anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum vor să schimbe Institutul „Socola” cei trei candidaţi la fotoliul de manager

GALERIE
Institutul Socola Iasi
 • Institutul Socola Iasi
- +

Prof. Roxana Chiriţă consideră procesele pierdute de spital cu angajaţii concediaţi un serios pericol la adresa bugetului. Impactul ar fi de un milion de euro din despăgubiri şi daune.

 

Concursul pentru postul de conducere al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi se apropie de final, săptămâna viitoare fiind planificată susţinerea proiectelor de management ale celor trei candidaţi declaraţi admişi în urma selecţiei dosarelor: Bogdan Şaramet, fostul manager care a fost schimbat din funcţie de Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Roxana Chiriţă, medic psihiatru în cadrul institutului, şi Cristina Dobre, care a fost manager la Maternitatea „Elena Doamna”. În proiectele de management făcute publice de comisia de concurs, cei trei candidaţi trebuiau să descrie situaţia actuală a spitalului, să identifice problemele critice şi să aleagă una dintre aceste probleme care este prioritară, dar şi să expună care sunt obiectivele pe care şi le propun să le îndeplinească. Două dintre proiecte, al prof. dr. Roxana Chiriţă şi al Cristinei Dobre, acuză modul în care a fost condus institutul anterior, ambele proiecte de management incluzând în mare parte aceleaşi probleme.

Prof. dr. Roxana Chiriţă: Bugetul pe 2022 - în pericol din cauza proceselor pierdute

În proiectul de management, prof. Roxana Chiriţă atrage atenţia asupra situaţiei financiare dificile în care se află unitatea medicală după ce unitatea medicală a pierdut peste 70 de procese în domeniul litigiilor de muncă în perioada 2020 – 2021, după ce au fost concediaţi zeci de angajaţi care tocmai îşi câştigaseră posturile prin concurs. Medicul susţine că în majoritatea dosarelor, instanţele de judecată au acordat nu doar despăgubiri egale cu salariile şi alte drepturi de care ar fi beneficiat, ci şi „sume de 5.000 de lei cu titlul de daune morale şi 2.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată”.

Calculând daunele morale şi cheltuielile judiciare pe care spitalul trebuie să le plătească, a reieşit o sumă de peste 600.000 de lei, „sumă care nu se regăseşte în evidenţele contabile ale Institutului, dar are un caracter sigur şi exigibil”, după cum precizează dr. Chiriţă în proiect, pe lângă despăgubirile angajaţilor.

„Cele două sume adunate rezultă că Institutul de Psihiatrie Socola în anul 2022 are de plătit un minim de 5.010.000 lei reprezentând despăgubiri, cheltuieli judiciare, daune morale care pun în pericol bugetul pe 2022 cu repercusiuni directe asupra calităţii serviciilor medicale”, se explică în proiect. Totodată, prof. Chiriţă include printre punctele slabe „lipsa de interes a managementului anterior” pentru introducerea de tehnologii IT moderne şi pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare al institutului. Astfel, ca prioritate, prof. Chiriţă propune în proiectul său de management în primul rând „degrevarea Institutului de povara financiară” cauzată de cheltuielile judiciare şi de despăgubiri.

Cristina Dobre: „incoerenţă în managementul resurselor umane şi gestionarea conflictelor”

La rândul său, în proiectul de management cu numele „Siguranţa şi satisfacţia pacientului”, Cristina Dobre vorbeşte despre lipsa de valorificare a potenţialului unităţii medicale prin parteneriate cu Universitatea de Medicină şi Farmacie în domeniul cercetării-dezvoltării. Astfel, a inclus ca principal obiectiv înfiinţarea unui centru de cercetare economică, etică şi socio-comunitară - CEES, estimat la o valoare de 1,25 milioane de euro. Proiectul pare unul utopic, fiind nevoie de construcţia unui spaţiu de 500 mp care să aibă laboratoare de cercetare dotate cu echipamente medicale, IT şi mobilier, laborator tehnic, precum şi alte spaţii destinate activităţilor didactice.

Pe lângă acesta, Dobre îşi mai propune şi organizarea unui grup de lucru care să se ocupe de simptomele anxioase şi depresive în rândul pacienţilor după infectarea cu SARS-CoV-2. În rândul problemelor critice, pe lângă cele legate de infrastructura învechită, lipsa unor strategii în identificarea unor surse de finanţare, candidata acuză „incoerenţa în managementul resurselor umane şi gestionarea conflictelor”, precum şi „deficienţe în asigurarea siguranţei şi satisfacţiei pacientului”. „Conflictele interne mediatizate au fost generate de inconsecvenţa deciziilor manageriale şi de lipsa unei strategii coerente în managementul resurselor umane”, se precizează în proiectul de management.

Bogdan Şaramet: „structură dezechilibrată a veniturilor înregistrate de institut”

Fostul manager al institutului, Bogdan Şaramet, consideră că una dintre principalele probleme critice este ponderea „extrem de redusă” a veniturilor înregistrate din prestări de servicii din veniturile totale în raport cu veniturile din contractele cu casele de asigurări de sănătate. „În anul 2020 din veniturile din prestări de servicii şi alte activităţi înregistrate de institut în sumă de 50.176.241 lei, doar 0,7% respectiv 351.643 lei au fost venituri din prestări servicii şi venituri din valorificare produselor obţinute din activitatea proprie”.

Astfel consideră că aceasta este problema prioritară care trebuie să fie rezolvată pentru ca Institutul să aibă fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor curente. Bogdan Şaramet mai enumeră ca probleme critice necesitatea de investiţii în modernizarea unor pavilioane, precum şi a îmbunătăţirii structurii şi organizării spitalului şi a secţiilor medicale. Şaramet propune ca obiectiv în proiectul său de management creşterea veniturilor proprii prin transformarea unor paturi în paturi pentru îngrijiri paliative. „În acest sens va avea loc transformarea unui număr de 80 de paturi din totalul de 123 paturi din secţia IX Cronici – care are în prezent un număr de 25 de paturi de îngrijiri paliative şi secţia exterioară Psihiatrie Bârnova II - Îngrijiri paliative care are în prezent 98 de paturi - în paturi de îngrijiri paliative”, precizează fostul manager în proiectul său.

Etapa de susţinere publică şi evaluare a proiectelor de management este programată pentru luni, 6 decembrie, de la ora 10.00, la sediul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Orice persoană care doreşte să participe la această susţinere publică sau să adreseze întrebări candidaţilor în legătură cu proiectul de management o poate face până duminică, 5 decembrie, ora 10.00, la adresa concursmanagersocola2021@socola.eu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.