Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum va arăta îmbrățișarea viitorului?

De veghe în lanul de cultură

GALERIE
Salut
  • Salut
- +

Nu mi-am văzut prietenii de câteva luni și tot încerc să îmi imaginez cum ne vom saluta la reîntâlnire. Pupatul pe ambii obraji a devenit sport extrem. Îmbrățișările sunt periculoase. Strângerile de mână nu fac parte din repertoriul meu, dar până și acest gest este problematic.

Cum se mai salută oamenii zilele astea?

Francezii se salută de obicei cu bisou-uri, unul sau trei pupici rapizi pe obraji. La începutul epidemiei, atunci când guvernul a recomandat măsuri de distanțare socială, peste două treimi dintre francezi spuneau că încă nu au renunțat la acest gest. La finalul lunii martie, procentul celor care încă se salutau în acest fel scăzuse la 6%.

În ultima lună, saluturile pri­etenești au fost înlocuite de momente semi-stânjenitoare cu gesturi nefirești. Politicienii au popularizat un nou tip de salut masculin — ciocnirea coatelor, o alternativă a unui gest popular în Statele Unite, ciocnirea pumnilor închiși. Wuhan, locul de origine al pandemiei, a devenit și sursa unui salut original, devenit viral pe Internet în luna martie. „Wuhan shake“ presupune încrucișarea picioarelor la nivelul gleznei, un fel de „bate palma“ cu muchia papucilor. Mai degrabă o modă în social media decât un obicei social răspândit, salutul a fost totuși preluat în public și de politicieni precum ministrul Energiei din Rusia sau președintele Tanzaniei.

Renunțarea la gesturile obiș­nuite de întâmpinare au forțat privirile și spre forme de salut din alte culturi: mâinile împreunate la piept pentru namaste-ul indian, înclinările din culturile asiatice sau chiar obiceiul din filmele cu personaje aristocratice de a simula în aer, cu buzele țuguiate, pupatul pe obraji.

Saluturile inconfortabile din ultima perioadă au determinat ziarul „New York Times“ să se întrebe dacă îmbrățișările vor dispărea sau nu cu totul în lumea post coronavirus. Gesturile fizice de salut sunt atât de vechi și întipărite în obiceiurile oamenilor, încât e greu de închipuit o lume fără ele. În plus, contactul fizic dintre cunoscuți are și alt rol de­cât un simplu gest de politețe sau recunoaștere reciprocă.

În special pentru cei singuri, îmbrățișările cu prietenii erau una dintre puținele surse de contact uman. O recomandare devenită aproape clișeu sugerează un minim de șapte îmbrățișări pe zi pentru asigurarea bunăstării emoționale. Sugestia este bazată pe studii care au demonstrat că îm­brățișările scad nivelul de stres, cresc nivelul de oxitocină (cunoscută sub numele de „horomnul iubirii“), ba chiar, respectată pe termen lung, are capacitatea să întărească sistemul imunitar. Lipsa acestei surse de contact uman pare să fie unul dintre factorii agravanți pentru cei celor care se luptă cu anxietatea și depresia în perioada de distanțare socială.

Unul dintre cele mai îmbucurătoare articole pe care le-am citit recent a fost un ghid ilustrat privind minimizarea riscului de contaminare din îmbrățișări. Un expert american în domeniul aerosolilor susține că riscurile pot fi foarte scăzute dacă îmbrățișările au loc afară, sunt scurte, ambele persoane poartă mască și nu se ating hainele celuilalt cu masca sau vreo parte a feței. Specialistul subliniază însă că și mai sigur este salutul de la depărtare — fie în gesturi, fie doar din vorbe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri