anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Cum vrea să scape primarul Chirica de un martor incomod

GALERIE
chirica denisa
 • chirica denisa
- +

Primarul Mihai Chirica continuă ofensiva împotriva secretarului general al municipiului și vrea să pună în scenă eliberarea din funcție a Denisei Ionașcu. Aceasta este unul dintre martorii în dosarele în care procurorii îl cercetează pe primar pentru diverse fapte, inclusiv abuz în serviciu. Denisa Ionașcu este secretar general din 2011, când a câștigat un concurs în acest sens.

Mihai Chirica a acționat pe două fronturi în ultimele săptămâni: a vrut o schimbare legislativă prin care să „lege” mandatul secretarului de primar și, în culise, a pregătit comisia care va putea dispune eliberarea din funcție a secretarului.

„Eu nu-i dau calificative secretarei pentru că nu este în subordinea mea, ea are un statut mai special care ar trebui să se sesizeze Prefectura”, spunea, zilele trecute, primarul Mihai Chirica.

CITESTE SI: Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Anterior acestei declarații, primarul aprobase un referat de specialitate care stă la baza unui proiect de hotărâre care vizează formarea unei comisii de evaluare a secretarului general.

Comisia va fi formată din primar și doi consilieri locali nominalizați de plenul Consiliului Local (CL) prin majoritate simplă. Decizia plenului pare a fi una formală: Mihai Chirica are voturile necesare ca un astfel de proiect să fie aprobat de către plen. Proiectul va intra în ședința CL din 28 ianuarie. Primarul se bazează pe voturile PNL, PMP și a lui Cezar Baciu (ex-USR), consilier care a devenit viceprimar după ce și-a „tranzacționat” votul „de aur”.

CITESTE SI: I-au scris lui Boc, numindu-l penal pe Chirica. Secretarii de comune, scoși din sărite de edilul Iașului

Primarul și cei doi consilieri locali vor evalua activitatea secretarului cu un punctaj cuprins între 1 și 5. Pentru un punctaj final cuprins între 1 și 2,5, Comisia dispune eliberarea din funcție. Primarul s-a mai folosit de această „armă” în trecut: cu ajutorul unei astfel de evaluări a reușit să o demită din funcție pe Letiția Palaga, care conducea direcția privind administrarea patrimoniului public și privat încă de pe vremea fostului primar Constantin Simirad.

Evaluarea Denisei Ionașcu va avea loc până cel târziu pe 31 martie.

„Comisia de evaluare formată din primar și cei doi consilieri locali nominalizați de către consiliul local se va constitui prin dispoziția primarului, pe baza propunerilor sau nominalizării consiliului local. Procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale secretarului general al unității administrativ-teritoriale reprezintă aprecierea obiectivă a performanțelor profesionale individuale ale funcționarului public, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public”, se arată în proiectul de hotărâre.

CITESTE SI: Speriat, Chirica dă înapoi: nu mai vrea să lege secretarul de mandatul primarului

Astfel, evaluarea perfomanțelor profesionale va cuprinde evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.

Conflictul dintre primar și secretarul general este unul mai vechi, dar s-a acutizat în special în ultimul an după ce Mihai Chirica a fost pus sub acuzare în mai multe dosare penale pentru fapte  presupuse în legătură strictă cu activitatea sa de primar, secretarul general fiind unul dintre martorii citați de către procurori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.