Cum vrea Aeroportul să cheltuiască 88 milioane de lei? Cei mai mulţi bani vor merge la extindere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Cum vrea Aeroportul să cheltuiască 88 milioane de lei? Cei mai mulţi bani vor merge la extindere

GALERIE
Aeroportul Iasi
  • Aeroportul Iasi
- +

Extinderea căilor de rulare şi a platformei de staţionare a avioanelor va absorbi cea mai mare parte din această sumă. Peste un milion de lei se vor duce pe servicii de promovare şi informare, mai mulţi decât pentru curăţenie şi igienizare.

Programul Anual de Achiziţii Publice preconizate de Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Iaşi, afişat ieri pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, relevă un volum ambiţios de cheltuieli pentru investiţii, mult mai mare în comparaţie cu anul precedent. Aproape trei sferturi din totalul investiţiilor pe care administraţia aerogării intenţionează să le facă, respectiv 63,5 din cele 88,7 milioane de lei, reprezintă proiectarea şi execuţia suplimentării capacităţilor de operare pentru pista de decolare-aterizare şi platforma de staţionare a aeronavelor. Este vorba, practic, de extinderea platformei de operare pe o lungime de 270 m şi de construirea a două „bretele“ (căi de rulare suplimentare, una de 263 m, iar cealaltă de 360 m) care să asigure legătura între pistă şi platforma extinsă. Proiectul a primit la sfârşitul anului trecut girul Consiliului Judeţean, sub a cărui autoritate se află Aeroportul.

Finanţarea va fi asigurată printr-un împrumut bancar.Trebuie menţionat că licitaţia, proiectarea şi execuţia acestui obiectiv vor dura în total aproximativ un an, ceea ce înseamnă că noile facilităţi vor deveni operaţionale în 2020. Regia are de asemenea în plan să se pregătească şi mai bine pentru iarnă. Astfel, 4,22 milioane de lei ar urma să fie alocaţi achiziţiei unor autospeciale dotate cu plug, perii rotative, turbosuflantă, echipament de împrăştiere a materialului degivrant solid - dar cărora să le poată fi ataşat un braţ cu cap pentru cosit. O altă investiţie mare ar fi actualizarea Master planului integrat şi a Studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Banii ar urma să fie cheltuiţi, practic, pe revizuirea a două proiecte existente deja, cel de realizare a unui terminal de pasageri, a două căi de degajare rapidă a pistei, a unei platforme de îmbarcare-debarcare, a instalaţiilor aferente acestora (balizaj, sisteme iluminare etc.) şi a unui turn de control pe partea cealaltă a pistei, respectiv extinderea terminalelor existente. Actualizarea se afla pe lista obiectivelor de anul trecut, însă nu a mai fost pusă în aplicare.

În PAAP figurează şi estimările pentru achiziţia de energie electrică. E de remarcat faptul că suma propusă, 2,38 milioane de lei (inclusiv TVA), este dublă faţă de cea estimată pentru 2018 (1,2 milioane). Programul menţionează, de asemenea, servicii de curăţenie şi igienizare (892.500 lei), echipament tipizat (costume pentru angajaţi şi taioare pentru angajate) (474.107,90 lei), achiziţia de autovehicule pentru transportul pacienţilor (667.649,50 lei), servicii de promovare (703.290 lei), cărora li se adaugă cele de informare pentru pasageri (398.650 lei) etc. Programul de achiziţii pentru anul în curs mai poate fi ajustat în primul rând pentru că bugetul regiei aşteaptă să fie votat mai întâi bugetul de stat. După ce Consiliul Judeţean îşi va face, la rândul lui, propriul buget de venituri şi cheltuieli, planul Aeroportului va putea fi pus, şi el, în aplicare. De altfel, de la începutul acestui an, nicio licitaţie nu a fost lansată şi niciun contract nu a fost atribuit de către regie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.