Cum vor fi admişi viitorii studenţi la universităţile din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Recomandările Ministerului Educaţiei nu vor produce efecte la Iaşi

Cum vor fi admişi viitorii studenţi la universităţile din Iaşi

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Oficalii din minister au decis că instituţiile pot lua în calcul la admitere şi notele din timpul liceului. Rectorul USAMV explică de ce recomandarea e deficitară: „Unul vine de la un liceu cu un nivel de predare şi evaluare modest, dar cu note mari, şi concurează cu un candidat cu note mici, dar de la un liceu cu evaluare severă“.

Liceenii care se pregătesc de admitere la universităţile ieşene pot sta relaxaţi. Conducerile instituţiilor de învăţământ superior nu pregătesc nicio schimbare majoră în metodologiile de admitere, chiar dacă Ministerul Educaţiei a modificat câteva dintre prevederile din ordinul privind organizarea acestor concursuri. Astfel, universităţile au permisiunea de a lua în considerare şi notele obţinute de candidaţi în timpul liceului. La Universitatea „Al.I. Cuza“, doar cinci facultăţi organizează probe de admitere. Elevii susţin un test de matematică sau informatică, la alegere, pentru a intra la Facultatea de Informatică, în timp ce la Drept le sunt testate cunoştinţele de limba română. Nici viitorii teologi, sportivi sau specialişti în ştiinţele educaţiei nu scapă de evaluări, întrucât vor susţine diverse probe de aptitudini, în funcţie de specializarea pentru care optează. „Am solicitat facultăţilor să ne spună dacă vor să modifice criteriile anunţate în metodologia preliminară, dar nu cred că vor exista astfel de cereri. Totuşi, chiar şi la facultăţile care au test scris de admitere, după primul semestru situaţia studenţilor se modifică în funcţie de rezultatele obţinute în sesiune. Doar în primul semestru contează media de admitere“, a subliniat rectorul Vasile Işan. Practic, existenţa unei competiţii interne în timpul anilor de studiu corectează eventualele defecţiuni ale sistemului de admitere.
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ şi Universitatea de Arte „G. Enescu“ rămân singurile universităţi ieşene care organizează examen de admitere la toate facultăţi. La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, din 11 facultăţi doar două impun examen: Arhitectură, dar şi Automatică şi calculatoare. Alte trei facultăţi organizează un test opţional, în cazul în care elevii nu sunt mulţumiţi de notele obţinute la bacalaureat: Construcţii de Maşini, Mecanică, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. „Noi am elaborat nişte materiale promoţionale care au fost distribuite în licee şi nu mai revenim asupra a ceea ce am convenit la nivelul facultăţilor şi a universităţii. Nu vrem să creăm nici confuzii. Menţinem metodologia, chiar dacă a apărut această relaxare din partea Ministerului privitoare la notele din anii de liceu“, a declarat Neculai Seghedin, prorector la UTI.
 
De admitere fără stres au parte tinerii care optează pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole. Înscrierea se face strict pe bază de dosare, iar media se calculează în funcţie de rezultatele de la bacalaureat: 50% nota de la limba română şi 50% nota unei alte probe, la alegere. Vasile Vîntu, rectorul instituţiei, consideră că notele din anii de liceu nu reflectă cunoştinţele elevilor şi susţine decizia de anul trecut, când ministrul Cătălin Baba a hotărât ca acestea să nu fie luate în calcul la admitere. „Poate motivaţia de anul trecut este valabilă, într-un anumit procent. Atât timp cât nu există o evaluare naţională la finalul fiecărui an de studiu, pot exista niveluri diferite de evaluare între licee. Unul vine de la un liceu cu un nivel de predare şi evaluare modest, dar cu note mari, şi concurează cu un candidat cu note mici, dar de la un liceu cu evaluare severă“, a remarcat rectorul Vîntu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.