luni, 23.05.2022
Cel mai încâlcit buget judeţean pe 2022: din CJ se vede mai mare, iar de afară, mai mic. De câteva zile, ascuns undeva în secţiunile vechii pagini a Consiliului Judeţean Iaşi, se află propunerea de buget pe anul în curs, în consultare publică. În cele 46 de pagini sunt doar tabele pline cu cifre mărunte. Nu există nici două rânduri de explicaţii, în aşa fel încât să înţeleagă ceva şi "tanti Lenuţa de la Costuleni", vorba primarului Chirica. Proiectul de buget menţionează la venituri o sumă ceva mai mică decât anul trecut, 558,95 milioane de lei, însă cu o creştere substanţială a ponderii veniturilor proprii: 182,85 milioane de lei în 2022, faţă de 148,75 de milioane, anul trecut. În cea mai mare parte (peste 30 de milioane), saltul se bazează pe mai mulţi bani din impozitul pe venit, profit şi câştigurile din capital de la persoane fizice. Cu 35 de milioane vor veni însă mai puţini bani de la UE în contul plăţilor efectuate şi a prefinanţărilor aferente exerciţiului financiar 2014-2020: 70, comparativ cu 105 milioane, anul trecut. Unde se duc cheltuielile importante? Cum stăm, comparativ cu alte judeţe?
În proiectul de buget pe 2022, în dreptul veniturilor secţiunii de funcţionare apar ceva mai mult de 440 de milioane de lei, faţă de aproape 375 de milioane, anul trecut. Cheltuielile acestei secţiuni au fost estimate la 69,5 milioane, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut. „Cheltuielile de funcţionare ale CJ pentru asigurarea utilităţilor au fost redimensionate la nivelul estimărilor, pentru entităţile care nu beneficiază de compensări sau plafonări”, ne-a explicat, laconic, preşedintele Costel Alexe. Dintre instituţiile de cultură, cea mai mare creştere apare în dreptul Filarmonicii de Stat, aproximativ 3,5 milioane de lei, până la 27,2 milioane de lei pentru funcţionare.
Citește și: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari
Altele, precum Muzeul Naţional al Literaturii Române, vor primi mai puţini bani. Mai mulţi bani ca anul trecut merg la Capitolul Asigurări şi asistenţă socială: 227,37 de milioane de lei, faţă de 192 de milioane în 2021. Din această sumă, partea de funcţionare va înghiţi cu 20 de milioane mai mult (respectiv 190,4 milioane), iar pe investiţii (dezvoltare) se vor cheltui 37 de milioane (faţă de 22 de milioane, în 2021). Funcţionarea Apavital se scumpeşte şi ea cu aproximativ un milion (de la 1,5, la 2,35 milioane), în vreme ce Protecţia Mediului va avea cu aceeaşi diferenţă mai puţin (de la 5,3, la 4,45 milioane de lei). Cureaua se strânge şi la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor: doar 46,5 milioane (din care doar o treime, 15,4 milioane, la dezvoltare), faţă de 134,7 milioane anul trecut (din care 85 la sută, 112 milioane, la investiţii).
Mai puţine subvenţii, mai puţine venituri
În ceea ce priveşte bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, şi acesta se contractă în noul an: 804,6 milioane de lei, faţă de 904,6 milioane, anul trecut, la venituri. Scăderea provine mai ales din tăierea subvenţiilor pentru instituţiile publice destinate secţiunii de dezvoltare: nici 30 de milioane, faţă de 148,76 de milioane de lei, anul trecut. Capitolul Sănătate pierde 15 milioane de lei, de la 721 la 706 milioane de lei. În dreptul Spitalului de Copii, de exemplu, este trecută suma de 184 de milioane, mai mare decât anul trecut, creştere care se regăseşte însă exclusiv în cheltuielile de funcţionare. Spitalul de Neurochirurgie în schimb pierde 25 de milioane. Plusul de 10 milioane de la Maternitatea Cuza Vodă va merge la dezvoltare, Pneumoftiziologia va „respira” cu acelaşi buget ca anul trecut (110 milioane), în timp ce Spitalul de Boli Infecţioase va trebui să se descurce cu 111 milioane (120, anul trecut).
De ce s-a redus drastic bugetul de investiţii
Programul de investiţii publice însumează 271 de milioane de lei în proiectul de buget pe anul în curs, cu 35 la sută mai puţin faţă de anul trecut, când a însumat 417,5 milioane. „Suma de 270 de milioane de lei pentru investiţii, prevăzută în bugetul Consiliul Judeţean pentru 2022, asigură finanţarea pentru continuarea proiectelor pe care le avem în derulare la nivelul judeţului sau pe care le demarăm în acest an. Diferenţa faţă de anul trecut apare de la capitolul infrastructură, unde, pentru o serie de drumuri care vor fi modernizate, urmează să primim bani de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny». Valoarea proiectelor depuse prin PNI este de 707 milioane lei, iar programul prevede o alocare minimă garantată pentru Consiliul Judeţean de 140 de milioane de lei. Proiecţia bugetară a avut în vedere această finanţare de la Guvern, dar suntem pregătiţi ca, în funcţie de suma care ne va fi alocată în final, să facem şi o rectificare”, ne-a explicat preşedintele Costel Alexe de unde provine diferenţa.
Totuşi, aşa cum a răspuns ministrul Dezvoltării unei întrebări adresate de reporterul Ziarului de Iaşi, lista proiectelor aprobate pentru finanţare prin PNI va apărea abia la vară. La fel ca PNRR, program care se întinde până în 2026 inclusiv, şi proiectele cu finanţare prin Programul „Saligny” vor fi multianuale.
Unde se mai taie
La Sănătate vor merge mai puţin de 100 de milioane (123, anul trecut), iar la Cultură, recreere, religie vor ajunge de două ori mai puţini bani decât anul trecut, respectiv 7 milioane de lei. Vor fi investiţii mai mari la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, care are mai multe proiecte de construire şi dotare de case de tip familial - 20,5 milioane, faţă de 11,5 milioane de lei anul trecut. Pentru amenajarea Parcului Industrial de la Leţcani sunt revăzute 8 milioane de lei, diferenţa până la 9,2 milioane fiind împărţită între parcurile similare propuse la Holboca, Răducăneni, Paşcani, Deleni, Podu Iloaiei şi Dumeşti, pentru documentaţiile preliminare. Investiţiile se înjumătăţesc şi la capitolul Transporturi: 128 de milioane de lei, faţă de 252 de milioane, anul trecut. O sută de milioane de lei vor merge la lucrările Axei rutiere Iaşi-Suceava, prelungite deja cu 6 luni. Aproape 5 milioane de lei vor merge, în sfârşit, la modernizarea DJ 249A Mânzăteşti-Ungheni, iar alte 8 milioane, la documentaţia centurii uşoare de ocolire a municipiului Iaşi. Alte 15 milioane vor fi folosite de DJADP pentru modernizarea unor segmente de drum judeţean.
Cum arată bugetele altor judeţe
CJ Braşov prezintă în numai două pagini ideile principale ale proiectului de buget pe 2022: 780 de milioane, din care 532 de milioane vor merge la investiţii. Din aceşti bani, 159 de milioane sunt destinaţi Aeroportului, iar 248 de milioane, drumurilor şi podurilor din judeţ.
Ceva mai detaliat, în 26 de pagini, este prezentat clujenilor bugetul propus pentru anul 2022: 1,55 miliarde de lei bugetul general, din care 913 milioane cel al judeţului şi 711, al instituţiilor publice (cu tot cu transferurile dintre instituţii, care se scad). La Cluj, capitolul Transporturi are alocate 347 de milioane de lei, la Asigurări şi asistenţă socială ajung la 142 de milioane, iar Protecţia mediului - respectiv la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor - 65 de milioane (prin POIM, ca la Iaşi).
Citește și: Bugetul Iaşului pe 2022: veniturile estimate, mai mari ca în anii anteriori
Tot în 26 de pagini le este povestit, la propriu, bihorenilor proiectul propus de preşedintele CJ, Ilie Bolojan. Veniturile bugetului consolidat al bugetului judeţului Bihor se ridică la 881 de milioane de lei, cu 71 la sută mai mari decât în 2021. Şi cheltuielile de funcţionare ale administraţiei bihorene cresc, cu 11,35 la sută, în mare parte tot din cauza scumpirii utilităţilor. Cele pentru dezvoltare cresc de aproape trei ori, respectiv cu 185,9 la sută, „pe baza sumelor autorizate să fie trase din finanţarea rambursabilă, dar mai ales de atragerea de fonduri externe nerambursabile pentru lucrări de infrastructură”, se arată în prezentarea proiectului.
Comparaţi prezentarea propunerii de buget pe anul 2022 al judeţului Iaşi, pe care o găsiţi AICI, cu cea - povestită şi ilustrată grafic! - a CJ Bihor, cu cea a CJ Braşov, cea mai succintă dintre toate, sau cu cea a CJ Cluj:
Cuvinte cheie: + comparatii, costel alexe, buget
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Trei ieșeni arestați: unul pentru trafic de droguri, doi pentru trafic cu produse psihoactive
Şeful DNA, atac indirect la Kovesi: „În perioada 2015 – 2019 DNA a pierdut sesizări de la cetăţeni”
Creşterea preţurilor la energie a adus venituri suplimentare la buget de miliarde de lei
Biden avertizează că SUA vor apăra militar Taiwanul dacă Beijingul invadează ţara
Florin Cîţu critică PSD din cauza anunţului privind introducerea cotei progresive de impozitare
Program de spectacole la Teatrul Luceafărul în săptămâna 24-29 mai 2022
Becali îl ironizează pe primarul Pandele: Felicitări, pentru cupă! Ai muncit un an pentru CFR
Emblematica chitară a lui Kurt Cobain, adjudecată la 4,5 milioane de dolari
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costul cu alimentarea
Fenechiu: PNL nu este dispus să renunţe la cota unică. Este una din liniile roşii
Un tânăr de 21 de ani a murit sub privirile tatălui său. Cei doi lucrau împreună
Militar rus: „Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau”
Schimbare majoră la admiterea la liceu. Notele din gimnaziu nu vor mai fi luate în calcul
Editura JUNIMEA şi revista SCRIPTOR invită publicul marţi la un dialog cultural
Cum a făcut România jocurile politice ale Rusiei. Abia de acum vine greul!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari
Canalul de Suez aduce Egiptului venituri de circa 7 miliarde de dolari în actualul an fiscal
Alarmă falsă în Grecia. Turistul englez bănuit ca ar fi avut variola maimuţei are de fapt varicelă
Echipa FC Porto a câştigat duminică a XVIII-a oară Cupa Portugaliei
Cannes 2022: Cristian Mungiu radiografiază xenofobia care macină Europa
Cum iroseşte România o importantă sursă de energie în aşteptarea legislaţiei privind investiţiile
Un feribot a luat foc în Filipine: cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa (VIDEO)
WhatsApp nu va mai funcţiona pe versiunile de iOS lansate în 2016 şi 2017
Primul abandon important în proba mersului fără mâncare, după 660 km parcurși
Fondul de salarii lunar din Iaşi cu tot cu taxe şi impozite se ridică la circa 900 milioane de lei
Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)
300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie
Licitaţie majoră a ApaVital: extindere înspre Mogoşeşti şi Scânteia
Doar 15 cazuri de COVID-19 peste weekend la Iaşi. Recorduri negative şi la nivel naţional
Spitalul Mitropoliei s-a extins: o investiţie de 2 milioane de euro
Proiectul Sălii Polivalente Iaşi, preluat la Guvern. Investiţia a ajuns la 340 milioane lei.
Cum se modernizează un punct vamal aglomerat, cu cozi de 15 km?
CJ înfiinţează poimâine Asociaţia „Iaşi Infrastructură”. Primul proiect: centura Hârlău
Programul din Arhiepiscopia Iaşilor pe această săptămână: ce vor face ierarhii?
Se caută manager pentru cea mai mare maternitate din Moldova. Economiştii, bineveniţi
Centru Oncologic nou în zona Codrescu: trei clădiri vor fi demolate
Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!
Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei
Iată-l pe cel mai perseverent infractor din traficul ieşean!
Au fugit din faţa a trei rânduri de tancuri. Sunt fugăriţi acum şi de statul român
Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament
Enache rupe tăcerea după despărţirea de Iaşi: “M-au bulversat!”
Nichita DANILOVBiberonul |
Ciprian IFTIMOAEIDespre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II) |
Michael ASTNERMamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.