Cuminţenia Pământului: doar 2% din suma necesară s-a adunat până acum. Cioloş: „Sunt optimist”

luni, 30 mai 2016, 11:55
3 MIN
 Cuminţenia Pământului: doar 2% din suma necesară s-a adunat până acum. Cioloş: „Sunt optimist”

Aprope 127.000 de euro s-au strâns până acum prin campania de subscripţie pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", a anunţat luni, 30 mai, premierul Dacian Cioloş. 

126.526 de euro, aceasta este, mai exact, suma adunată până acum prin subscripţia publică pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", realizată de Constantin Brâncuşi.

Deşi Guvernul doreşte să o strângă până la 30 septembrie 6 milioane de euro, iar deocamdată nu s-a adunat decât  puţin peste 2% din acest total, premierul Dacian Cioloş s-a declarat "optimist".

"Sigur că se poate întâmpla să nu reuşim să ducem până la capăt din acest punct de vedere al subscripţiei publice, dar eu, personal, aş spune că sunt un optimist incurabil şi nu vreau să-mi imaginez această situaţie şi eu o să fac tot ce ţine de mine, ca prim-ministru, respectând legea şi în totală transparenţă aşa cum am promis pentru ca acest proces să fie unul de succes. Ceea ce este important, dincolo de sumele care se vor aduna, într-un an electoral în care campaniile electorale prin definiţie dezbină şi nu unesc, să venim cu un proiect care să aducă împreună oamenii în jurul unui ideal comun", a declarat premierul.

Începând de vineri, 27 mai, colectarea fondurilor pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" se va putea face şi prin SMS, servicii tip "Teledon", donaţii online, licitaţii publice, cutii virtuale de donaţie şi evenimente special organizate în acest scop.

În acest context, Televiziunea Română a anunţat că doreşte să sprijine activ demersul Guvernului României de strângere a fondurilor necesare achiziţionării operei de artă. În acest sens, televiziunea publică va organiza un teledon şi mai multe emisiuni speciale, la care vor fi invitaţi să participe toţi cei care doresc să contribuie la achiziţia creaţiei lui Brâncuşi şi păstrarea acesteia în patrimoniul naţional, potrivit Mediafax.

La jumătatea lunii martie, proprietarii sculpturii "Cuminţenia Pământului" au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro, propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei a fost demarată o subscripţie naţională. Campania urmează să se încheie în data de 30 septembrie 2016.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Constantin Brâncuşi. Sculptura a fost cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu, chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Celebra operă a lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului", ultima pe care statul român o mai poate recupera, este expusă, în prezent, la Muzeul Naţional Cotroceni.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii