Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum vrea să scape primarul Chirica de un martor incomod

GALERIE
chirica denisa
  • chirica denisa
- +

Primarul Mihai Chirica continuă ofensiva împotriva secretarului general al municipiului și vrea să pună în scenă eliberarea din funcție a Denisei Ionașcu. Aceasta este unul dintre martorii în dosarele în care procurorii îl cercetează pe primar pentru diverse fapte, inclusiv abuz în serviciu. Denisa Ionașcu este secretar general din 2011, când a câștigat un concurs în acest sens.

Mihai Chirica a acționat pe două fronturi în ultimele săptămâni: a vrut o schimbare legislativă prin care să „lege” mandatul secretarului de primar și, în culise, a pregătit comisia care va putea dispune eliberarea din funcție a secretarului.

„Eu nu-i dau calificative secretarei pentru că nu este în subordinea mea, ea are un statut mai special care ar trebui să se sesizeze Prefectura”, spunea, zilele trecute, primarul Mihai Chirica.

CITESTE SI: Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Anterior acestei declarații, primarul aprobase un referat de specialitate care stă la baza unui proiect de hotărâre care vizează formarea unei comisii de evaluare a secretarului general.

Comisia va fi formată din primar și doi consilieri locali nominalizați de plenul Consiliului Local (CL) prin majoritate simplă. Decizia plenului pare a fi una formală: Mihai Chirica are voturile necesare ca un astfel de proiect să fie aprobat de către plen. Proiectul va intra în ședința CL din 28 ianuarie. Primarul se bazează pe voturile PNL, PMP și a lui Cezar Baciu (ex-USR), consilier care a devenit viceprimar după ce și-a „tranzacționat” votul „de aur”.

CITESTE SI: I-au scris lui Boc, numindu-l penal pe Chirica. Secretarii de comune, scoși din sărite de edilul Iașului

Primarul și cei doi consilieri locali vor evalua activitatea secretarului cu un punctaj cuprins între 1 și 5. Pentru un punctaj final cuprins între 1 și 2,5, Comisia dispune eliberarea din funcție. Primarul s-a mai folosit de această „armă” în trecut: cu ajutorul unei astfel de evaluări a reușit să o demită din funcție pe Letiția Palaga, care conducea direcția privind administrarea patrimoniului public și privat încă de pe vremea fostului primar Constantin Simirad.

Evaluarea Denisei Ionașcu va avea loc până cel târziu pe 31 martie.

„Comisia de evaluare formată din primar și cei doi consilieri locali nominalizați de către consiliul local se va constitui prin dispoziția primarului, pe baza propunerilor sau nominalizării consiliului local. Procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale secretarului general al unității administrativ-teritoriale reprezintă aprecierea obiectivă a performanțelor profesionale individuale ale funcționarului public, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public”, se arată în proiectul de hotărâre.

CITESTE SI: Speriat, Chirica dă înapoi: nu mai vrea să lege secretarul de mandatul primarului

Astfel, evaluarea perfomanțelor profesionale va cuprinde evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.

Conflictul dintre primar și secretarul general este unul mai vechi, dar s-a acutizat în special în ultimul an după ce Mihai Chirica a fost pus sub acuzare în mai multe dosare penale pentru fapte  presupuse în legătură strictă cu activitatea sa de primar, secretarul general fiind unul dintre martorii citați de către procurori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri