anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Cum vor simți șoferii problema vicelui “trădător”? Politica aterizează din Primărie direct în traficul din oraș

GALERIE
haos urbanistic, trafic,
 • haos urbanistic, trafic,
- +

O situaţie care ar putea duce la blocaje dacă „trădătorul” Baciu va pierde procesul cu partidul. USR nu va mai vota proiecte cu multe locuinţe în zone aglomerate. Decizia a fost luată după aprobarea în Consiliul Local a două PUZ-uri în Bucium care prevăd construirea a sute de case şi zeci de blocuri.

 

Un grup politic din Consiliul Local (CL) nu va mai vota proiecte urbanistice de amploare în zone supraaglomerate de trafic. Decizia a fost anunţată la ultima şedinţă a plenului de către Iulian Nicolau (USR), el fiind şi şef al Comisiei de urbanism din cadrul CL. Anunţul a venit în contextul aprobării de către plen a două proiecte imobiliare majore în Bucium, care constau în construirea a sute de case şi zeci de blocuri. Deocamdată, singura soluţie pentru descărcarea traficului în cazul acestor investiţii este şos. Bucium. „USR, tocmai din cauza unor neînţelegeri în abordarea circulaţiei pe zonele de congestie urbană din Iaşi, cum este cazul şos. Bucium, nu va mai vota proiecte decât pentru locuinţe individuale, într-un număr redus per parcelă, nicidecum pentru locuinţe medii sau mari”, a declarat Iulian Nicolau, arhitect de profesie.

În cazul proiectelor din Bucium, consilierul USR a precizat că această decizie a grupului politic din care face parte este valabilă până la momentul în care şos. Bucium şi pasajul Socola vor fi modernizate, precum şi până la rezolvarea problemei mobilităţii urbane din zonă inclusiv cu realizarea de variante alternative de circulaţie. Potrivit consilierului USR, grupul său politic va avea o astfel de abordare şi în cazul altor zone cu probleme de trafic şi a oferit exemple în aces sens Copoul (dezvoltările dinspre Agronomie spre Rediu) şi partea de vest a oraşului. În schimb, spune Nicolau, USR va vota orice proiect pentru servicii comunitare sau dezvoltarea industriei şi a mediului de afaceri.

În ce măsură decizia USR afectează plenul CL?

USR a rămas cu 8 reprezentanţi în CL, după ce Cezar Baciu (exclus din USR) şi-a „tranzacţionat” votul în plen la schimb cu un post de viceprimar. Cu ajutorul lui Baciu, PNL (11 consilieri) şi PMP (2 consilieri) deţin majoritatea de 14 voturi necesară pentru aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ). Însă, dacă vreunul dintre consilierii majorităţii lipseşte de la o şedinţă, atunci votul pentru adoptarea unui PUZ trebuie asigurat de către USR (8 consilieri) sau PSD (5 consilieri). În schimb, zilele lui Baciu în fruntea Primăriei sunt numărate: el a pierdut procesul cu USR în care a contestat excluderea. Dacă decizia primei instanţe va fi confirmată de Curtea de Apel, atunci Baciu îşi va pierde, potrivit legii, mandatul de consilier local şi, implicit, pe cel de viceprimar. O hotărâre a judecătorilor este aşteptată până la finalul acestui an. Ulterior, Baciu va fi înlocuit cu un consilier supleant de pe lista USR, astfel că în CL ar putea să se revină la situaţia de imediat de după alegerile din toamna anului 2020: PNL şi PMP să caute „votul de aur” la PSD sau USR pentru a avea majoritate în plen, sau, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci ultimul cuvânt de spus îl va avea actuala opoziţie politică.

Decizia USR este similară cu cea a PNL pe când era în opoziţie

Decizia grupului politic al USR este similară cu abordarea liberalilor din mandatul trecut: aflaţi atunci în opoziţie politică, consilierii PNL se abţineau de la votul oricărui tip de PUZ solicitând Primăriei aprobarea Planului Urbanistic General (PUG), document strategic care trasează liniile directoare în urbanism pe raza întregului oraş. Liberalii susţineau atunci că lipsa unui PUG actualizat provoacă „un haos urbanistic” în oraş. Poziţia liberalilor s-a schimbat spre finalul mandatului trecut, odată cu începerea negocierilor pentru intrarea primarului Mihai Chirica în PNL. În prezent, tema aprobării unui nou PUG aproape că nu mai există pe agenda liberalilor, cu toate că situaţia este aceeaşi ca în urmă cu câţiva ani: Iaşul urbanistic se ghidează în continuare după un document aprobat în anul 1999. Singura diferenţă este o schimbare în strategia Primăriei, în sensul lansării unor licitaţii pentru întocmirea de planuri urbanistice pe zone mai întinse din oraş, documente care, în final, ar urma să facă parte din noul PUG.

În tot acest timp, există destule zone în oraş care nici măcar nu sunt reglementate din punct de vedere urbanistic, ceea ce nu poate fi decât pe placul unor investitori imobiliari care caută să-şi maximizeze profiturile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.