Cum zugrăvim - etape şi reguli de bază
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Cum zugrăvim - etape şi reguli de bază

GALERIE
zugravit
  • zugravit
- +

V-aţi hotărât să schimbaţi culoarea pereţilor şi să vă ocupaţi singur de asta.

Aţi ales culoarea, v-aţi luat echipamentul necesar, nu trebuie decât să treceţi la treabă. Iată cum zugrăvim fără să lăsăm urme, urmând anumite etape şi respectând câteva reguli de bază.

Când zugrăvim?

Nu degeaba lucrările de renovare au loc când este frumos afară. Nu este recomandat să vă apucaţi de vopsit când este foarte frig , foarte cald sau într-o zi ploioasă. Iată de ce. La temperaturi scăzute, în general întinderea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent şi pelicula umedă se poate îmbiba de praf. Temperatura nu trebuie să fie mai mică de 5 grade, chiar şi după aplicare, întrucât formarea filmului de vopsea nu se face corespunzător, compromiţând astfel calitatea şi rezistenţa lucrării în timp. Totodată, temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade atunci când daţi cu vopsea. Se va evita aplicarea produsului pe faţade în perioada din zi când suprafaţa este expusă direct razelor solare, pentru ca vopseaua se usucă rapid, pelicula nu are timp să se etaleze pe suport, aderenţa este scăzută şi pot apărea defecte (urme de pensulă sau trafalet, exfolieri etc). Evitaţi să daţi cu vopsea în zilele ploioase sau cu procent de umezeală ridicat (mai mare de 70%).

Spaţiul şi materialele

De fiecare dată când vopsiţi la interior, asiguraţi-vă că există o aerisire (ventilaţie) corespunzătoare a spaţiului de lucru, atât pentru o uscarea corespunzătoare a vopselei, cât şi pentru evitarea inhalării vaporilor degajaţi. Dacă este posibil eliberaţi camera de orice mobilier şi alte lucruri. Dacă nu este posibil acest lucru, mutaţi-le în aşa fel ca să aveţi destul spaţiu pe lângă pereţi şi unde vreţi să zugrăviţi. Nu uitaţi să le acoperiţi cu o folie de plastic sau alt material pentru a nu le stropi cu var. De asemenea, este important să acoperiţi duşumeaua cu ceva pentru a nu o murdări. Tocurile de la uşi şi geamuri, prizele şi întrerupătoarele se pot acoperi pe marginea care vine în contact cu peretele cu scotch pentru a le proteja.

Pregătiţi-vă materialele din timp

Este important ca atunci când începeţi să zugrăviţi să aveţi la îndemână toate sculele (trafalet, pensula, şpaclu, hârtie abrazivă, banda de hârtie , folie de plastic) şi materialele necesare (vopsea/var lavabil, culoarea de amestec, ipsos sau glet pentru reparaţii, amorsă etc). Vă puteţi face o listă cu lucrurile necesare şi să le procuraţi din timp pentru că atunci când începeţi lucrul să nu mai fiţi nevoiţi să-l întrerupeţi pentru ceva.

Pregătirea pereţilor

Dacă este cazul, se pregătesc pereţii îndepărtând cu şpaclul zugrăveala veche, care stă să cadă. Se repară cu glet găurile şi fisurile din perete, iar în cazul în care acestea sunt prea adânci, se umplu cu ipsos, abia apoi se aplică gletul. În etapa următoare, se şlefuiesc cu hârtie abrazivă zonele unde s-au efectuat reparaţiile, se curăţa pereţii de praful rezultat în urma reparaţiilor cu o mătură curată, apoi se trece la aplicarea amorsei, care are rolul de a fixa vopseaua pe pereţi. Amorsa se prepară din aracet amestecat cu apă, în proporţie de 1/10. După ce aracetul este amestecat foarte bine cu apă, se aplică cu bidineaua direct pe pereţi, pentru a-i umezi. Apoi, aşteptam între 30 şi 90 de minute, pentru ca umezeala să intre în pereţi.

Aplicarea lavabilei

Aplicarea vopselei/varului lavabil se face după ce s-a uscat amorsa. Cea mai bună aplicare a vopselei lavabile se face cu trafaletul. Cumpăraţi vopsea/var de calitate, altfel riscaţi să nu acopere bine pereţii şi să trebuiască să daţi mai multe straturi. Nu o diluaţi prea mult cu apă, decât atât cât e necesar să o puteţi întinde bine cu trafaletul. Puneţi puţină apă, amestecaţi bine şi încercaţi pe perete. Dacă va fi prea diluată, va trebui să daţi mai multe straturi şi nu va fi rezitentă în timp. Dacă preparaţi culoarea acasă, nu puneţi tot pigmentul odată în lavabil. Puneţi câte puţină culoare , amestecaţi şi încercaţi cu o pensulă pe perete să vedeţi dacă e culoarea dorită. Înainte de a începe să zugrăviţi amestecaţi foarte bine culoarea cu lavabilul. Altfel riscaţi să apară puncte de culoare pe pereţi când zugrăviţi. Nu umpleţi trafaletul cu lavabil când daţi pe perete pentru că se va scurge pe perete şi pe duşumea. Folosiţi un grătar pentru a-l stoarce. Se începe cu tavanul şi se continua cu pereţii, pentru a nu îi stropi pe urmă. Înainte de a începe vopsirea pereţilor cu trafaletul, vopsiţi muchiile cu o pensulă. Este foarte important să zugrăviţi o suprafaţă odată (de exemplu, tot tavanul odată sau un perete întreg odată), pentru a nu permite dungilor de vopsea să se usuce. O dungă trasă lângă una deja uscată se va vedea urât. Astfel, pereţii din încăperi înalte vor fi vopsiţi fie cu un trafalet cu tija lungă, fie de două persoane în echipă, ca să nu se vadă îmbinările. Dacă e nevoie să daţi mai mule straturi de lavabilă, nu daţi stratul următor până nu să uscat bine stratul dinainte Imediat ce aţi terminat de zugrăvit, spălaţi bine trafaletul şi pensula pentru a putea fi refolosite. Nu lăsaţi să se usuce vopseaua pe ele.

Alte schimbări accesibile pe care le puteţi face în casa voastră

Procesul de împrospătare a locuinţei se rezumă la cei trei R: renovaţi, reciclaţi şi revopsiţi. În primul rând, începem cu esenţialul şi un sfat uşor de pus în practică. Vorbim doar de rearanjarea mobilei în living pentru un nou început de sezon. Designerii spun că cel mai la îndemână este să aduceţi în faţa ceea ce era înainte în fundal şi să daţi o nouă întrebuinţare unor piese vechi de mobilier. De exemplu, un taburet poate fi foarte uşor folosit pe post de măsuţă de cafea, iar un scrin poate fi alăturat unei canapele cu rol de suport pentru picioare sau unul lateral.

Schimbarea cromatică

Un exemplu poate fi văruirea tavanului sufrageriei, spun specialiştii, mai ales dacă este alb. Se recomandă în acest ultim caz înlocuirea albului clasic cu o culoare mai închisă care să dea un nou contrast încăperii. Un perete, cel din fundal, poate fi şi el supus aceluiaşi proces de primenire cromatică. Adăugaţi un ventilator de tavan pentru efect vizual, dar şi economie de energie. Un loc important în planul de schimbări estetice îl joacă cu siguranţă dormitorul. Aici, dacă nu aveţi chef de modificări ambiţioase care să vă consume timpul şi resursele financiare, puteţi umbla la lenjeria patului pentru o schimbare cromatică, indiferent că vorbim de cearşafuri, perne, pilote. Pentru hol, designerii recomandă din nou o schimbare: instalarea unei oglinzi mari. Aceasta nu doar că ajută la crearea unei senzaţii de spaţiu, dar potenţează lumina naturală şi artificială pentru un efect pozitiv asupra celui care păşeşte în locuinţa ta. O oglindă îşi poate găsi locul şi într-un living, pentru a potenţa lumina naturală şi a dinamiza decorul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.