Cum vreţi să vă cheltuie primarul banii. Luaţi-l la bani mărunţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Începe dezbaterea bugetului local. „Ziarul de Iaşi” aşteaptă ideile voastre

Cum vreţi să vă cheltuie primarul banii. Luaţi-l la bani mărunţi

GALERIE
Primaria IASI
  • Primaria IASI
- +

Moment anual important pentru toţi ieşenii, şi unul poate mai important faţă de alţi ani, fiind în plină pandemie, cu banii publici şi mai drămuiţi: cât de curând începe dezbaterea bugetului local al municipiului. Ca urmare, şi cu atât mai mult acum, ieşenii sunt încurajaţi să se implice în elaborarea bugetului. Un termen optimist pentru aprobarea documentului este a doua parte a lunii aprilie. Până atunci, ieşenii îşi pot exprima părerea atât pe canalele de comunicare iniţiate de Primărie, cât şi pe cele ale unor ONG-uri. Sfaturi utile, din experienţa anilor trecuţi: ieşeni, nu ezitaţi să cereţi primăriei chiar lucrări de mică anvergură, ce privesc chiar şi aleea din faţa blocului sau spaţiul verde din spate! Orice, cel puţin teoretic, poate fi prins în bugetul din acest an. Ca urmare, propunerile pot fi trimise spre municipalitate sau spre unele organizaţii neguvernamentale foarte active în această zonă, dar, în premieră în acest an, şi pe adresa „Ziarului de Iaşi”. Cu menţiunea că vom expedia apoi toate ideile spre factorii de decizie, şi vom promova, de la caz la caz, orice propunere mai importantă, fie că este venită de la mediul de afaceri, din zona universităţilor, sau chiar de la simpli ieşeni.

 

Un prim demers din societatea civilă privind dezbaterile pe buget aparţine Asociaţiei CIVICA. Organizaţia a lansat ieri în spaţiul public un set 14 propuneri concrete. Ideile sunt diverse: de la concursuri de soluţii în arhitectură şi eficientizarea registrului de spaţii verzi şi până la întocmirea unei hărţi a criminalităţii şi înfiinţarea unei bănci de alimente. „Mai multe dintre ideile la care ne-am gândit presupun ca anul acesta să se facă primii paşi concreţi pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample în anii următori, realiste şi cu impact pentru oraş (ex. audit, studii, iniţiere concursuri de soluţii de arhitectură), însă nu-şi propun să reprezinte un răspuns complet pentru direcţiile celor 7 probleme mari prioritizate de comunitate”, spun reprezentanţii CIVICA.

Propunerile asociaţiei au un buget total estimat de peste 1,7 milioane euro. ONG-ul încurajează ieşenii să trimită propuneri sau observaţii la adresa de e-mail contact@asociatiacivica.ro până luni după-amiază. Ulterior, CIVICA va redacta o scrisoare oficială către Primăria Iaşi cu propunerile concrete de proiecte. În paralel, municipalitatea continuă consultarea lansată acum câteva săptămâni, propunerile fiind aşteptate în centrele de cartier sau la adresa de e-mail informatii@primaria-iasi.ro.

Concurs internaţional de arhitectură pentru zona centrală

Una dintre ideile de proiecte vizează lansarea unui concurs internaţional de soluţii de arhitectură pentru regândirea zonei centrale a Iaşului, atât în ceea ce priveşte spaţiile publice, cât şi clădirile din zonă. În ultimii ani, Primăria a făcut mai multe anunţuri pentru o reconfigurare a zonei, dar, până acum, astfel de proiecte nu au fost implementate, un exemplu relevant în acest sens fiind extinderea zonei pietonale. Organizarea concursului va fi realizată prin contractarea Ordinului Arhitecţilor din România cu expertiză şi experienţă în desfăşurarea concursurilor de arhitectură. „Lipsa unui «centru vechi» bine delimitat cu clădiri de patrimoniu puse în valoare sau lipsa renovării unora dintre ele. Există numeroase elemente arhitecturale şi străzi istorice «nedescoperite» de cetăţeni, din cauza evidenţierii precare”, sunt motivele invocate de CIVICA pentru o astfel de propunere. Asociaţia a estimat un buget de 30.000 euro pentru realizarea temei de proiectare, şi alţi 350.000 euro pentru pregătirea proiectului tehnic. Un alt concurs de soluţii presupune regenerarea urbană a minimum 30 de spaţii publice din cartierele ieşene în cadrul unui program cu un termen de 5 ani.

Cititi si: Ghiveciul lui Chirica: toată neputinţa din ultimii cinci ani, pusă pe tavă la Bucureşti. Nici el nu crede în aceste proiecte

„Fiecare spaţiu poate avea o anumită tematică specifică zonei (astfel poate fi gândit şi un traseu pentru turiştii interesaţi să descopere oraşul), iar amenajarea poate include cel puţin zonă de socializare, plantare de copaci, instalare cişmea. Amenajarea acestor spaţii în cartiere poate contribui la creşterea implicării civice şi îmbunătăţirea coeziunii sociale”, spun reprezentanţii CIVICA. Pentru acest proiect, în etapa de stabilire a temei de proiectare şi de realizare a documentaţiilor tehnice, asociaţia a estimat un buget total de peste un milion de euro. O altă idee vizează realizarea unui studiu de fezabilitate pentru accesibilizarea totală a străzii Păcurari, de la rond Păcurari şi până la Fundaţie, în sensul promovării alternativelor de mobilitate urbană (transport public, biciclete etc.). Costurile pentru studiu sunt estimate la 30.000 euro. Un alt proiect similar vizează achiziţionarea de rasteluri biciclete pentru toate parcările publice din Iaşi şi pentru şcoli (buget: 150.000 euro).

Registrul spaţiilor verzi

Printre ideile CIVICA se numără şi proiecte cu privire la poluare. În primul rând, asociaţia propune achiziţionarea şi instalarea a încă cel puţin 100 de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului.

„Astfel vom avea o înţelegere mai bună privind sursele de poluare şi zonele cele mai afectate”, explică reprezentaţii ONG-ului. Anul trecut, Primăria, prin intermediul unui contract cu Orange, a montat câteva zeci de senzori, dar care acoperă doar parţial oraşul. Pentru achiziţia a încă 100 de senzori, CIVICA a estimat achiziţia la 30.000 euro. O sumă identică este propusă şi în cazul unei alte probleme semnalate de ONG: Registrul Spaţiilor Verzi. Primăria a aprobat un astfel de proiect, registrul a fost întocmit, dar nu este accesibil online. De asemenea, cu alţi 150.000 euro pot fi achiziţionate noi cişmele pentru extinderea reţelei existente în toate cartierele. „De exemplu, esplanada Mimoza nu are nicio cişmea şi copiii beau apă la PET. Iaşul are doar 15 cişmele. Clujul are 35, iar Viena are 1.100”, este un argument invocat de către CIVICA.

Audit la Primărie

Un alt domeniu prioritar este digitalizarea. În acest sens, în primă fază, asociaţia propune realizarea unui audit intern privind interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală şi serviciile publice oferite de municipalitate (buget: 30.000 euro).

„Acest audit ar trebui să ne arate o imagine clară despre cum arată procesele şi procedurile interne pentru fiecare serviciu public, dar şi cum se desfăşoară în prezent interacţiunea oamenilor cu diverse departamente, instituţii subordonate primăriei. Odată înţeleasă bine nevoia şi resursele necesare (inclusiv pregătirea funcţionarilor să gestioneze diverse instrumente digitale), se poate planifica şi prioritiza realist digitalizarea serviciilor cele mai importante pentru ieşeni”, spun reprezentanţii CIVICA. Potrivit acestora, există deja mai multe soluţii standard de e-guvernare care pot fi achiziţionate de administraţiile locale, dar, subliniază asociaţia, trebuie pornit de la o înţelegere cât mai bună a nevoii, iar apoi la o prioritizare a proiectelor pentru următorii 5 ani.

Siguranţa în oraş: o hartă a criminalităţii şi parteneriate între forţe de ordine

Pe linie de siguranţă în raport cu modul în care forţele de ordine îşi fac simţită prezenţa, CIVICA prezintă trei idei de proiecte: publicarea unei hărţi a criminalităţii în Iaşi (5.000 euro), dezvoltarea unui protocol de colaborare între Poliţia Locală şi Poliţia Română cu obiective clare şi măsurabile (fără buget) şi dezvoltarea unui plan pilot de măsuri pentru creşterea siguranţei publice pe modelul teoriei ferestrelor sparte (10.000 euro).

Alte idei propuse de CIVICA vizează: susţinerea fondării unei bănci de alimente la Iaşi şi înfiinţarea unei cantine sociale susţinută de ONG-uri şi mediul privat (100.000 euro), publicarea unei liste cu toate spaţiile disponibile ale Primăriei (situaţia închirierilor, a spaţiilor nefolosite şi alocarea transparentă a unui număr dintre acestea pentru societatea civilă care desfăşoară activităţi pentru comunitate). Nu în ultimul rând, pentru sistemul de învăţământ, CIVICA propune alocarea a 200.000 euro pentru realizarea unui proiect în parteneriat cu organizaţii active în zona educaţională pentru evaluarea nevoilor (elevilor şi şcolilor) şi propunerea unui set de cursuri opţionale (3-4) care să fie incluse în Curriculumul la alegerea şcolii. „De exemplu, bugetare participativă la şcoală este un demers excelent pentru învăţare la liceu (include educaţie civică, educaţie financiară şi noţiuni de bază de management de proiect, care nu sunt în curriculum), iar un astfel de demers poate fi un proiect al primăriei în toate liceele din Iaşi”, a arătat CIVICA.

Idei interesante, fără discuţie, dar în mod sigur şi ieşenii pot avea propuneri cel puţin la fel de interesante. Ca urmare, puteţi trimite pe adresele publice ale „Ziarului de Iaşi” propunerile voastre, fie că sunteţi simpli ieşeni, cu propuneri de mică anvergură, ce privesc doar strada sau cartierul dvs., sau altele mai largi, fie că sunteţi din zona mediului de afaceri sau a altor entităţi interesate, instituţii sau universităţi: toate vor ajunge la Primărie, iar cele mai inedite vor găsi şi spaţiu de publicare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.