Cum vrea Primăria să vă cheltuiască banii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum vrea Primăria să vă cheltuiască banii

GALERIE
lucrari fundatie
  • lucrari fundatie
- +

Bugetul proiectat pentru 2013 are venituri de 905 milioane de lei şi cheltuieli de 930 milioane. Din fonduri nerambursabile ar trebui să ajungă 252 milioane de lei pentru proiectele mari aflate în desfăşurare. Totuşi, anul trecut s-a încasat numai 22% din estimarea pentru fonduri UE. „Anul acesta, ne bazăm pe fondurile europene“, declară viceprimarul Mihai Chirica. Alte investiţii programate: 9 milioane vor merge spre parcurile de joacă, 10 milioane la iluminatul public, 5 milioane pentru asfaltări, 2 milioane reabilitarea unei porţiuni de linie de tramvai.

Municipalitatea a estimat în acest an un buget cu aproape 25% mai mare faţă de cel estimat la începutul anului trecut. Veniturile totale ale Primăriei au fost prognozate în acest an la suma de 905,2 milioane de lei. Un sfert din această sumă vizează fonduri nerambursabile atrase de la Guvern sau Uniunea Europeană. În schimb, lista investiţiilor din bugetul propriu este foarte subţire şi include finanţări pentru proiecte vechi cum sunt finalizarea esplanadei de la Hala Centrală, a padocului sau a bazarului. Noutatea din acest an ar fi planurile de modernizare a bulevardului Ştefan cel Mare, achiziţia de autobuze, dar şi mdoernizarea unor străzi şi alei din cartiere.

Fondurile europene vin pentru lucrările deja începute

Bugetul local al municipiului pe 2013 se bazează, la fel ca în anii precedenţi, pe atragere de fonduri europene. Primăria a prognozat şi în acest an să aibă venituri din fondurile nerambursabile în valoare de 252,8 milioane de lei, în timp ce realizările din sumele primite de la UE anul trecut au fost de 22%. „Anul acesta, ne bazăm pe fondurile europene. Este un buget de dezvoltare şi unul care să menţină funcţionarea oraşului într-o perioadă cu condiţii severe. Deja se văd rezultate din fonduri europene, sunt proiecte care merg, plăţi care se fac“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Venituri la bugetul local ar trebui să aducă proiectele europene care se află în implementare. Este vorba de lucrările de modernizare a străzilor de pe axa culturală (Copou, Sărărie, bulevardul Ştefan cel Mare), modernizarea Ciricului, construcţia pasajului subteran Mihai Eminescu şi asfaltările din Păcurari, Independenţei şi Elena Doamna, dar şi a pasajului Octav Băncilă cu străzile din zona Dacia-Alexandru cel Bun. Fonduri vor fi atrase şi din proiectul axei Sud Podu Roş-CUG, precum şi cel de modernizare a străzilor din spatele Primăriei.

Previziuni optimiste

Propunerea Primăriei pentru veniturile totale pare prea optimistă. Municipalitatea a prognozat un nivel al veniturilor totale de 905,2 milioane de lei, faţă de 727 de milioane de lei estimate a se încasa în 2012. Faţă de încasările reale de anul trecut, propunerea din 2013 este cu aproximativ 376 de milioane de lei mai mare. Astfel, municipalitatea a avut venituri de doar 538 de milioane de lei anul trecut, faţă de 727 de milioane de lei, programate la începutul anului. Chiar dacă veniturile au fost estimate la o valoare mult mai mare faţă de realizările de anul trecut, lista de investiţii este foarte subţire. Pentru acest capitol, municipalitatea a propus un fond de 57,6 milioane de lei. Cei mai mulţi bani se vor duce, la fel ca anul trecut, pentru modernizarea parcurilor de joacă din municipiu. Primăria a început acest proiect în primăvara 2012 şi va fi continuat şi în acest an cu o finanţare de 9,21 de milioane de lei. Din cele 123 de spaţii de joacă, propuse a fi modernizate şi echipate, reprezentanţii Primăriei susţin că au mai rămas 40 de parcuri de joacă care vor fi terminate anul acesta. O mare parte din bugetul alocat investiţiilor vizează proiecte vechi de câţiva ani, care vor fi continuate şi în acest an. Pentru iluminatul public, Primăria va finanţa o sumă de 10 milioane de lei, la pasajul Hala Centrală, 3,5 milioane de lei, iar la padoc, 2,2 milioane de lei. Alocările pentru cele trei obiective vor fi făcute din două surse diferite, din sumele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din TVA. „La iluminatul public, sunt investiţii care pleacă din datoria pe care o avem din relaţia contractuală. Sunt costuri cu energia electrică consumată şi cu activitatea de menţinere. La Hala Centrală, sunt costuri cu restul de executat cu plăţile făcute şi datorii. Şi la padoc sunt datorii“, a explicat viceprimarul Chirica. Bazarul ar trebui finalizat în acest an, după ce a fost tergiversat în ultimii patru ani. Bugetul alocat în acest an pentru construcţia platformei betonate este de 820.000 de lei.

Câteva investiţii noi

Investiţiile noi pe care le va face primăria sunt de importanţă minoră. Municipalitatea va amenaja o parcare între blocurile B1 şi B2 de pe strada Roman, obiectiv finanţat cu suma de 122.000 de lei. Pentru modernizarea cimitirelor se va cheltui în jur de 1 milion de lei. Jumătate din sumă va fi alocată pentru amenajarea aleilor şi construcţia unui grup sanitar din cimitirul Buna Vestire, iar restul, pentru amenajarea cimitirului „Sfinţii Petru şi Pavel“. Primăria va investi peste 500.000 de lei pentru modernizarea iluminatului în zona centrală. O sumă de 300.000 de lei va fi alocată pentru stâlpii de pe bulevardul Ştefan cel Mare, iar 230.000 de lei, pentru iluminatul arhitectural la Biserica Trei Ierarhi. Alţi 600.000 de lei vor fi investiţi pentru achiziţia de ornamente noi pentru iluminatul festiv, plus o instalaţie de sonorizare.

Asfaltări pe Eternitate, Ispirescu, fundac Bucium, Vişan

Bugetul local va finanţa şi asfaltarea unor străzi din municipiu. Un fond de 5 milioane de lei este alocat în acest scop. „Avem de gând să modernizăm străzile Eternitate, Ispirescu, fundac Bucium, Vişan, străzi pe care le-am promis. Primele două au proiectul tehnic făcut şi urmează să facem licitaţie pentru execuţie. Alte 5 milioane de lei vor fi pentru alei în parcuri, trotuare. Vrem să intrăm în cartiere şi să modernizăm aleile“, a spus viceprimarul Chirica. Şi linia de tramvai Nicoriţă-Piaţa Chirilă-Doi Băieţi ar putea fi modernizată în acest an. Primăria a propus alocarea sumei de 2 milioane de lei pentru acest obiectiv. Pentru celelalte două linii de tramvai anunţate ca investiţii în acest an, municipalitatea a prins bani în buget doar pentru proiectare. Este vorba de şinele dintre Cinci Drumuri-strada Pădurii-Nicoriţă şi Bucşinescu-Tudor Vladimirescu-Calea Chişinăului. O investiţie majoră în transportul public va fi achiziţia altor autobuze. Oficialii vor să investească 4,5 milioane de lei în acest scop, declaraţia primarului Gheorghe Nichita vizând cumpărarea a 50 de mijloace de transport second-hand. Reabilitarea esplanadei Mimoza se regăseşte de asemenea pe lista de investiţii, alocarea bugetară fiind de 1,1 milioane de lei. Reabilitarea termică pentru clădirea în care funcţionează Baia comunală ar putea fi finanaţată cu 50.000 de lei.  Primăria va mai cheltui peste 4 milioane de lei şi pe studii, proiecte tehnice şi expertize. Veşnicul proiect de reactualizare a Planului Urbanistic Zonal va fi finanţat şi în acest an cu suma de 120.000 de lei. Documentaţia ar trebui să fie predată în acest an la Primărie. Municipalitatea a mai inclus şi suma de 2,6 milioane de lei pentru proiectarea a 82 de blocuri din municipiu care ar urma să fie reabilitate termic cu fonduri europene. Primăria va cheltui şi suma de 150.000 de lei pentru realizarea unei documentaţii în vederea reabilitării vestigiilor arheologice de pe bulevardul Ştefan cel Mare. De asemenea, va fi demarată documentaţia şi pentru consolidarea Palatului Braunstein.

------

Unde se duc 930 milioane de lei

Combustibil şi energie    282,2 milioane lei
Învăţământ    186,4 milioane lei
Transporturi    181,8 milioane lei
Programe dezvoltare regională    60,4 milioane lei
Dezvoltare publică    49,5 milioane lei
Asistenţă socială    38,7 milioane lei
Autorităţi publice (Primăria Iaşi)    32,3 milioane lei
Cultură    30,1 milioane lei
Tranzacţii privind datoria publică    20,5 milioane lei
Alte acţiuni economice    14,8 milioane lei
Sănătate    9,3 milioane lei
Ordine publică    9,14 milioane lei
Protecţia Mediului    7,8 milioane lei
Servicii Publice    7,1 milioane lei
Total cheltuieli    930 milioane lei

Observaţie: Linia “Tranzacţii privind datoria publică” nu reprezintă totalul ratelor şi dobânzilor la credite, pe care le are de plătit municipalitatea. Restul sunt incluse în celelalte linii (Energie, Transporturi, Protecţia mediului etc), în total depăşind 64 de milioane de lei. Totalul cheltuielilor este cu 25 de milioane de lei mai mare decât veniturile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.