Cum vor să schimbe Institutul „Socola” cei trei candidaţi la fotoliul de manager
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Cum vor să schimbe Institutul „Socola” cei trei candidaţi la fotoliul de manager

GALERIE
Institutul Socola Iasi
 • Institutul Socola Iasi
- +

Prof. Roxana Chiriţă consideră procesele pierdute de spital cu angajaţii concediaţi un serios pericol la adresa bugetului. Impactul ar fi de un milion de euro din despăgubiri şi daune.

 

Concursul pentru postul de conducere al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi se apropie de final, săptămâna viitoare fiind planificată susţinerea proiectelor de management ale celor trei candidaţi declaraţi admişi în urma selecţiei dosarelor: Bogdan Şaramet, fostul manager care a fost schimbat din funcţie de Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Roxana Chiriţă, medic psihiatru în cadrul institutului, şi Cristina Dobre, care a fost manager la Maternitatea „Elena Doamna”. În proiectele de management făcute publice de comisia de concurs, cei trei candidaţi trebuiau să descrie situaţia actuală a spitalului, să identifice problemele critice şi să aleagă una dintre aceste probleme care este prioritară, dar şi să expună care sunt obiectivele pe care şi le propun să le îndeplinească. Două dintre proiecte, al prof. dr. Roxana Chiriţă şi al Cristinei Dobre, acuză modul în care a fost condus institutul anterior, ambele proiecte de management incluzând în mare parte aceleaşi probleme.

Prof. dr. Roxana Chiriţă: Bugetul pe 2022 - în pericol din cauza proceselor pierdute

În proiectul de management, prof. Roxana Chiriţă atrage atenţia asupra situaţiei financiare dificile în care se află unitatea medicală după ce unitatea medicală a pierdut peste 70 de procese în domeniul litigiilor de muncă în perioada 2020 – 2021, după ce au fost concediaţi zeci de angajaţi care tocmai îşi câştigaseră posturile prin concurs. Medicul susţine că în majoritatea dosarelor, instanţele de judecată au acordat nu doar despăgubiri egale cu salariile şi alte drepturi de care ar fi beneficiat, ci şi „sume de 5.000 de lei cu titlul de daune morale şi 2.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată”.

Calculând daunele morale şi cheltuielile judiciare pe care spitalul trebuie să le plătească, a reieşit o sumă de peste 600.000 de lei, „sumă care nu se regăseşte în evidenţele contabile ale Institutului, dar are un caracter sigur şi exigibil”, după cum precizează dr. Chiriţă în proiect, pe lângă despăgubirile angajaţilor.

„Cele două sume adunate rezultă că Institutul de Psihiatrie Socola în anul 2022 are de plătit un minim de 5.010.000 lei reprezentând despăgubiri, cheltuieli judiciare, daune morale care pun în pericol bugetul pe 2022 cu repercusiuni directe asupra calităţii serviciilor medicale”, se explică în proiect. Totodată, prof. Chiriţă include printre punctele slabe „lipsa de interes a managementului anterior” pentru introducerea de tehnologii IT moderne şi pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare al institutului. Astfel, ca prioritate, prof. Chiriţă propune în proiectul său de management în primul rând „degrevarea Institutului de povara financiară” cauzată de cheltuielile judiciare şi de despăgubiri.

Cristina Dobre: „incoerenţă în managementul resurselor umane şi gestionarea conflictelor”

La rândul său, în proiectul de management cu numele „Siguranţa şi satisfacţia pacientului”, Cristina Dobre vorbeşte despre lipsa de valorificare a potenţialului unităţii medicale prin parteneriate cu Universitatea de Medicină şi Farmacie în domeniul cercetării-dezvoltării. Astfel, a inclus ca principal obiectiv înfiinţarea unui centru de cercetare economică, etică şi socio-comunitară - CEES, estimat la o valoare de 1,25 milioane de euro. Proiectul pare unul utopic, fiind nevoie de construcţia unui spaţiu de 500 mp care să aibă laboratoare de cercetare dotate cu echipamente medicale, IT şi mobilier, laborator tehnic, precum şi alte spaţii destinate activităţilor didactice.

Pe lângă acesta, Dobre îşi mai propune şi organizarea unui grup de lucru care să se ocupe de simptomele anxioase şi depresive în rândul pacienţilor după infectarea cu SARS-CoV-2. În rândul problemelor critice, pe lângă cele legate de infrastructura învechită, lipsa unor strategii în identificarea unor surse de finanţare, candidata acuză „incoerenţa în managementul resurselor umane şi gestionarea conflictelor”, precum şi „deficienţe în asigurarea siguranţei şi satisfacţiei pacientului”. „Conflictele interne mediatizate au fost generate de inconsecvenţa deciziilor manageriale şi de lipsa unei strategii coerente în managementul resurselor umane”, se precizează în proiectul de management.

Bogdan Şaramet: „structură dezechilibrată a veniturilor înregistrate de institut”

Fostul manager al institutului, Bogdan Şaramet, consideră că una dintre principalele probleme critice este ponderea „extrem de redusă” a veniturilor înregistrate din prestări de servicii din veniturile totale în raport cu veniturile din contractele cu casele de asigurări de sănătate. „În anul 2020 din veniturile din prestări de servicii şi alte activităţi înregistrate de institut în sumă de 50.176.241 lei, doar 0,7% respectiv 351.643 lei au fost venituri din prestări servicii şi venituri din valorificare produselor obţinute din activitatea proprie”.

Astfel consideră că aceasta este problema prioritară care trebuie să fie rezolvată pentru ca Institutul să aibă fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor curente. Bogdan Şaramet mai enumeră ca probleme critice necesitatea de investiţii în modernizarea unor pavilioane, precum şi a îmbunătăţirii structurii şi organizării spitalului şi a secţiilor medicale. Şaramet propune ca obiectiv în proiectul său de management creşterea veniturilor proprii prin transformarea unor paturi în paturi pentru îngrijiri paliative. „În acest sens va avea loc transformarea unui număr de 80 de paturi din totalul de 123 paturi din secţia IX Cronici – care are în prezent un număr de 25 de paturi de îngrijiri paliative şi secţia exterioară Psihiatrie Bârnova II - Îngrijiri paliative care are în prezent 98 de paturi - în paturi de îngrijiri paliative”, precizează fostul manager în proiectul său.

Etapa de susţinere publică şi evaluare a proiectelor de management este programată pentru luni, 6 decembrie, de la ora 10.00, la sediul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Orice persoană care doreşte să participe la această susţinere publică sau să adreseze întrebări candidaţilor în legătură cu proiectul de management o poate face până duminică, 5 decembrie, ora 10.00, la adresa concursmanagersocola2021@socola.eu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X