anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Cum și când se obține și cine are nevoie de arhiereasca binecuvântare?

GALERIE
religie
 • religie
- +

Aceasta este necesară şi pentru avansare sau perfecţionare.

Candidaţii care doresc să se înscrie la examentul de titularizare din vară pentru ocuparea unui post de profesor de religie, pe filieră ortodoxă, pot obţine binecuvântarea de la arhiereu, document necesar completării dosarului, la finalul lunii viitoare comisia urmând să se întâlnească cu viitorii profesori, pe data de 28 februarie, în intervalul orar 9-15.

Arhiereasca binecuvântare va fi acordată şi celor care predau deja religia, dar doresc să acceadă la diferite etape de perfecţionare didactică în acest an şcolar.

Şedinţa de interviuri este organizată de către Sectorul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, urmând să se desfăşoare la Colegiul „Sf. Nicolae” din Iaşi, din comisie făcând parte reprezentantul Centrului eparhial Iaşi, inspectorul pentru disciplina Religie şi un profesor metodist. Candidaţii laici care solicită binecuvântare vor susţine un examen psihologic compus dintr-o parte scrisă şi un interviu, în urma căruia se va elibera un aviz psihologic. Avizul psihologic se poate obţine până la data interviului, cu programare prealabilă, la Cabinetul Psihologic Atest din Iaşi.

Candidaţii laici care vor să obţină binecuvântare pentru înscrierea la titularizare trebuie să prezinte o cerere către IPS Teofan în care vor menţiona şi că îşi asumă respectarea prevederilor „statutare, canoanele şi regulamentele bisericeşti, precum şi hotărârile autorităţilor bisericeşti, normative pentru desfăşurarea activităţilor didactice”.

De asemenea, pe lângă documente care atestă identitate, se cere o recomandare de la preotul paroh, de la preotul duhovnic dacă sunt diferiţi, dar şi recomandare de la preotul din parohia unde se află şcoala dacă este cazul. În cazul în care este vorba de profesori de la seminariile teologice, se solicită şi acordul directorului seminarului teologic, iar viitorii absolvenţi ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi trebuie să obţină binecuvântarea spiritualului facultăţii. În cazul preoţilor care doresc să predea Religie este nevoie şi de acordul protopopiatului şi un raport cu privire la activitatea catehetică din parohie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.