Începe amenajarea celui mai mare parc public din Iași: va costa 20 de milioane. Iată cum va arăta!
Printre altele, vor fi desființate gardurile. „Vor fi inserate diferite funcțiuni compatibile și complementare unui spațiu verde public – un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă”, se arată în documentația de atribuire a contractului.
Conest a câștigat o nouă licitație la Primăria Iași, cea pentru reabilitarea parcului Ciurchi. Constructorul ieșean conduce o asociere formată din 12 firme. Lucrările au o valoare de 19,5 milioane lei, fără TVA.
Contractul va putea fi semnat în prima parte a lunii noiembrie, în condițiile în care nu vor exista contestații la procedură. În prezent, Conest lucrează la un alt parc din Iași, cel din fața Teatrului Național, dar proiectul are mari întârzieri în implementare, contractul fiind semnat încă din vara anului 2021.
Pentru modernizarea parcului Ciurchi au mai licitat alte două asocieri de firme conduse de Garden Center Group (Ilfov) și, respectiv, MBS Group (Cluj). Fiecare asociere este formată din cel puțin cinci companii. Cea condusă de Conest a licitat cu un milion de lei sub pragul estimat de Primăria Iași (20,5 milioane lei).
Principalii parteneri ai constructorului ieșean, care au calitatea tot de ofertant, sunt: Ecostratos (Arad), Oxyroof (Brașov), Construct Mapcom (Mureș) și Artehnis (Iași). Terți susținători sunt Prospect Drill și Way Research (ambele din București). În același timp, din asociere mai fac parte alți cinci subcontractanți: Artehnis Ecoline, Imeco, Aramis, Angelsplay (toate din Iași) și ACSA Proiect (Suceava).
În ce constau lucrările la parcul Ciurchi
Parcul Ciurchi are o suprafață de 5,8 hectare. Conform proiectului Primăriei, vor fi plantați peste 120 de arbori (foioși), 1.000 de arbuști, circa 2.000 de specii floricole și graminee ornamentale, în timp ce suprafața înierbată va ajunge la 5,6 hectare. O componentă a proiectului prevede integrarea unui monument dedicat victimelor Holocaustului.
În ceea ce privește elemente de mobilier urban, proiectul prevede bănci (cu sau fără spătar), șezlonguri, mese de șah, echipamente de joacă, echipamente fitness (inclusiv pentru seniori), un teren de sport multifuncțional, coșuri de gunoi, pergole, echipamente pentru parc dedicat câinilor, o platformă subterană de colectare a deșeurilor și, nu în ultimul rând, sisteme de tutorare arbori.
Intervenții vor fi și în cazul sistemului de iluminat public: vor fi montați 64 de stâlpi noi (4 metri), cu LED, alături de o nocturnă pentru terenul de sport (16 stâlpi de 6 m), corpuri încastrate și reflectoare.
Potrivit reprezentanților Primăriei, intervențiile asupra topografiei vor fi minimale, principalul scop fiind accesibilizarea traseelor și legăturilor cu zonele învecinate. Astfel, printre altele, vor fi desființate gardurile. „Vor fi inserate diferite funcțiuni compatibile și complementare unui spațiu verde public – un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă”, se arată în documentația de atribuire a contractului.
Mai citește pe aceeași temă și articol Zdi iunie și articol ZdI aprilie
Publicitate și alte recomandări video