anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum vrea Costel Alexe să cheltuie banii ieșenilor în acest an. Comparații cu alte județe

GALERIE
costel alexe, buget
 • costel alexe, buget
- +

Cel mai încâlcit buget judeţean pe 2022: din CJ se vede mai mare, iar de afară, mai mic. De câteva zile, ascuns undeva în secţiunile vechii pagini a Consiliului Judeţean Iaşi, se află propunerea de buget pe anul în curs, în consultare publică. În cele 46 de pagini sunt doar tabele pline cu cifre mărunte. Nu există nici două rânduri de explicaţii, în aşa fel încât să înţeleagă ceva şi "tanti Lenuţa de la Costuleni", vorba primarului Chirica. Proiectul de buget menţionează la venituri o sumă ceva mai mică decât anul trecut, 558,95 milioane de lei, însă cu o creştere substanţială a ponderii veniturilor proprii: 182,85 milioane de lei în 2022, faţă de 148,75 de milioane, anul trecut. În cea mai mare parte (peste 30 de milioane), saltul se bazează pe mai mulţi bani din impozitul pe venit, profit şi câştigurile din capital de la persoane fizice. Cu 35 de milioane vor veni însă mai puţini bani de la UE în contul plăţilor efectuate şi a prefinanţărilor aferente exerciţiului financiar 2014-2020: 70, comparativ cu 105 milioane, anul trecut. Unde se duc cheltuielile importante? Cum stăm, comparativ cu alte judeţe?

 

În proiectul de buget pe 2022, în dreptul veniturilor secţiunii de funcţionare apar ceva mai mult de 440 de milioane de lei, faţă de aproape 375 de milioane, anul trecut. Cheltuielile acestei secţiuni au fost estimate la 69,5 milioane, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut. „Cheltuielile de funcţionare ale CJ pentru asigurarea utilităţilor au fost redimensionate la nivelul estimărilor, pentru entităţile care nu beneficiază de compensări sau plafonări”, ne-a explicat, laconic, preşedintele Costel Alexe. Dintre instituţiile de cultură, cea mai mare creştere apare în dreptul Filarmonicii de Stat, aproximativ 3,5 milioane de lei, până la 27,2 milioane de lei pentru funcţionare.

Citește și: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari

Altele, precum Muzeul Naţional al Literaturii Române, vor primi mai puţini bani. Mai mulţi bani ca anul trecut merg la Capitolul Asigurări şi asistenţă socială: 227,37 de milioane de lei, faţă de 192 de milioane în 2021. Din această sumă, partea de funcţionare va înghiţi cu 20 de milioane mai mult (respectiv 190,4 milioane), iar pe investiţii (dezvoltare) se vor cheltui 37 de milioane (faţă de 22 de milioane, în 2021). Funcţionarea Apavital se scumpeşte şi ea cu aproximativ un milion (de la 1,5, la 2,35 milioane), în vreme ce Protecţia Mediului va avea cu aceeaşi diferenţă mai puţin (de la 5,3, la 4,45 milioane de lei). Cureaua se strânge şi la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor: doar 46,5 milioane (din care doar o treime, 15,4 milioane, la dezvoltare), faţă de 134,7 milioane anul trecut (din care 85 la sută, 112 milioane, la investiţii).

Mai puţine subvenţii, mai puţine venituri

În ceea ce priveşte bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, şi acesta se contractă în noul an: 804,6 milioane de lei, faţă de 904,6 milioane, anul trecut, la venituri. Scăderea provine mai ales din tăierea subvenţiilor pentru instituţiile publice destinate secţiunii de dezvoltare: nici 30 de milioane, faţă de 148,76 de milioane de lei, anul trecut. Capitolul Sănătate pierde 15 milioane de lei, de la 721 la 706 milioane de lei. În dreptul Spitalului de Copii, de exemplu, este trecută suma de 184 de milioane, mai mare decât anul trecut, creştere care se regăseşte însă exclusiv în cheltuielile de funcţionare. Spitalul de Neurochirurgie în schimb pierde 25 de milioane. Plusul de 10 milioane de la Maternitatea Cuza Vodă va merge la dezvoltare, Pneumoftiziologia va „respira” cu acelaşi buget ca anul trecut (110 milioane), în timp ce Spitalul de Boli Infecţioase va trebui să se descurce cu 111 milioane (120, anul trecut).

De ce s-a redus drastic bugetul de investiţii

Programul de investiţii publice însumează 271 de milioane de lei în proiectul de buget pe anul în curs, cu 35 la sută mai puţin faţă de anul trecut, când a însumat 417,5 milioane. „Suma de 270 de milioane de lei pentru investiţii, prevăzută în bugetul Consiliul Judeţean pentru 2022, asigură finanţarea pentru continuarea proiectelor pe care le avem în derulare la nivelul judeţului sau pe care le demarăm în acest an. Diferenţa faţă de anul trecut apare de la capitolul infrastructură, unde, pentru o serie de drumuri care vor fi modernizate, urmează să primim bani de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny». Valoarea proiectelor depuse prin PNI este de 707 milioane lei, iar programul prevede o alocare minimă garantată pentru Consiliul Judeţean de 140 de milioane de lei. Proiecţia bugetară a avut în vedere această finanţare de la Guvern, dar suntem pregătiţi ca, în funcţie de suma care ne va fi alocată în final, să facem şi o rectificare”, ne-a explicat preşedintele Costel Alexe de unde provine diferenţa.

Totuşi, aşa cum a răspuns ministrul Dezvoltării unei întrebări adresate de reporterul Ziarului de Iaşi, lista proiectelor aprobate pentru finanţare prin PNI va apărea abia la vară. La fel ca PNRR, program care se întinde până în 2026 inclusiv, şi proiectele cu finanţare prin Programul „Saligny” vor fi multianuale.

Unde se mai taie

La Sănătate vor merge mai puţin de 100 de milioane (123, anul trecut), iar la Cultură, recreere, religie vor ajunge de două ori mai puţini bani decât anul trecut, respectiv 7 milioane de lei. Vor fi investiţii mai mari la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, care are mai multe proiecte de construire şi dotare de case de tip familial - 20,5 milioane, faţă de 11,5 milioane de lei anul trecut. Pentru amenajarea Parcului Industrial de la Leţcani sunt revăzute 8 milioane de lei, diferenţa până la 9,2 milioane fiind împărţită între parcurile similare propuse la Holboca, Răducăneni, Paşcani, Deleni, Podu Iloaiei şi Dumeşti, pentru documentaţiile preliminare. Investiţiile se înjumătăţesc şi la capitolul Transporturi: 128 de milioane de lei, faţă de 252 de milioane, anul trecut. O sută de milioane de lei vor merge la lucrările Axei rutiere Iaşi-Suceava, prelungite deja cu 6 luni. Aproape 5 milioane de lei vor merge, în sfârşit, la modernizarea DJ 249A Mânzăteşti-Ungheni, iar alte 8 milioane, la documentaţia centurii uşoare de ocolire a municipiului Iaşi. Alte 15 milioane vor fi folosite de DJADP pentru modernizarea unor segmente de drum judeţean.

Cum arată bugetele altor judeţe

CJ Braşov prezintă în numai două pagini ideile principale ale proiectului de buget pe 2022: 780 de milioane, din care 532 de milioane vor merge la investiţii. Din aceşti bani, 159 de milioane sunt destinaţi Aeroportului, iar 248 de milioane, drumurilor şi podurilor din judeţ.

Ceva mai detaliat, în 26 de pagini, este prezentat clujenilor bugetul propus pentru anul 2022: 1,55 miliarde de lei bugetul general, din care 913 milioane cel al judeţului şi 711, al instituţiilor publice (cu tot cu transferurile dintre instituţii, care se scad). La Cluj, capitolul Transporturi are alocate 347 de milioane de lei, la Asigurări şi asistenţă socială ajung la 142 de milioane, iar Protecţia mediului - respectiv la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor - 65 de milioane (prin POIM, ca la Iaşi).

Citește și: Bugetul Iaşului pe 2022: veniturile estimate, mai mari ca în anii anteriori

Tot în 26 de pagini le este povestit, la propriu, bihorenilor proiectul propus de preşedintele CJ, Ilie Bolojan. Veniturile bugetului consolidat al bugetului judeţului Bihor se ridică la 881 de milioane de lei, cu 71 la sută mai mari decât în 2021. Şi cheltuielile de funcţionare ale administraţiei bihorene cresc, cu 11,35 la sută, în mare parte tot din cauza scumpirii utilităţilor. Cele pentru dezvoltare cresc de aproape trei ori, respectiv cu 185,9 la sută, „pe baza sumelor autorizate să fie trase din finanţarea rambursabilă, dar mai ales de atragerea de fonduri externe nerambursabile pentru lucrări de infrastructură”, se arată în prezentarea proiectului.

Comparaţi prezentarea propunerii de buget pe anul 2022 al judeţului Iaşi, pe care o găsiţi AICI, cu cea - povestită şi ilustrată grafic! - a CJ Bihor,  cu cea a CJ Braşov, cea mai succintă dintre toate, sau cu cea a CJ Cluj:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.