a plăcut mult să urcăm şi să vedem munţii din cel mai înalt punct”, povesteşte Reisa.
În centrul Sibiului s-au întâlnit cu altă prietenă Erasmus din Tailanda, Amiyah, pe care au cunoscut-o în timpul excursiei ESN. „Partea bună când eşti Erasmus e că ai prieteni peste tot!”, spune Reisa. Amiyah le-a arătat Piaţa Mare şi alte locuri ale oraşului, iar noaptea s-au întors în Bucureşti, pentru a petrece noaptea de Anul Nou la Ambasada Indoneziei.

Şi Santosh Chaudhary din Nepal s-a bucurat de sărbătorile de iarnă călătorind prin România. „Cred că este una dintre cele mai frumoase ţări din lume şi nu am cuvinte să descriu arhitectura, frumuseţea naturii şi amabilitatea românilor”, spune Santosh, care nu a ratat Sibiul sau Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Aminur Rahman Khan a fost vizitat de Crăciun de unul dintre profesorii săi din Bangladesh, şi împreună cu încă un student din cămin au vizitat Iaşul. „Ne-a impresionat felul în care a fost decorat de sărbători iar profesorului meu i-au plăcut atât oraşul cât şi viaţa noastră din cămin. Îmi place mult Iaşul, un oraş pe care n-o să-l uit niciodată”, povesteşte tânărul Aminur.
Pentru Sehrish Abdul Karim din Pakistan iarna asta, una plină de distracţie alături de colegii din Asia, a fost prima petrecută în afara oraşului natal. „Am mâncat tradiţionalele sarmale româneşti în foi de varză, pâine de casă şi altele. Moş Crăciun ne-a fost o familie din România care a preparat aceste bucate”, povesteşte Sehrish. Spune că a fost impresionat de decoraţiile Iaşului, dar şi de detalii mai mărunte pe care le-a întâlnit, precum floarea Steaua Crăciunului. Anul Nou şi l-a petrecut în centru, cu colegii, bucurându-se de petrecere şi artificii. „Mi-am făcut amintiri de neuitat aici, pe care le voi păstra mereu în inimă”, spune studentul din Pakistan.

Studenţii care vin la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din iaşi, indiferent că sunt de-aproape, din Târgu Frumos, Suceava, sau de la mii de kilometri, tocmai din Cambodgia sau Indonezia, se împrietenesc repede, devin adevărate familii în căminele în care stau, îşi petrec sărbătorile şi zilele de naştere împreună şi găsesc mereu activităţi distractive cu care să-şi ocupe timpul liber.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.