Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi este pe locul al doilea în topul universităţilor din România după numărul de cereri de brevet de invenţie depuse la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în perioada 2011 - 2021, cu 267 de cereri înregistrate.
Surprinzător, însă, liderul detaşat al cererilor de brevet este însă Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, care a înregistrat 360 de cereri în aceeaşi perioadă. Iar după numărul de brevete acordate în anii pandemiei, cele două universităţi împart locul al patrulea pe ţară, cu un număr egal de invenţii recunoscute de OSIM: fiecare câte şapte. Cum arată însă clasamentul general?
Statisticile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci încep cu anul 1906, când în România s-au înregistrat 707 cereri pentru acordarea brevetului de invenţie, şi s-au acordat 58 de brevete. În 1918, numărul cererilor de brevet a scăzut sub o sută. A crescut apoi, în următorii ani, până la un vârf, în 1943, când se înregistrau aproape 2.100 de cereri. Au urmat două decenii în care numărul cererilor de brevetare a invenţiilor a fost din nou în cădere, iar din 1963 şi până în anul Revoluţiei, interesul românilor pentru invenţii a crescut foarte mult, ajungând la un număr record de cereri de brevet în 1989 (6.133 cereri).
În 2021, la 115 ani de la prima statistică oferită de OSIM, numărul cererilor de brevet de invenţie era de 817, doar cu puţin mai mare decât la începutul secolului XX, şi cu 44% mai mic decât în 2011. Practic, anul 2021 a fost anul cu cele mai puţine cereri de brevetare a invenţiilor depuse la OSIM în ultimul deceniu.
Clasificarea făcută de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci împarte solicitanţii de brevete în solicitanţi români (grupaţi în patru categorii: persoane fizice, companii, unităţi de cercetare şi universităţi) şi solicitanţi străini.
Iar compararea acestor categorii după anii în care au fost depuse cererile arată o reducere masivă a interesului persoanelor fizice pentru brevetarea invenţiilor. În 2021 au fost 226 de cereri înregistrate de români, persoane fizice, cu 65% mai puţin decât în 2011. De fapt, până la izbucnirea pandemiei, persoanele fizice reprezentau grupul care cerea, anual, cele mai multe brevete de invenţii. Însă, odată cu COVID 19, situaţia s-a schimbat. 2020 a fost primul an în care unităţile de cercetare din România şi persoanele fizice au depus un număr egal de cereri de brevet (246), iar 2021 a fost primul an în care unităţile de cercetare au depăşit numărul cererilor depuse de persoane fizice (232 vs. 226 cereri de brevet).
Tot în 2021, OSIM a mai primit 140 de cereri de brevet depuse de către companii şi 177 de cereri transmise de universităţi. Doar în cazul companiilor numărul de cereri de brevet depuse în 2021 au fost mai mare decât cu zece ani înainte (plus 1).
În ultimul deceniu, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava a depus 360 de cereri de brevetare a invenţiilor, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi a înregistrat 267 de cereri, iar pe locul al treilea în topul universităţilor cele mai active în ce priveşte invenţiile a fost Universitatea Politehnică Bucureşti (232 de cereri).
Pandemia a afectat însă şi activitatea universităţilor. Dintr-un total de 40 de universităţi din ţară, care au depus 2.049 de cereri de brevet de invenţie în deceniul 2011 - 2021, doar 28 unităţi de învăţământ superior au făcut cereri în primul an de pandemie, şi doar 15 în anul 2021, când Regiunea Nord-Est a fost campioană: din totalul de cereri, 35% (adică 57 de cereri) au fost depuse de universităţi din Iaşi şi Suceava.
Lider al clasamentului după numărul de cereri, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, afişează vizibil pe pagina sa web faptul că “USV conduce topul universităţilor din România cu 16 brevete de invenţii acordate şi eliberate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în anul 2019. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este acreditată cu Grad de încredere ridicat de către ARACIS, având şi statutul de Unitate Naţională de Cercetare şi Dezvoltare oferit de ANCS”.
Pandemia a scuturat podiumul universităţilor care au primit brevetele de invenţie cerute. Din totalul de 376 de brevete care au fost acordate în 2021, 76 au aparţinut universităţilor. Universitatea Tehnică din Iaşi a fost pe locul al doilea, cu 11 brevete acordate, după Politehnica din Bucureşti (16 brevete), iar universitatea suceveană a ajuns pe locul al patrulea, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (câte opt brevete fiecare).
La Iaşi, Universitatea Tehnică se detaşează de celelalte universităţi, în ce priveşte numărul de cereri de brevete de invenţie. Între 2011-2021, Universitatea Gheorghe Asachi a semnat 80% din cererile de brevet de invenţie lansate de universităţile ieşene către OSIM. Universitatea “Al.I. Cuza” a trimis 13% dintre cereri, USV (Agronomia) - 4%, iar UMF - 3%.
De altfel, în 2021 Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi a fost singura universitate din judeţul Iaşi care a obţinut înregistrarea unor brevete (11, din 32 de cereri depuse). UMF înregistrase trei invenţii în primul an de pandemie şi niciunul în 2021, iar Universitatea Al. I. Cuza nu a primit niciun brevet de la OSIM în 2020-2021.
“Numărul de brevete de invenţie solicitate şi acordate într-o ţară, oraş, universitate sau altă entitate poate fi utilizat ca un indiciu al nivelului de activitate şi competitivitate în domeniul inovaţiei şi tehnologiei. Un număr mare de brevete solicitate şi acordate sugerează că există o mare activitate de cercetare şi dezvoltare în acel domeniu, în timp ce un număr mic de brevete poate indica o activitate scăzută sau un mediu concurenţial slab. În general, numărul brevetelor acordate sau cerute este folosit ca indicator economic pentru a evalua competitivitatea unei ţări sau regiuni, în tehnologie şi inovaţie”, explică inteligenţa artificială, prin “roboţelul” Chat GPT. O explicaţie absolut plauzibilă.
Cuvinte cheie: + inventii, Iasi, Suceava, universitati, ciudatenii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.