Cum vrea candidatul Dâncă să rezolve problemele de la Maternitatea „Cuza Vodă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

Cum vrea candidatul Dâncă să rezolve problemele de la Maternitatea „Cuza Vodă“

GALERIE
maternitate
  • maternitate
- +

Maternitatea „Cuza Vodă“ este un spital cu potenţial mult mai mare decât cel existent. Aceasta este concluzia trasă în urma prezentării proiectului de management al unicului candidat, ec. Robert Dâncă, fostul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, care a ocupat în ultimele cinci luni postul de manager interimar al maternităţii şi care a expus ieri în faţa comisiei de concurs atât punctele tari, cât şi cele slabe ale unităţii medicale pe care o va conduce, propunând totodată şi soluţii pentru rezolvarea problemelor critice.

În primul rând, acesta a explicat că s-a remarcat că suma decontată de CJAS pentru fiecare pacient este mai mică decât cea cheltuită de spital pentru tratarea lui, ceea ce a dus la un buget mai mic al maternităţii, intenţionând ca pe viitor să lucreze la schimbarea acestui aspect.

De asemenea, o altă problemă identificată este lipsa unei loc concret unde să se poată face spitalizarea de zi, ceea ce duce implicit la un număr mai mic de servicii realizate comparativ cu capacitatea pe care o are unitatea medicală.

Managerul a ridicat şi problema numărului mic de servicii realizate în ambulatoriul unităţii, comparativ cu adresabilitatea şi capacitatea existente.

„Deşi avem o clădire modernă încă din anul 2014, dotare tehnică şi specialişti, veniturile din această parte sunt foarte mici, trebuie să dezvoltăm acest segment de ambulatoriu. De asemenea, dorim reorganizarea spitalului în aşa fel încât să avem o zonă bine definită în spital unde să putem realiza servicii de spitalizare de zi, şi automat să creştem şi numărul serviciilor şi va­loarea contractată cu CJAS“, a punctat Dâncă.

Acesta a mai precizat că, în urma unei analize făcute la nivelul spitalului, serviciile medicale oferite ar putea fi realizate şi cu 55 de medici din cei aproximativ 70 ai spitalului, existând peste 10 medici care au o activitate mai puţin eficientă în spital.

„În urma unei analize, am identificat că există acest număr de medici care au doar câte 2-3 intervenţii pe lună. Vom vedea pe ce sectoare îi vom repartiza, se va avea în vedere o monitorizare mai atentă a medicilor“, a precizat managerul în cadrul prezentării proiectului de management.

De asemenea, managerul are în ve­dere înfiinţarea Centrului Regional de Medicină Materno-Fetală, precum şi achiziţionarea unui mamograf nou, cel mai probabil cu sprijinul Con­siliului Judeţean sau din fonduri proprii dacă va fi nevoie, cel existent fiind din anul 1986.

Pe de altă parte, ec. Robert Dâncă a subliniat şi punctele tari ale unităţii medicale, unul dintre cele mai importante fiind că maternitatea asigură materialele sanitare şi medicamentele necesare pe timpul internării.

„Spitalul nu are datorii, ceea ce este un lucru bun, un alt punct tare este faptul că, fiind o unitate de nivel III, cazurile complexe ajung aici, asigurând asistenţă medicală pentru cazuri din judeţ şi din întrega Moldova. De asemenea, blocul operator a fost dotat conform standardelor ieşene, există şi Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală care tratează cazuri complexe“, a completat managerul maternităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.