Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum vrea generaţia Millennials să muncească? Ponturi de la specialiști

GALERIE
millennials
  • millennials
- +

„Biroul nu trebuie să fie doi metri pe doi metri, ci un social hub unde să se întâlnească şi să vină cu idei. Şeful trebuie să fie îndrumător, partener”, arată unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din domeniul resurselor umane din ţară.

La o serie de întrebări ce ţin de mediul de afaceri au răspuns speakerii din cadrul Business Day, ieri, în cadrul evenimentelor organizate la Iaşi. Prima conferinţă, „From the present challenges to the opportunities of the future”, în traducere „De la provocările prezente la oportunităţile viitorului”, a constat în 10 prezentări pe teme actuale, susţinute de speakeri de renume, precum Marius Bostan, Sorin Faur, Dan Schipor, sau Alex Cernătescu. O temă interesantă a fost cea prezentantă de Sorin Faur, numit în 2016 speakerul anului în HR.

Acesta a vorbit despre generaţiile Millennials şi Z, despre modul în care tânăra generaţie este privită de cei mai în vârstă, modul cum îşi doresc să muncească şi cum văd ei viitorul. „Generaţia Millennials este născută între 1980 şi 2000, generaţia Z va intra pe piaţa muncii abia în 2025. Se spune despre tinerii de acum că sunt cea mai rea generaţie. Că nu vor să muncească. Sau nu vor să muncească cum ştim noi? Să vă spun cum văd eu această generaţie. Eu îi văd creativi, sunt impresionat de companiile create de tineri care ajung la cifre mari de afaceri în scurt timp. Pentru ei ambiţia este de a schimba lumea, nu de mărire personală ori înfumurare. Ei sunt preocupaţi de schimbările globale, sunt sinceri, creativi, preocupaţi de viitor. E adevărat că 40% din companiile din lume declară că au probleme cu deficitul de personal, iar România este pe locul trei la acest capitol. De ce tinerii nu vor să mucească oriunde? Pentru că ei vor să fie liberi la locul de muncă. De ce să fie munca o penalizare, un blestem?”, întreabă Sorin Faur.

Acesta a mai precizat că tinerii din ziua de astăzi caută plăcerea în muncă şi că muncesc ca să trăiască, nu trăiesc ca să muncească. Vor un mediu flexibil, iar 88% dintre cei din generaţia Millennials vor să aibă un job care să presupună colaborări şi să lucreze de acasă. „Dacă ei vor aceste lucruri, înseamnă că lumea se schimbă. Biroul nu trebuie să fie doi metri pe doi metri, ci un social hub unde să se întâlnească şi să vină cu idei. Şeful trebuie să fie îndrumător, partener. Sunt companii care au înţeles că este o schimbare în mentalitate. Aceste medii crează valoare, avem nevoie de un alt tip de muncă. Este o generaţie care are curajul să spună că vor să inoveze munca”, a mai precizat speakerul.

„Dacă nu te reinventezi, vei începe să mori”

Pe aceeaşi idee a mers şi Dan Schipor, care a afirmat încă de la începutul prezentării că „din generaţia Millennials ne vom lua noi pensiile”. Acesta a trecut în revistă realităţile mediului de afaceri actual şi a vorbit despre provocările cu care se confruntă companiile, din ce în ce mai frecvent. În primul rând, lipsa de muncă calificată. „Calificată în ce? Dacă ne schimbăm paradigma, vom descoperi că avem forţă de muncă. O altă problemă este implementarea noilor tehnologii. Cu toţii suntem conştienţi că trebuie, dar nu prea reuşim. În zona noastră sunt puţine exemple de succes. Este importantă transparentizarea şi competiţia, care pune presiune pe preţuri. Clienţii sunt mai educaţi, ei intră pe internet şi fac comparaţii. Se uită la tine şi cumpără din altă parte. Dacă nu te reinventezi, nu creşti calitatea şi nu scazi preţul, tu ca companie, vei începe să mori”, a explicat Dan Schipor. Acesta a mai precizat faptul că strategiile nu mai sunt valabile pe termen lung, ele trebuie readaptate, chiar semestrial.

„Este unul prevăzător”

La rândul său, Marius Bostan a vorbit despre dependenţa de tehnologie, cognitiv-smart şi cloud. „Dependenţa de tehnologie este un trend din ce în ce mai accesibil. Tehnologia intră în viaţa noastră şi vreau să vă atrag atenţia că această tehnologie vine şi cu riscuri la pachet. Tehnologia este fără suflet, nu are morală, ea este folosită de om într-un scop bun sau unul rău. Eu cred că un trend foarte important este şi relativizarea principiilor fondatoare a civilizaţiei noastre. Eu cred că s-a ideologizat, a devenit o nouă religie. E un trend şi e ignorat, din păcate, de mulţi oameni de ştiinţă. Noi credem că răul i se întâmplă mereu altuia. Un antreprenor care respectă faptul că de el depind mai mulţi oameni este unul prevăzător”, povesteşte Marius Bostan.

Acesta a mai spus că datele sunt petrolul viitorului, o resursă de oportunitate şi că suntem într-o regiune geografică remarcabilă între Occident şi Orient, care ne permite nouă, ca ţară, să devenim principalul provider regional de cloud. Seria de evenimente din cadrul Business Day s-a încheiat aseară la Hotel Internaţional la ora 22 cu o degustare de vinuri, după ce au avut loc şi o serie de alte conferinţe, sesiuni de dezvoltare personală, masterclass-uri, workshop-uri şi networking-uri. Evenimentele business Day se desfăşoară de patru ori pe an în cele mai importante centre regionale din România. După sesiunea de la Iaşi, Business Day va avea loc anul acesta şi la Constanţa, pe 26 aprilie,  Tg. Mureş, pe 24 mai, la Cluj pe 4-5 iulie, la Braşov pe 20 septembrie, pe 24-25 octombrie la Timişoara şi la Bucureşti pe 12-13 decembrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri