Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum vor Scripcariu şi Forna să conducă una dintre cele mai bogate universităţi din Iaşi

GALERIE
umf
  • umf
- +
În joc este un buget de aproape 200 de milioane de lei (la nivelul lui 2018), din care jumătate sunt fonduri proprii.

Cei doi candidaţi pentru funcţia de rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi-au publicat planurile manageriale în care sunt schiţate câteva idei principale cu privire la felul în care va fi cheltuit unul dintre cele mai mari bugete ale universităţilor din Iaşi - circa 199,5 milioane de lei la nivelul anului 2018, jumătate dintre care provine din fonduri proprii.

Planurile manageriale au fost publicate pe pagina universităţii după cum prevedere Legea Educaţiei nr.1/2011, iar primul lucru care se remarcă în documentul transmis de către Viorel Scripcariu este sloganul sub care candidează - „Avem acelaşi drum. 2024“. Dacă planul actualului rector este scris în general la persoana I plural, vorbind despre comunitate, despre echipă etc., Norina Forna vorbeşte foarte mult la persoana I despre cum universitatea ar trebui să fie despre profesori, şi nu despre rector. De altfel, primul capitol al planului ei managerial poartă numele „Sunt Norina Forna“.

Scripcariu, implicarea profesorilor în actul didactic

Scripcariu realizează într-o analiză tip SWOT punctele tari şi punctele slabe ale universităţii, remarcând faptul că este un număr redus de cadre didactice, în special de asistenţi universităţi. Un alt fapt interesat punctat în analiza actualului rector este acela că în momentul de faţă se remarcă o scădere a interesului cadrelor didactice pentru activitatea educaţională în contextul în care promovarea pe linie academică depinde în mare măsură de activitatea de cercetare ştiinţifică. Se mai precizează şi faptul că există o birocratizare excesivă, că există o normă didactică mare, încărcată şi că absolvenţii performanţi nu sunt atraşi către cariera didactică. Un alt risc identificat este plecarea cadrelor didactice de la Facultatea de Medicină Generală către spitale în urma creşterii mari a salariilor din sectorul sanitar. În ceea ce priveşte planuri pentru noul mandat un accent important este pus pe promovarea realizărilor cadrelor didactice şi ale profesorilor şi cercetători, şi dezvoltarea în general a comunicării externe şi interne, dezvoltarea relaţiilor cu societăţile profesionale, sprijinirea cadrelor didactice pentru a ocupa funcţii de conducere în asociaţiile şi agenţiile de specialitate la nivel naţional. Printre chestiunile concrete şi mai aplicate se numără şi în dezvoltarea unui instrument care să fie folosit de fiecare departament pentru evaluarea personalului didactic, dar şi elaborarea unui mecanism de recompensă, inclusiv financiară, pentru activităţile care sprijină un proces didactic de calitate.

Forna, inovaţie şi universitate antreprenorială

Forna îşi începe planul de management cu 12 pagini în care descrie cine este şi cum a ajuns acolo, presărat cu multiple fotografii cu aceasta în diverse activităţi, un fel de CV dezvoltat, încă cinci pagini cu motivele pentru care candidează, care sunt descrise în acelaşi stil personal, apoi oferă un context european şi un istoric al universităţii. Sunt menţionate ca obiective, ulterior, idei precum stimularea practică a ideilor inovative în rândul studenţilor sau „facilitarea accesului la resurse şi infrastructură integrată pentru activitatea de cercetare-dezvoltare şi crearea unui mediu ce stimulează gândirea creativă“. Una dintre ideile mai concrete se referă la transpunerea tuturor regulilor şi procedurilor dintr-o instituţie într-un sistem integrat, care se bazează pe faptul că până acum universitatea a funcţionat pe o infrastructură „perimată şi subdimensionată“. Aceasta spune că va implementa un proiect amplu de digitalizare, cu mai multe procese de creştere a infrastructurii IT utilizată în procesele didactice, că vrea să implementeze un proiect complex de reorganizarea programei de studiu. Programul ei are mai mulţi piloni - profesori, medici, cercetători şi studenţi. Aceasta insistă pe existenţa unei viziune antreprenoriale şi a unui sistem care să pună studentul în centrul preocupărilor universităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri