anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum vor funcţiona cabinetele stomatologice după data de 15 mai

GALERIE
cabinet stomatologic
 • cabinet stomatologic
- +

Din 15 mai cabinetele stomatologice vor putea primi pacienţi şi pentru alte probleme decât cele urgente, iar medicii susţin că va exista  un flux cel puţin triplu de pacienţi, timp de câteva săptămâni, pentru că mulţi aveau tratamente în curs, ce nu mai pot fi amânate.

Colegiul Medicilor Stomatologi a emis deja o serie de recomandări, care ar trebui aplicate de toate cabinetele din ţară. „Cu o zi înainte de programare, triaj telefonic al pacienţilor.   Clientul este trecut prin chestionarul standard pentru coronavirus şi informat să nu vină la dentist însoţit. Ajuns la cabinet, întâi calcă mărunt pe preşul cu cloramină, apoi stă cuminte sub jetul de aer cu biocid.   

Pacientul îşi trage botoşi peste încălţămintea curată, pulverizează pe mâini dezinfectant şi îşi pune mănuşi. I se ia temperatura pe frunte cu un termometru no-touch. Dacă totul e bine, aşteaptă intrarea în cabinet.   95 la sută dintre clinicile stomatologice din România îşi cumpărau oricum singure materialele, doar că un echipament care să-i protejeze şi pe dentist, şi pe pacient de contaminarea cu noul virus costă în jur de 1100 de lei: cizme şi protecţii care se sterilizează, combinezon, vizieră sau ochelari, bonetă şi mască. Iar aceste cheltuieli ar trebui făcute şi pentru asistentă. E o investiţie care s-ar putea regăsi, în scurt timp, în preţul intervenţiilor stomatologice.   

Odată început tratamentul, cu uşa închisă, nimeni nu intră şi nimeni nu iese, pentru a nu antrena în afara încăperii particule de salivă”, se arată în protocolul de recmandări emise de Colegiul Medicilor Stomatologi. 

 Recomandările includ şi pregătirea sălii de aşteptare. Scaunele cât mai distanţate, dezinfectanţi accesibili. Revistele şi jucăriile, folosite în trecut la comun de pacienţi, ar trebui să dispară. De altfel, pacientul ar trebui să poarte mască tot timpul, în afara momentelor de tratament pe scaun. 

 „Încă suntem în situaţia în care efectuăm doar urgenţe stomatologice şi avem acelaşi protocol rigid până pe data de 15. După data de 15 virusul nu dispare, riscul rămâne, însă vom avea dreptul să facem mai multe manopere. După 15 mai va fi un val, pentru că noi avem call center şi primim deja foarte multe telefoane”, a declarat pentru ŞtirileProTv medicul dentist Dragoş Popescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.