SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
Concret, duminica, 4 iunie 2023, pâna în jurul orei 15:00, autobuzele si tramvaiele de p (...)
citeste totsambata, 03.06.2023
Vă mutaţi din oraşul în care locuiţi sau pur şi simplu nu aveţi “chimie” cu medicul dumneavoastră de familie. În ambele situaţii, ca şi în altele asemenea, ar trebui să vă schimbaţi medicul de familie, pentru a avea un confort nu numai din punct de vedere fizic, cât şi mental. În mod normal, medicul de familie este cel care evaluează şi monitorizează starea de sănătate a tuturor membrilor familiei şi este, de cele mai multe ori, primul specialist cu care persoanele intră în contact când vine vorba de probleme de sănătate.
Prin urmare, alegerea medicului de familie este o decizie extrem de importantă. Pentru a ne schimba medicul, trebuie să ştim câteva lucruri importante. În primul rând, oamenii trebuie să ştie că nu numai asiguraţii se pot înscrie pe lista unui medic de familie ci şi neasiguraţii. “Cu toţii avem pe liste persoane neasigurate. Este adevărat, acestea beneficiază doar de un pachet minimal de servicii sociale de sănătate: urgenţe, boli infecto-contagioase – COVID-19, de exemplu -, planificare familială, urmărirea sarcinii gravidelor. În afara acestor servicii gratuite, restul ar trebui plătite. Spun “ar trebui” pentru că, deşi persoana neasigurată ar trebui să-şi plătească consultaţia la medicul de familie, pentru un consult la plămâni, de exemplu, ei bine niciun medic nu solicită bani pentru astfel de consultaţii. Dar, mai departe, va trebui să plătească posibile investigaţii, analize medicale, medicamente”, a explicat Conf. Dr. Liviu Oprea, medic de familie şi Preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.
Un lucru important pe care trebuie să-l ştim este că trebuie să stăm 6 luni la un medic de familie şi abia după aceea ne putem muta la un altul. De regulă, motivele principale pentru care oamenii solicită acest lucru au drept obiect faptul că se mută; fie într-un alt cartier dar, cel mai frecvent, când se mută într-un alt oraş. “Este situaţia în care se regăsesc 80-90% dintre cei care îşi schimbă medicul de familie. Cumva, este de înţeles acest ataşament medic-pacient, pentru că este vorba de mai mult decât de o relaţie profesională, este şi o relaţie umană care poate dura 20-30 de ani. Dar sunt şi nemulţumiţi, cei care nu reuşesc să stabilească un limbaj comun cu medicul lor şi atunci scade încrederea în doctor. Şi, în astfel de situaţii, este bine să caute un alt medic de familie, cu care să rezoneze. Şi au de unde, pentru că în Iaşi sunt 280 de medici de familie. Mai greu este pentru cei din zona rurală, pentru că ei nu au de unde alege”, a mai adăugat dr. Oprea.
În momentul în care o persoană a decis să-şi schimbe medicul de familie, aceasta trebuie să facă o cerere noului medic ales, în care să menţioneze că doreşte transferul pe lista sa de pacienţi, precum şi să specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va înregistra cererea şi va anunţa transferul atât casei de asigurări de sănătate cu care are contract, cât şi medicului de la care pleacă pacientul, în termen de 15 zile lucrătoare. Următorul pas îl reprezintă trimiterea, prin poştă, a fişei medicale a pacientului către noul medic de familie, procedură de care se ocupă medicul de la care se pleacă. Pacientul trebuie să ştie că fostul medic va păstra în cabinetul său o copie a fişei medicale pe termen nedeterminat. Pentru a finaliza procedura, persoana în cauză trebuie doar să îi dea noului său medic de familie o copie după certificatul de naştere sau actul de identitate.
“Înainte era un pic mai complicat. Trebuia să îi aduci noului medic de familie şi o serie de documente care să ateste calitatea ta de asigurat (elev-student, salariat, şomer sau pensionar). Acum nu mai este cazul. În momentul în care un medic de familie anunţă Casa de Asigurări de Sănătate că are o nouă persoană pe listă, calitatea sa de asigurat sau neasigurat este generată automat printr-un program informatic. De altfel, şi dumneavoastră, personal, sau oricare altă persoană, dacă doreşte, poate să afle acest lucru de pe Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate”, a concluzionat Conf. Dr. Liviu Oprea. Cum se poate face acest lucru? Se dă căutare pe internet “ Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate”.
Odată intrat pe platformă, în căsuţa menţionată, se introduce CNP-ul, apoi în cea de a treia căsuţă de sus se introduce numărul de verificare menţionat în dreptul ei. După care se apasă pe “caută”. Imediat în căsuţa numărul 2, în dreptul căreia scrie CID, va apărea un număr. CID-ul reprezintă codul de identificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele “Cod de asigurat”. CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului. De asemenea, vor mai apărea informaţii privind calitatea de asigurat sau nu a persoanei respective, data înscrierii la medicul de familie şi dacă are sau nu emis cardul de asigurări de sănătate.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Biroul reglabil electric: O alegere perfectă pentru confort și productivitate în fiecare zi (P)
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
O afacere de 300 milioane de euro şi legătura dintre foştii nomenclaturişti şi pensiile speciale!
Hopaa: ce ziceţi de dom’ reftor în capul listelor de la europenele de anul viitor?
Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare
Al Pacino, tată iar la 83 de ani. Iubita e mai tânără cu 53 de ani
VIDEO Misiune inedită: Un urs blocat pe bancheta din spate a unei mașini, eliberat de polițiști
O reclamă stradală din Iași stârnește hohote de râs în toată țara
60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical
Iacătă ce frumoase diplome mai împarte Înalt Prea Sfinţitul! Şi, mai ales, cui
FOTBAL - Portar de naţională, trecut prin Champions League, la Poli? A apărat contra lui Inter
Cum conduci corect noaptea. Titi Aur: E un truc pe care mulţi oameni nu îl ştiu
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |