Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Cum trecem peste cea mai gravă criză a costului vieții din ultimele decenii? (P)

GALERIE
Cover-01
  • Cover-01
- +

Toate statisticile europene ne indică faptul că, în prezent, suntem în situația de a face față celei mai grave crize a costului vieții din ultima generație! Prețurile alimentelor au crescut cu mult peste rata inflației, mai ales în privința celor de bază. Statele din Europa Centrală și de Est, din rândul cărora face parte și România, au fost cele mai afectate de acest fenomen, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Este o situație dramatică, greu de gestionat la nivel social, iar oamenii își îndreaptă atenția, în mod firesc, către guverne. Din păcate, nu există soluții magice atunci când apare o criză economică de asemenea proporții. Sunt nenumărate cauzele care au declanșat această bulă inflaționistă unică în ultimele decenii, dar cele mai importante le reprezintă efectele financiare ale crizei sanitare și măsurilor care au fost luate atunci pentru a proteja populația în statele cu economii foarte puternice, precum Statele Unite (prin efectul „tipării de bani“, adică a unor bani care nu aveau un corespondent real în bunuri și servicii), invazia brutală a Ucrainei de către Federația Rusă și criza ulterioară a prețurilor din energie și la alimente.

În lupta cu inflația, băncile centrale sunt cele care preiau greul luptei, prin instrumentele clasice, care presupun mărirea dobânzilor de referință. Acestea conduc la și mai multă suferință indusă populației, pe lângă scumpirile galopante aproape imposibil de suportat cu venituri care nu reușesc să crească în același ritm. Creditarea devine tot mai scumpă, iar cei care își mai permit accesarea de credite, fie că vorbim despre persoane fizice sau firme, sunt tot mai puțini. Băncile centrale luptă cu inflația, dar decontul îl plătesc actorii politici care se află atunci la putere. Sunt vremuri dificile, care suflă vânt în pânze populiștilor, acelor politicieni care prezintă o realitate paralelă, idilică, în care problemele economice ar putea fi rezolvate bătând din palme, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza... guvernanților.

Metodele de răspuns la nivelul Uniunii Europene în fața crizei economice profunde în care ne aflăm au fost foarte diverse, dar, ca modalitate de operare, lucrurile au mers cel mai prost acolo unde s-a încercat plafonarea brutală a prețurilor la alimente (și nu numai). Rezultatul a fost, evident, că acestea au dispărut de la raft. Amintiți-vă de populismele actualului lider de la Budapesta, care a plafonat prețul carburanților până când acesta a dispărut cu totul de la pompă. Într-o economie de piață, intervenția statului în mod arbitrar nu face decât să toarne gaz pe focul unei situații-limită.

Din acest motiv, guvernul român, condus de Premierul liberal Nicolae Ciucă, a procedat corect atunci când a țintit cele mai vulnerabile categorii sociale cu ajutoare directe, fie că a fost vorba despre vouchere de alimente sau de carduri de energie. Plafonarea prețurilor la gaze naturale sau la energia electrică nu a însemnat o plafonare dictată, ci una care a respectat mecanismele pieței, statul român subvenționând, de fapt, o parte a prețului tuturor facturilor românilor. Nu a intervenit în piață, ci a oferit un ajutor direct oamenilor atunci când au avut mai mare nevoie! Atunci când prețurile la pompă ale benzinei și motorinei au crescut foarte mult, același guvern Nicolae Ciucă a oferit un ajutor direct, ca discount, de 50 de bani pentru fiecare litru achiziționat.

În perioadele de criză, oamenii își îndreaptă, pe drept cuvânt, atenția spre stat pentru a rezolva probleme și a oferi ajutor. Crizele suprapuse pe care le trăim astăzi reprezintă un moment unic din punctul de vedere al implicațiilor și complexității la nivelul întregii noastre vieți. Pare că furtuna perfectă s-a declanșat deja! Sunt momente în care pericolul ne pândește nu doar prin implicațiile economice și sociale, dar și prin revenirea în spațiul public a unor fantome înfricoșătoare ale trecutului.

Este vremea în care apar mulți idoli de carton care promit să rezolve peste noapte probleme complexe, pe care cele mai iscusite minți ale lumii nu au încă posibilitatea să le dezlege. Contextul economic de azi, dublat de o reașezare dramatică a relațiilor internaționale, pe noi falii, este unic în istoria recentă și previziuni sunt imposibil de făcut. Iar atunci când unii se hazardează să le facă, sunt infirmați în următoarea săptămână de alte evenimente și evoluții.

Pentru a trece cu bine această perioadă cumplită, nu avem alt instrument mai util decât rațiunea și experiența aplicării soluțiilor care au funcționat și în trecut, fie că vorbim despre acțiunile Băncii Naționale a României sau despre păstrarea intactă a valorilor încă tinerei noastre democrații. Dacă vom renunța la democrație, deci la libertate, sau la piața liberă, atunci vom pierde tot ce am construit cu mare greutate vreme de decenii. Am convingerea că am căpătat, ca popor, destulă maturitate pentru a nu face o asemenea greșeală.

Iar rațiunea va prevala mai ales datorită tinerelor generații care nu au cunoscut altă lume decât aceasta liberă și pe cale de a deveni tot mai prosperă. România nu se află într-o situație-limită din punct de vedere macroeconomic. Continuăm să avem o creștere economică robustă, fără a subestima problemele grave cu care se confruntă fiecare cetățean la României!

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri